RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čemu nas je naučio Salmir Kaplan, a čemu Zdravko Marošević?

Napisano 04.10.2016. 13:59

Salmir Kaplan krenuo je u osvajanje Stoca još u svibnju 2015. Već tada bilo je jasno kako bivši federalni ministar kulture s kulturom i demokracijom nije baš na ti.

„Stranački izbori u stolačkoj SDA, gdje se za tamošnji Općinski odbor bore Zlatko Hadžiomerović, aktualni ministar obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Salmir Kaplan, bivši federalni ministar kulture, ali i Bekir Isaković, predsjednik Medžlisa IZ Stolac, poprima zabrinjavajuće razmjere, ukazali su brojni patrioti iz Stoca, borci i ratni vojni invalidi“, izvijestio je 5.svibnja 2015. sarajevski Dnevni avaz.

Hadžiomerović je protiv Kaplana podnio prijavu Policijskoj stanici Stolac, a nakon sastanka koji je održan u Mjesnom ogranku Borojevići. Kako je potvrđeno u MUP-u HNŽ, Hadžiomerović je prijavio da mu je Kaplan “zaprijetio da će ga namlatiti i baciti mu bombu”.

Nakon što je od Hadžiomerovića prijetnjama preuzeo stolački SDA, Kaplan je  odredio novog „neprijatelja“- stolački HDZ, koalicijskog partnera svoje SDA, na kojeg je odlučio udariti svim raspoloživim “patriotskim snagama”. A kad nekog proglasite neprijateljem tad ne birate sredstva da ga porazite. Od podmićivanja birača preko prijavljivanja lažnih prebivališta u Stocu, pa do batinanja, ako treba i državnih dužnosnika.

Kaplan i njegovi istomišljenici “praznik demokracije” u Stocu u nedjelju su, tako, pretvorili u bojno polje. Kada su shvatili da „neprijatelja“ neće moći poraziti ni uz pomoć  birača s lažnim prebivalištem u Stocu, angažirali su vojsku huligana. Bilo ih je s kapuljačama,  oružjem, mnogi su dovedeni sa strane, svjedoči stolački načelnik Stjepan Bošković. Demokratski je Kaplan, prema medijskim izvješćima, pretukao  predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivicu Perića i  člana biračkog odbora Maria Raguža. Doduše, on to sve negira, dok se nesretnom Ragužu bore za život na Intenzivnoj njezi u mostarskoj bolnici. Stranačkoj vojci naređen je frontalni napad na biračka mjesta, preturanje biračkih kutija,  krađa biračkog materijala.

Priznali to ili ne i on i oni koji ga brane, izvrću činjenice i skrivaju od javnost što je ovaj prgavac napravio, svjesni su da je Kaplan došao do zida. Kada je shvatio da neće biti izabran za načelnika, odlučio je onemogućiti Stočanima da biraju, oduzeti im njihovo ustavom zajamčeno pravo. No, porazio je sam sebe: za sva vremena, diskreditirao se politički, ljudski. Ako bude pravde Salmiru K. koji je fizički napavši predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva i člana biračkog odbora, napao predstavnike države, SIP će zabraniti ponovno kandidiranje za načelnika Stoca.  Sa stečenim referencama Kaplan se preporučio za nastavak političke karijere negdje na Bliskom istoku.

Zdravko Marošević budući načelnik Vareša izabrao je drugačiju političku borbu na proteklim lokalnim izborima. Nije se kao stolački SDA-ov jurišnik uzdao u šake i izborni inženjering, već u svoju čestitost i stjecanje povjerenja među svim građanima Vareša. I pobijedio je. Iako su u Varešu Hrvati prije rata bili većina, a danas ih je u tom gradu u kojem živi 9600 stanovnika, tek dvije tisuće, Marošević, kandidat HDZ BiH, nije svoje susjede Bošnjake nazivao neprijateljima niti se pozivao na 93-u. Na izborima je osvojio 1750 glasova, odnosno 750 više nego što je Hrvata izašlo na izbore, što znači kako je približno toliko Bošnjaka, uz Hrvate, glasovalo za njega. Zahvalio se svima koji su mu ukazali povjerenje i najavio kako će se truditi ispuniti njihova očekivanja radeći u korist svih stanovnika Vareša.

Svako zlo, kaže narodna mudrost, za neko dobro. Od stolačkog jurišnika Kaplana političari, sadašnji i budući, mogu naučiti i nešto dobro- koji put  vodi u neminovni politički poraz, kao što od  Maroševića mogu naučiti kako do pobjede u lokalnim nacionalno mješovitim sredinama višenacionalne BiH.

Milan Šutalo/Hrvatski Medijski Servis


Nema komentara

Anketa

Ustavi