RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hoće li Kaplan u zatvor i što se uistinu u nedjelju dogodilo u Stocu?

Napisano 04.10.2016. 13:50

Ako je Bosna i Hercegovina pravna država, onda bi Salmir Kaplan morao završiti u zatvoru budući da je fizički napao predsjednika Općinskog izbornoga povjerenstva Stolac, tj. predstavnika države. Zamislite što bi vam se dogodilo da pretučete prometnog policajca jer vam se ne sviđa što vas je zaustavio.

Salmir Kaplan, kandidat SDA za načelnika općine Stolac, u nedjelju se, nakon što je vidio da se ne ostvaruje plan SDA da zavlada Stocem, razbjesnio/razočarao te je po svaku cijenu želio sabotirati izborni proces, u čemu je naposljetku i uspio, i to fizičkim napadom na Ivu Perića, predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac. K tomu, napad se dogodio na Perićevom radnom mjestu. Dakle, Kaplan je napao instituciju Države utjelovljenu u Periću a kako bi se izbori obustavili.

„Bolje da nema izbora nego da bude po njihovom“, rekao je Kaplan u mikrofone više televizija objašnjavajući zašto je pretukao Perića. No, ne vidi da takvi stavovi, a posebno djela, vode državu u propast. Bošnjake također.

Pripreme SDA za izbore u Stocu traju već nekoliko mjeseci. SDA je istaknula Kaplana kao kandidata za načelnika općine, a pobjedu su planirali ostvariti i izbornim inženjeringom. Tako su se masovno ''prebacivali'' bošnjački birači iz Mostara u Stolac kako bi se osigurala demografska nadmoć; brisalo se ljude s biračkih popisa (redom Hrvate), obećavale se naknade za dolazak na izbore; prijavljivalo ljude bez njihovoga znanja za dopisno glasovanje (o čemu postoje i prijave Tužiteljstvu HNŽ-a)...

S druge strane, Hrvati su vidjeli što se događa i odlučili su se tom planu suprotstaviti. Mobilizirali su Stočane koji su na radu izvan zavičaja, koji studiraju u Hrvatskoj itd. da u nedjelju dođu u u rodni grad i obave svoju građansku dužnost. To će se kasnije pokazati ključnim uzrokom Kaplanove frustracije zbog koje bi sada mogao završiti u zatvoru budući da je propisana kazna za napad na službenu osobu i njeno sprječavanje u obavljanju službene dužnosti šest mjeseci do pet godina zatvora.

Problemi su, pak, najprije počeli na biračkom mjestu u Hodovu gdje biralište nije otvoreno do podneva. Otvaranje biračkog mjesta je sabotirala predsjednica biračkog odbora (Bošnjakinja). Riječ je, pak, o mjestu s uvjerljivom hrvatskom većinom. Potom, na više mjesto je bilo slučajeva da su mještani (redom Hrvati) izbrisani s biračkih popisa, iako su uredno glasovali na prošlim lokalnim izborima. Ljudi su naravno oštro negodovali.

Predsjednik općinskog izbornog povjerenstva Ivo Perić je smijenio predsjednike biračkih odbora koji nisu željeli da otpočne izborni proces upravo kako bi spasio izbore u Stocu.

Kad je, pak, Kaplan vidio da plan SDA da zavladaju Stocem ne uspijeva, odlučio je sabotirati cijeli izborni proces. Dovoljno je bilo da pretuče predstavnika Države (Ivu Perića). No, da bi do kraja relativizirao stvari (možda i skrenuo pozornost sa svoga nedjela), poslao je odred maskiranih (!) batinaša da privremeno ukradu izborne materijale i izbori su nepovratno propali.

Na biračkom mjestu Podrgrad 2 Kaplan je nogom u glavu udario Marija Raguža koji je izgubio svijest te je vozilom  hitne pomoći zbog ozljeda prevezen na liječenje u Mostar. Nakon toga Kaplan je razbacao sve izborne materijale po biračkom mjestu a kutije koje su se nalazile na istom mjestu odnijeli su njegovi batinaši. Potom je otišao u prostorije Općinskog izbornog povjerenstva Stolac gdje je napao  predsjednika ovog povjerenstva, spomenutog Perića. Asistirali su mu članovi SDA.

U cijeloj je priči zanimljivo i kako su sarajevski (bošnjački) mediji ''vidjeli'' cijelu stvar. Izvještavalo se o ''incidentu'' i pokušavalo umotati u celofan koji je trebao govoriti da su Hrvati krivi za propast izbora u Stocu.

No, ovdje nije riječ o Hrvatima, nego o državi Bosni i Hercegovini. Ako je bilo nekakvih nepravilnosti na biračkim mjestima, pravna država se time mora pozabaviti; ni u kakvim okolnostima nije prihvatljiva upotreba fizičke sile, pogotovo prema onima koji osiguravaju demokratski izborni proces i koji predstavljaju Državu.

Na ovom primjeru treba vidjeti ima li pravne države, jer Kaplan ne da ne smije postati načelnik općine Stolac, nego mora na suđenje. Sve činjenice o ovom slučaju moraju se izvesti na svjetlo dana

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi