RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za glavnog tužitelja BiH izabran Goran Salihović, koji nikad nije napisao nijednu optužnicu!!!

Napisano 13.12.2012. 17:56

Menadžer u Tužiteljstvu BiH

Za glavnog tužitelja BiH izabran Goran Salihović, koji nikad nije napisao nijednu optužnicu!!!

DRŽAVNI I PRAVOSUDNI SKANDAL GODINE - Članovi VSTV-a izabrali su Gorana Salihovića za novog šefa Tužiteljstva BiH jer ima dobre menadžerske sposobnosti

Piše: Suzana Mijatović, Slobodna Bosna

Skoro pola godine trebalo je članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) da između dvanaest prijavljenih kandidata konačno izaberu novog glavnog državnog tužitelja. Nakon višemjesečnog lobiranja, intervencija i otvorenog protežiranja, za glavnog tužitelja BiH izabran je Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, koji je još od zatvaranja konkursa (27. lipnja) važio za glavnog favorita.

Iako u dosadašnjoj skromnoj pravničkoj karijeri nikada nije napisao optužnice, Salihović je na jednu od najvažnijih pravosudnih funkcija izabran uz svesrdnu podršku predstavnika međunarodne zajednice (poglavito iz OHR-a), te jedinog stranog člana VSTV-a, norveškog odvjetnika Svena Mariusa Urkea, koji je već jedanaest godina na privremenom radu u BiH. No, valja biti pošten pa kazati da je za Salihovićev izbor jednako bespoštedno lobirao i njegov blizak prijatelj Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je u lipnju ove godine izabran za člana VSTV-a.

Novi glavni tužitelj BiH karijeru je započeo kao analitičar u tadašnjem SUP-u u Lukavcu, a nastavio kao sudac u Općinskom sudu za prekršaje u tom gradiću. Poslije je preselio u Tuzlu, gdje je 1994. izabran za predsjednika Općinskog suda za prekršaje, a kasnije i Okružnog suda za prekršaje. I dok je u to vrijeme napredovao uz političku potporu lokalnog SDP-a, za njegov iznenađujući uspon u karijeri - imenovanje na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, najzaslužniji je Salihovićev prijatelj i zemljak Izo Tankić, sudac Suda BiH i dugogodišnji član VSTV-a.

Premda, sve doskora, Goran Salihović nije imao ambicija da se ozbiljnije bavi svojim poslom, njegove kolege u sarajevskom Općinskom sudu tvrde kako se poslije kandidature za glavnog državnog tužitelja naglo prihvatio radnih obveza. Dakako u namjeri da „prebaci sudačku normu“, Salihović je uspio da za mjesec dana preuzme čak 400 predmeta. No, činjenica da je kao predsjednik Općinskog suda sam sebi raspoređivao najjednostavnije predmete -sporazumne razvode brakova, sitne prekršaje i slučajeve izjašnjavanja o krivnji, upućuje da Salihović nije ni izbliza učinkovit kako se predstavlja. Što u konačnici i nije bilo presudno, budući da se kod izbora glavnog državnog tužitelja ponajmanje vodilo računa o dosadašnjim rezultatima prijavljenih kandidata.

U najuži izbor za glavnog tužitelja ušli su i Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj u Distriktu Brčko, i Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.
Tužitelj Mujkanović je naknadno „diskvalificiran“ jer se izjasnio kao Bošnjak (i predsjednica Suda BiH je bošnjačke nacionalnosti), nakon čega su članovi VSTV-a birali između Mihajlovića i Salihovića, koji se izjašnjava kao „ostali“. I mada bi njihove reference bilo čak i nepristojno uspoređivati - Mihajlović u Tužiteljstvu BiH radi gotovo deset godina, na dugogodišnje je robije, između ostalih, poslao Ferida Okića i Tasima Kučevića, osam članova VSTV-a je svoj glas dalo Salihoviću, šest ih je bilo protiv, a dva suzdržana. 

Glavni argument onih koji su podržali izbor Gorana Salihovića bile su njegove menadžerske sposobnosti, baš kao da su odlučivali o imenovanju direktora u nekoj od stotina propalih državnih kompanija, a ne o šefu Tužiteljstva BiH, koje se financira iz državnog proračuna. Rijetkim tužiteljima koji još imaju volje da se pošteno i predano bave borbom protiv kriminala, kolege iz VSTV-a istodobno su poslali jasnu poruku da su ponajmanje bitni rezultati rada, i da se tužiteljske karijere grade prema posve drugim standardima. 

| Slobodna Bosna | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi