RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Apstinencija = marginalizacija - Hrvati, izađimo na Izbore!

Napisano 19.07.2010. 12:17
No vote No voice

Razmišljate hoćete li izići na Izbore na listopadu? Ili možda uopće ne razmišljate o Izborima? „Ma kakvi Izbori, za koga ću glasovati, svi su oni isti!“ Je li to misao koja vam često prođe kroz glavu? Puno pitanja za početak, vjerojatno ste pomislili, no ima ih još!

Zaslužuju li naši političari  da uopće razmišljam o njima i Izborima, pitate se? „Toliko su me puta privarili, e neš više, ovaj put neću na Izbore.“ Većina naših političara i ne zaslužuje da previše „razbijamo glavu“ razmišljajući o njima, no ima „nešto“ što zaslužuje našu pozornost, dio našega vremena… Ima „nešto“ zbog čega jednostavno moramo biti na biralištima 3. listopada! To „nešto“ se punim imenom naziva Hrvati Bosne i Hercegovine!

Evo ga, još jedan koji će započeti priču o nekoj nacionalnoj ugroženosti, povijesnim Izborima, neki će vjerojatno pomisliti takvo nešto dok čitaju ove redove koje pišem u nadi da većina ipak zna o čemu pričam. A ovdje jednostavno ne želim biti demagog, ne želim pričati o nekim nerealnim stvarima, bajkama i basnama, brdima i dolinama koje je lako obećati, a teško ostvariti.

Neću izmisliti toplu vodu ako kažem da se u institucijama vlasti Hrvate konstantno preglasava, da se u nekim izvješćima međunarodne zajednice o Bosni i Hercegovini Hrvati uopće ne spominju! Nemamo televizijskog kanala na hrvatskom jeziku i da nije lokalnih medija i prvenstveno kvalitetnih Internet portala danas bismo zasigurno živjeli u potpunoj medijskoj izolaciji i mraku.

Kad smo već tako marginalizirani neki su se usudili i izabrati nam člana Predsjedništva. Stanje se ne popravlja, a uza sve ove probleme čitavu BiH kao i ostatak svijeta trese ekonomska kriza. Ako ovo čita netko tko nije upoznat s djelovanjem hrvatskih političara u ovoj zemlji zasigurno bi pomislio da su svi oni već odavno „na nogama“ te da se svakodnevno bune na stanje u kojem se nalazimo. Ali ti isti su često šutjeli kad je trebalo i zbog toga se najviše stvorio bunt i odbojnost naroda prema politici i Izborima.

No, unatoč svemu cijena ne izlaska na Izbore je previsoka, a mi tu cijenu ovaj put jednostavno ne možemo i ne smijemo platiti.
 
Važno je istaknuti samo neke od činjenica koje idu u korist toga zašto je od iznimne važnosti da 3. listopada iziđemo na Izbore:
 
1. Marginalizacija – politički utjecaj Hrvata BiH daleko je od razine utjecaja jednoga konstitutivnog naroda. Manji postotak izlaska na Izbore značio bi i još manji utjecaj hrvatskih predstavnika u strukturama vlasti što dovodi do daljnje marginalizacije jednoga od na papiru konstitutivnih naroda.
 
2. Ustavne promjene – iako dio političkih elita preko svojih medija svjesno manipulira javnost da od ustavnih promjena neće biti ništa, taj proces je jednostavno neizbježan jer je ovakva BiH neodrživa. Veći broj hrvatskih predstavnika u strukturama vlasti znači i bolju poziciju našega naroda kod pregovora oko promjena Ustava, a za to je jednostavno potreban masovan izlazak na Izbore.
 
3. Proglašenje pobjednika prije samih Izbora – Izbori su za nešto manje od tri mjeseca, izborne kampanje još se nisu ni izbliza zahuktale, a neki su sebe već proglasili apsolutnim pobjednicima. Mit o nepobjedivosti Željka Komšića koji dolazi iz medijskih krugova bliskih SDP BiH i samom Komšiću svjesno plasira ovakve zaključke u javnost. To kod bh Hrvata stvara dojam da je borba za hrvatskog člana Predsjedništva unaprijed osuđena na propast, još ako se nadoda i činjenica da stranke s hrvatskim predznakom imaju više kandidata za tu funkciju. To je čisto manipuliranje javnosti jer do desetog mjeseca po tom pitanju se još može znatno toga promijeniti, a veći postotak Hrvata koji će izići na Izbore značio bi i manje šanse za pobjedu Željka Komšića.
 
4. Ekonomija i gospodarstvo – nije nikakav nacionalizam ustvrditi da su krajevi Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim stanovništvom nakon rata bili gospodarski najrazvijeniji. No, današnja slika nažalost nije toliko dobra. Prostori s hrvatskom većinom sve se više utapaju u sivilo cjelokupne bh svakodnevnice. Osim loših poteza lokalnih vlasti ovakvoj situaciji su zasigurno doprinijele i odluke službenoga Sarajeva. Veći utjecaj u vlasti znači i efikasnije odupiranje ovakvoj ekonomskoj i gospodarskoj politici.
 
5. Izbori, praznik demokracije – više od četiri desetljeća nakon Drugog svjetskoga rata većina građana BiH žudila je za mogućnošću da biraju i da budu birani. Ta im se želja ostvarila početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Iako je ovu zemlju zadesio pakao rata, a Izbori mnogo puta nisu bili savršeno organizirani i održani činjenica je da danas sami odlučujemo tko će nam biti na vlasti. To pravo jednostavno moramo koristiti jer je pomalo i licemjerno ne izići na Izbore, a kasnije konstantno prigovarati na stanje u državi. Imaš priliku, jer ti odlučuješ!   
 
Ako vam se nakon ovih činjenica opet ne izlazi na Izbore jer nemate za koga glasovati, razmislite još jednom. Uvijek postoje oni koji su se možda malo više od ostalih borili za naše interese, koji su se manje puta prodali radi osobnih interesa. Postoje i oni koji su se založili da se koja marka više izdvoji za socijalna davanja, mirovine, zdravstvo, školstvo. Ako ne prepoznajete takve moraju postojati neki koji su ako ništa drugo manje zlo od ostalih. Jer nekoga se mora izabrati! Nemojte pasti pod pritisak dijela javnosti koji najavljuje veliku apstinenciju Hrvata na Izborima u listopadu. Vaš glas može puno toga promijeniti. Upravo zbog toga Hrvatski studentski politološki forum kojemu sam na čelu osjetio je potrebu da pokrene medijsku akciju naziva „Apstinencija = marginalizacija – Hrvati, iziđimo na izbore!“

Ovaj tekst označava i sami početak akcije kroz koju ćemo tekstovima naših članova te ostalim akcijama pokazati nužnost masovnog izlaska Hrvata Bosne i Hercegovine na Izbore u listopadu. Mi jednostavno nismo mogli sjediti skrštenih ruku, nemojte ni vi! Učinite nešto za dobrobit svoga naroda. Odvojite malo vremena za razmišljanje o tomu koga izabrati te iziđite na Izbore. Barem toliko možemo svi učiniti ako nam je stalo do naše budućnosti na ovim prostorima.

Hrvatski studentski politološki forum vjeruje u Vas!
 
Vedran Kožul


Nema komentara

Anketa

Ustavi