RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Američki (elektorski) sistem za izbor Predsjedništva BiH?

Napisano 12.12.2012. 13:13
Županije u FBiH

Američki (elektorski) sistem za izbor Predsjedništva BiH?

Piše: Goran Nikolić, b92.net

Odluka EU da približavanje BiH toj integraciji uvjetuje provođenjem izmjena izbora Predsjedništva i Doma naroda BiH zbog sudskog spora Sejdić-Finci dovela je BH političare u tešku situaciju. Dok se oko Doma naroda parlamentarne skupštine BH nazire rješenje (iz RS bi, pored četiri Srbina, bio i jedan ili dva pripadnika ostalih, a u FBiH, uz četiri Bošnjaka i toliko Hrvata, još dva ili četiri ostala) za izbor članova predsjedništva gdje pripadnicima nacionalnih manjina u BiH ne bi bilo onemogućeno kandidatura, teško da se mnogo odmaklo. U RS predlažu da se u tom entitetu bira jedan član predsjedništva bez determinirane etničke pripadnosti, dok neke stranke poput PDP-a, Mladena Ivanića, nemaju ništa protiv i da Skupština RS bira jednog člana trojnog predsjedništva BiH.

Međutim, u Federaciji BiH traži se način da dođe do posrednog izbora dva člana predsjedništva, mada ni direktan izbor nije stran ni SDA, niti HDZ-u, pod uvjetom da Federaciju BiH podijele na dvije izborne jedinice, od kojih bi jedna bila većinski hrvatska. Čini se ipak da se rješenje traži u posrednom izboru (pri nekim prijedlozima Dom Naroda BiH bi davao konačnu suglasnost, pod uvjetom da većina predstavnika iz sva tri naroda to odobri u toj instituciji). Ipak, budući da RS insistira na neposrednom izboru jednog člana, ako bi se dva birala u Domu naroda FBiH to bi stvaralo asimetriju protiv koje su bošnjačke partije.

Predlažem novu formulu: preslikavanje američkog elektorskog sistema kod izbora predsjednika te države. Naime, Federacija BiH bi imala deset elektorskih jedinica koje bi bile u stvari sadašnje županije, dok bi RS praktično na izborima, kao jedna (elektorska) izborna jedinica birala jednog člana trojnog predsjedništva (tu se faktički ništa ne bi promijenilo osim što birani ne bi morao biti Srbin, ali bi najvjerojatnije to i bio). U FBiH bi dva kandidata koja dobiju najviše elektora, tj. prvoplasirani i drugoplasirani po broju pobjeda u postojećih 10 županija, postali članovi trojnog predsjedništva države. Ako bi npr. drugoplasirani i trećeplasirani imali isti broj pobjeda, odnosno elektora, iz trke bi ispao onaj koji bi imao najmanju procentualnu razliku u odnosu na drugoplasiranog u ''najtjesnijoj'' pobjedi. Npr. ako bi drugoplasirani i trećeplasirani imali pobjedu u tri županije, onda bi ispao onaj tko je ostvario ''najmršaviju'' pobjedu, npr. 32% prema 31% od ukupnog broja glasača u nekom od kantona.

Kada su u pitanju birači iz Distrikta Brčko, oni bi glasali u skladu sa opcijom Federacija BiH ili RS, ali bi npr. oni iz opcije FBiH mogli da imaju pod-opciju kanton Tuzla ili Posavska Županija (budući da je teritorija Distrikta pored RS pripadala i tim županijama). Ipak, ovdje treba biti oprezan, i npr. ne bi se smjelo dozvoliti da broj onih koji se odluče za bilo koju podopciju bude veći od petine biračkog tijela date županije.

Zašto je ovo rješenje možda prihvatljivo za sve strane?

Za Srbe jer je to faktički i prijedlog stranaka iz RS. Za Hrvate jer bi samo teoretski moglo da ne dođe do izbora ''autentičnog'' Hrvata. Za Bošnjake jer bi se izbjeglo novo crtanje mapa, odnosno izbornih jedinica, i na neki način ustroj FBiH bi bio potvrđen, odnosno pojačan. Pored toga, ovo bi bio džentlemenski način djelimičnog rješavanja tzv. hrvatskog pitanja (biranje hrvatskog člana predsjedništva BiH je nešto što i pojedine bošnjačke stranke smatraju nelegitimnim), a da formalno nema nikakvog etničkog određenja, što Bošnjaci žele izbjegnuti.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi