RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Spomenik palim braniteljima HVO-a u Brčkom: Masonsko oko i piramida

Napisano 19.07.2010. 13:20
Masonski Spomenik

Idejno rješenje spomen obilježja poginulim pripadnicima 108. HVO brigade Ravne-Brčko, izabralo je stručno povjerenstvo već 11. lipnja ove godine. Sukladno članku 15. Zakona o spomenicima i simbolima u Brčko distriktu ovo spomen obilježje bit će postavljeno na vrlo atraktivnu mikrolokaciju ispred zgrade Vijećnice u Brčkom.

Vrhunac apsurda

U Brčkom, naime, već dugi niz godina postoji spomen obilježje „Srpskim oslobodiocima Brčkog“, no prema zakonu donesenom 2003. godine Vlada Brčko distrikta bila je dužna u krugu 100 metara od postojećeg spomenika „oslobodiocima“ osigurati izgradnju spomen obilježja pripadnicima Armije BiH, kao i pripadnicima 108. HVO brigade Ravne Brčko. Bio to vrhunac tolerancije ili tolerancija apsurda, spomenici triju zaraćenih strana u krugu od stotinu metara gledat će jedan u drugoga i slati poruke tko zna kakve i tko zna kome.

Da apsurd bude veći, izabrano idejno rješenje spomenika pripadnicima HVO-a ocišćeno je od svakih nacionalnih i vjerskih obilježja. Spomenik HVO-a svojim izgledom i sadržajem je u potpunosti neutralan, bez ikakvih sadržaja i oznaka koji bi govorili o tome na koga se spomenik odnosi i kome pripada.

Masonski Spomenik 1

Iako se netko potrudio da se službenim putem ne mogu saznati nikakve informacije o odabiru idejnog rješenja, u javnost su procurile fotografije odabranog spomenika i ime njegovog autora.

Trokut i lopta umjesto oznake HVO-a

Kao autor idejnog rješenja spomenika potpisan je akademski kipar Anto Jurkić rodom iz Tramošnice u Bosanskoj Posavini. Jurkić je, inace, poznat po skulpturama Ivana Pavla II. u Trsatu, Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, poprsju dr. Franje Tuđmana u Osijeku, spomeniku kralju Tomislavu u Tomislavgradu i nizu drugih zapaženih dijela. Ipak začuđuje to što niti jedno od dosadašnjih autorovih dijela niti formom, niti idejom, niti bilo čim drugim ne podsjeća na sadašnje radove ovog umjetnika.

Masonski Spomenik 3


Spomenik poginulim pripadnicima HVO-a u Brčkom apsolutno ničim ne upućuje na to da je rad Ante Jurkića. Čija „ideja i potpis“ stoji iza ovog „trokuta i lopte“ vrijeme pred nama će potvrditi. Kako se doznaje, jedina „stručna“ osoba pri odabiru ovog rješenja bio je Zvonko Marić, po HDZ liniji, zaposlen u Odjelu za privredni razvoj, sport i kulturu u Brčko distriktu. Po kojim kriterijima je procijenjena stručnost gospodina Marića, kao i po kojim kriterijima su u samom startu odbačene sugestije jedine akademske kiparice koja je trebala iznijeti svoje mišljenje o ponuđenim radovima, još nije utvrđ­eno.

Odbačeno rješenje

Udruge proistekle iz Domovinskog rata zgrožene spomenikom

Udruge branitelja HVO-a proistekle iz Domovinskog rata, udruga Obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a Ravne Brčko, kao i brojni veterani pripadnici HVO-a zgroženi su izabranim spomenikom. Spomenik naime nema apsolutno nikakva hrvatska obilježja, ničime ne asocira na HVO, a grčki križ, koji se u cijeloj kompoziciji našao dodavanjem četiri slova „C“ vrlo lako može prenijeti poruku da samo sloga „nekoga“ spašava. Teško se oteti apsolutnom dojmu da je cijelo zdanje u potpunosti neutralno, banalno i promašeno. Sam spomenik je monumentalan, dimenzija 8 x 8 x 8 metara, duboko zahvaća u urbani prostor, a postavljen bez primjerenog arhitektonsko-urbanističkog ure­đenja predstavljat ce stup javne sablazni, kako obiteljima onih koje bi trebao predstavljati tako i svim gra­đanima Brčko distrikta. Obitelji poginulih su protiv, braniteljska populacija je protiv, struka je kategorično protiv, crkva je ocekivano suzdržana, no postavlja se pitanje tko je „bio za“?

Možda pomogne činjenica da su tijekom obilježavanja 20 godina HDZ-a u Brčkom dr. Anto Domić predsjednik HDZ-a u Brčkom i dr. Dragan Čovic već položili vijenac i postavili kamen temeljac ovom, bez javnog natječaja izabranom idejnom rješenju. Polaganje vijenca na travu u parku, gdje će jednog dana biti spomen obilježje, postavljanje kamena temeljca spomeniku poginulim pripadnicima HVO-a Ravne Brčko od strane predsjednika HDZ-a BiH, a da o tome nisu obaviještene cak niti obitelji poginulih branitelja, služenje Sv. mise isključivo za poginule članove HDZ-a još jedna je priča iz Brčko Distrikta.

Priopćenje Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne-Brčko: Ne želimo politikantstvo već spomenik s hrvatskim identitetom

Povodom traženja idejnog rješenja spomenika poginulim pripadnicima 108. HVO brigade Ravne Brčko, koji ce biti izgra­đen ispred zgrade Vijećnice u Brčkom, kao i povodom politiziranja i prisvajanja ovog spomenika od strane nekih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, Udruga obitelji hrvatskih branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne-Brčko primorana je, na ovaj način, obratiti se javnosti. Najoštrije osu­đujemo svako politiziranje i prikupljanje jeftinih političkih bodova na žrtvi naših najmilijih. Poručujemo svim političkim subjektima da životi i krv naših sinova, braće i očeva nisu i neće biti predmet nečijeg političkog potkusurivanja. Udruga se u potpunosti ograđ­uje od polaganja kamena temeljca, spomen obilježju hrvatskim braniteljima u Brčkom prilikom obilježavanja 20. obljetnice HDZ-a BiH u Brčkom. Želimo obznaniti javnosti da je ovo polaganje kamena temeljca napravljeno bez ikakve koordinacije s braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, te da je spomenuti kamen položen isključivo u ime HDZ-a BiH, a bez znanja braniteljskih udruga, pa tako i bez znanja udruge obitelji poginulih i nestalih. Mišljenje je Predsjedništva naše Udruge da se žurno mora prestati s politizacijom pitanja spomen obilježja u Brčkom, te da se mora pristupiti odabiru idejnog rješenja spomenika koji bi uključivao elemente identiteta naroda, koji treba predstavljati. Nadamo se da se tako može doći do podizanja spomen obilježja koje će i budućim naraštajima govoriti o veličini braniteljske žrtve podnesene za ovaj kraj.“ stoji u priopćenju Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne-Brčko.

Previše slučajnosti

Zašto odabrano rješenje, gledano iz ptičje perspektive, pruža sliku tzv.„svevidećeg oka“ ili je posrijedi slučajnost, pitanje je za veću raspravu. Iako se mnogima čini da je isto još jedna promašena „teorija zavjere“, činjenica je da je upravo brčanska vijećnica nekada bila sjedište masonske lože. Iako nije službeno potvr­đeno, dobro upućeni izvori tvrde da je Veliki majstor Velike lože u BiH, ugledni liječnik, upravo iz Brčkog. Kamen u obliku piramide, koji će poslužiti kao temelj za budući spomenik palim braniteljima Domovinskog rata u Brčkom, samo dodatno „podgrijava“ ovu tezu.

Brčanska Vijećnica

 

Republika

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi