RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Političar mora imati četiri oka, a Ljubić i retrovizor

Napisano 29.04.2012. 04:25
Ljubić i Sanader

Piše: Josip Vričko

Starostavna je dvojba: koji je zanat najstariji na svijetu?

Neki tako tvrde kako je to onaj koji se, iz neznanih razloga, obavlja uglavnom noću i gdje je jedan od zanatlija, više-manje, uvijek u vodoravnom položaju. Ili, što bi kazali naši konstitutivni narodi, donji. Druga nas, pak, škola uči da je najstariji zanat na svijetu onaj u kojem jedan od učesnika gdjekad kleči (eh, tu je sličnost između ova dva zanata), a kažu kako je prednost, te da su, zapravo, tek to vrhunske zanatlije, kada im je kičma vrlo savitljiva. Nije - čak! - loše ni kad je nikako nema. No, dvojba je li starija prostitucija ili politika, mada ima i onih što tvrde kako je to, zapravo, isti zanat, stara je koliko i ona što je starije koka ili jaje. Nema, zasad, odgovora.

Nemam zato, dakako, ni sam, mada znam ponešto o oba ova stara zanata, ambicija da riješim ono što stoljećima nisu bolji od mene. Ali, odgovorno tvrdim, s ovoga mog vrlo značajnog mjesta, kako je politika jedan vrlo težak, ako ne i najteži posao. Ne mislim pritom da je prednost kurvaluka, kojega od milja zovu prostitucijom, samo to što se obavlja, onako opušteno, ležeći. Dobro, ima i toga. Međutim, i bez toga politika je teža, mnogo teža.

Igra (li) mećka?!

Političar, prije svega, mora imati četvere oči, Uvjerio se to ovih dana jedan od naših istaknutih društvenopolitičkih radnika Božo Ljubić. U povremeno prijateljskoj Hrvatskoj sude - ne valja se rugati, već se valja nadata da će mećka zaigrati i pred našim vratima - bivšem premijeru Sanaderu. Dosadašnji tijek suđenja pokazao je veliku sličnost između Doktora Ive i Druga Tita. I za jednoga i drugoga se, ako ćemo pravo, može kazati: Jesu krali, ali su i nama dali. Našemu Ljubiću se, zanimljivo, ta pjesmica - inače, dušu dala za kakva grafita - ne sviđa. Njemu Sanader nije ništa dao!

I tu je, da se ne lažemo, početak priče. Rizničar, ili, da me ceo svet razume, onaj u koga su bile pare HDZ-a Hrvatske, Mladen Barišić je - s rukom na Bibliji - prošloga tjedna prisegnuo kako je Ljubiću dao 1,2 milijuna kuna. Zauzvrat, naš je milijunaš trebao osnovati sestrinski HDZ '90. koji će pomrsiti konce HDZ-u BiH, u narodu bolje znanom kao Čovićev HDZ. Tako je i bilo; 2006. u Mostaru na Osnivačkom saboru novoj se stranci, porukom s videolinka, obratio mecena osobno.

Bio sam, ne valja se rugat', na tom skupu. Kada se u "Kosači" ukazao Veliki brat, svi su - a Ljubić, za primjer, prvi - ustali. Pljesak je trajao toliko dugo da se činilo kako Sabor nikada neće početi. Ipak, oduševljenje se, čim je Doktor IVO nestao sa zida, nekako stišalo, pa su napaćeni Hrvati dobili još jednu stranku. I sve je bilo dobro dok nekomu nije palo na pamet, da Sanadera pita otkud mu tolike pare da ih okolo dijeli?!

Uz ostale, sad o tome zbori i Barišić. Ne da se, međutim, ni Ljubić. Nije, prisegnuo je na (stranački) žiro-račun, nikada s blagajnikom Doktora Ive bio nasamo, a ni utroje. Znači, on, naš, dakle, Doktor Božo, njihov Doktor, već rečeni, Ivo i Taj s parama - nisi se našli u šest očiju. (Mada, ruku se tu važnije!).

Možda je, veli Ljubić, Barišić bio tu negde, dok su on i Sanader bistrili (visoku) politiku. I tu se krije opasnost. Jer, što ako je rizničar prišao našemu Boži iza leđa i ostavio mu torbu s osnivačkim kapitalom za HDZ '90. A, da ovaj naš pošteni, ali i neoprezni Doktor, nije ni vidio kako mu je uzeo njegovu torbu. Crna ova, crna ona. Primijetio je, ako uopće i jeste, jer ni on u Hrvatsku ne ide bez svoga milijuna, tek kada je došao kući u Mostar. A tada je bilo kasno.

Bjež' u Hrvatsku!

Zato i jeste nužno da političar, osobito koji putuje po inozemstvu, ima četvero očiju. Uvijek otvorenih! S tim da bi Ljubić morao imati i retrovizor. Jer, po svemu sudeći - netko mu je u rezervnoj domovini prišao s leđa i nešto mu (po)stavio - a da on to nije ni osjetio. Perfidno. Što drugi kazati?!

I kad se tragedija već dogodila, imam za Božu Ljubića samo jedan savjet. Neka sačeka da ga ovdje osude, a onda bjež' u Hrvatsku. Bosna i Hrvatska su dvije prijateljske zemlje; Bosni je duša suditi Hrvatima za lovu koju su maznuli Hrvatskoj. A onda ih puste da se tamo zlopate. Eno, ko onaj naš bivši predsjednik Ante Jelavić.

Oslobođenje

 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi