RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Shoppingomanija u Hercegovini: Mostarci su in

Napisano 21.04.2012. 14:10
Stradivarius Mostar

Piše: Suzana Mijatović

Na ruševinama nekadašnje Stare bolnice u centru Mostara za rekordnih godinu i pol dana podignut je najmoderniji shopping centar u BiH u kojem je odmah zaposleno 700 radnika, a nakon što objekat bude završen, ta će brojka narasti na 1.000 uposlenika; ekipa SLOBODNE BOSNE posjetila je na dan otvorenja MEPAS MALL u Mostaru u kojem se kupcima nudi preko sto poznatih svjetskih brendova, a među njima, po prvi put u BiH, i modeli iz najnovije kolekcije ZARE, PULL&BEARA, BERSHKE i STRADIVARIUSA

Širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić, jedan od najimućnijih i najuspješnijih hercegovačkih biznismena, otvorio je u četvrtak (12. aprila), najveći trgovačko-poslovni centar u BiH, vrijedan 120 milijuna KM. Impoznatni objekat Mepas Mall izgrađen je u centru Mostara, na lokaciji nekadašnje Stare bolnice, koju je Grbešićeva tvrtka Brodomerkur kupila u jesen 2008., kada je na međunarodnom natječaju njihova ponuda proglašena najboljom. Mirko Grbešić je, podsjetimo, za nešto više od dvanaest tisuća kvadratnih metara zemljišta na jednoj od najatraktivnijih mostarskih lokacija platio 12,1 milijun maraka. Od tog je iznosa 30 posto sredstava - oko četiri milijuna KM uplaćeno na račun Grada Mostara (za izgradnju kulturno-sportskog centra), dok je ostatak novca od prodaje pripao Kliničkoj bolnici Mostar. Nakon što je novi vlasnik srušio oronule bolničke zgrade, u maju 2010. je započela gradnja najvećeg i najmodernijeg shopping centra u BiH, koja je završena u rekordnom roku, za godinu i pol dana.

MODERNE TRGOVINE, LUKSUZNI HOTEL, MULTIPLEX KINO

Mepas Mall se prostire na blizu sto tisuća kvadratnih metara, odnosno, na sedam katova, te još tri nivoa podzemnih garaža. U prizemlju objekta i naredne četiri etaže su moderno uređene trgovine u kojima se mogu naći proizvodi više od sto poznatih svjetskih brendova, od kojih se neki prvi put pojavljuju na bh. tržištu. Pored toga, centar ima i veliku dječiju igraonu, kuglanu, više kafića i ugodni maraskino bar. Peti kat je rezerviran za uredske prostorije, dok se na šestom katu nalazi luksuzni restoran od čak dvije tisuće kvadrata i prva, višenamjenska kongresna dvorana u Mostaru. Restoran i kongresna dvorana bit će sastavni dio visokokategoriziranog hotela (pretpostavka je sa pet zvjezdica), koji će biti smješten na sedmom katu i mansardi, s tim da je otvorenje planirano do kraja godine. Prema najavama direktorice Mepas Mailla Ljiljane Bošnjak, hotel će imati 160 ležaja, sa popratnim sadržajima: wellnessom, fitnessom, zatvorenim bazenom, kakvih u Mostaru do sada nije bilo. U junu će, nakon dvadeset godina, kompanija CineStar otvoriti i prvo multiplex kino u Mostaru sa pet dvorana, 3D ekranima, kapaciteta gotovo 700 sjedala. Mostarci su, također, dobili i prvi McDonaldsov restoran, koji je u petak 13. aprila, kada je Mepas Mall zvanično otvoren za posjetitelje, bio okupiran gostima, baš kao i na desetke trgovina i caffe barova.

Mepas Mall

„Još uvijek nemamo precizne podatke, ali je posjeta izuzetna, što potvrđuju i vlasnici trgovina, restorana i kafića, koji su prezadovoljni. Mepas Mall je svakog dana, od jutra do navečer, pun gostiju", kaže direktorica Ljiljana Bošnjak, objašnjavajući kako je Mepas Mall u startu projektiran kao regionalni shopping centar, u koji će dolaziti kupci iz cijele Hercegovine, Bosne i dijela Dalmacije.

Iako je njihova dosadašnja poslovna politika bila da trgovine prvo otvaraju u glavnim gradovima, jedan od najvećih svjetskih modnih lanaca INDITEX u BiH je napravio iznimku. Tako su svoja četiri brenda; Zara, Pull&Bear, Bershka i Stradivarius, prije Sarajeva, ponudili kupcima u Mostaru. „Nakon što im je prezentiran kompletan arhitektonski projekt i nakon što su vidjeli kako će Mepas Mall izgledati, predstavnici INDITEX-a su, u suradnji s agencijom Colliers International, odlučili da dođu u BiH", otkriva direktorica Bošnjak. „Kada smo potpisali ugovor s gospodinom Mirkom Grbešićem, na ovom mjestu nije bila niti rupa. Ušli smo u projekat i imali smo velika očekivanja. Počeli smo prije dvije godine, a brendovi koje u BiH po prvi put vidite su ovdje nakon lobiranja koja su trajala 18 mjeseci", istaknuo je ranije predstavnik zagrebačke agencije Colliers Nenad Peris.

HRVATSKA POSLOVNA I POLITIČKA ELITA U MOSTARU

Sudeći prema redovima na kasama koje smo u luksuzno opremljenim trgovinama Zare, Pull&Beara, Bershke i Stradivariusa zatekli prvog dana, čini se kako će se njihova investicija u BiH posve isplatiti. Osim INDITEX-ovih brendova koji nude modernu i kvalitetnu odjeću po povoljnim cijenama, u Mepas Mallu su otvorene i trgovine drugih poznatih svjetskih marki: NewYorkera, S'Olivera, Terranove, Piazza Italia, Sportina Grupe, Toma Tailora, Orsaya, Accessorizea, Alda, Monsoona, Marelle... U najkraćem, raznolika ponuda odjeće, obuće i svakojakih modnih dodataka, brojni zabavni sadržaji i gastronomski ugođaj prilagođen svim, bez obzira na godine starosti i platežnu moć, čine Mepas Mall uistinu jedinstvenim trgovačko-poslovnim centrom u BiH. No, uz poseban ugođaj za posjetitelje, Mepas Mall je i najveća poslijeratna investicija u Mostaru - do sada je stalni posao dobilo 700 radnika, a nakon što kompletan objekat bude završen, broj uposlenih bi trebao narasti na tisuću.

Na svečanom otvorenju koje je za brojne goste iz BiH i Hrvatske organizirano u četvrtak, Mepas Mall je uz vlasnika Mirka Grbešića otvorio premijer BiH Vjekoslav Bevanda. Među uglednim uzvanicima našli su se i vlasnik Agrokora Ivica Todorić, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Željko Kerum, njihove kolege iz Metkovića, Osijeka i Bjelovara Stipe Gabrić Jambo, Krešimir Bubalo i Anton Korušec, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, kao i cijela hercegovačka politička i poslovna elita.

Regionalni poslovni uzlet Mirka Grbešića

MEPAS GRUPA U HRVATSKOJ ZAPOŠLJAVA 2500 RADNIKA, SA PROŠLOGODIŠNJIM PRIHODOM OD 350 MILIJUNA EURA

Svoju prvu kompaniju u BiH Mirko Grbešić je osnovao 1989., na Širokom Brijegu, kada je registrirao tvrtku Mepas koja se bavila uvozom i distribucijom različitih proizvoda. No, za razliku od drugih hercegovačkih biznismena koji su poslovanje zasnivali isključivo na trgovini, Grbešić je zarađeni kapital investirao u proizvodnju. Devet godina nakon poslovnog starta postao je vlasnik Saponie iz Osijeka, za koju je platio 20 milijuna maraka, 2000. je kupio tvornicu za izradu i montažu građevinskih objekata Metalac na Širokom Brijegu, a dvije godine kasnije i tvornicu keksa i vafla Koestlin u Bjelovaru. U vlasništvu Mirka Grbešića je i tvrtka Brodomerkur u Splitu, tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića Maraska u Zadru, a od prošle godine i tvornica čokolade i bombona Kandit u Osijeku. Prije nego što je u Mostaru otvorio najveći regionalni shopping centar, Grbešićev Mepas je u BiH zapošljavo preko 250 radnika. U Hrvatskoj taj poduzetnik sa Širokog Brijega zapošljava 2.500 ljudi, a ukupni prihodi Mepas grupe u susjednoj državi u 2011. godini iznosili su oko 350 milijuna eura.

Slobodna Bosna

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi