RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

EU daje, Hrvatska uzima

Napisano 07.05.2010. 15:35
Hrvatska-EU

Ponašanje Hrvatske prema Hrvatima u BiH u dosta slučajeva podsjeća na postkolonijalizam nekadašnjih ali i današnjih velesila. Ovakva protunacionalna i izdajnička politika na snazi je više od jednog desetljeća i s vremenom na vrijeme opetovano uzbuđuje duhove, što smo mogli zapaziti nakon najave da će Hrvatima u BiH biti ukinuto dvojno prebivalište. Svim civiliziranim i uređenim narodima i državama, a posebno onim čiji je broj stanovnika mali i koji se bore s padom nataliteta, u interesu je jačanje nacionalnog korpusa, brojnosti i proširivanju vlastitih interesa, a ne sužavanju prava i zabijanju klinova u vlastito tijelo.

Onima kojima su prodiljne naknade, dječiji doplatak ili na primjer pomoć za nezaposlene Hrvata iz BiH s prebivalištem u Hrvatskoj, bitnije od njihove opstojnosti, pa makar i one brojčane u zemlji iz koje potječu, mjesto nije da upravljaju lokalnom zajednicom a kamoli državom. Isti ti koji su sve rasprodali, pokrali, izdali i uništili, odjednom se ko tobože brinu za interese naroda, a sami (preko granice) potkradaju svoje zemljake (primjer Buškog jezera), kojima to prebacivaju.

“Kupujete hrvatsko”, jačajte hrvatska poduzeća i osiguravajte njihovim djelatnicima radna mjesta i blagostanje, plaćajte indirektno poreze, a ni slučajno ne tražite prava, poruka ja koju službeni Zagreb šalje svojim državljanima s onu strane istočne granice. Hrvatska je i u 2009. bila najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Te godine u BiH izvezeno je robe i usluga u vrijednosti od 948 milijuna eura, a iz nje uvezeno za oko 482 milijuna eura. Doduše nisu samo Hrvati u BiH jedini potrošači, no bez njih bi ova brojka za Hrvatsku bila sasvim drugačija, odnosno nepovoljnija.

Moderni kolonizatori naravno da kroz razne pomoći potpomažu svoje (bivše) kolonije od kojih su se okoristili ili to još uvijek čine. Koji novčić za Crkvu, školstvo ili “opanke” kako je to posprdno nedavno nazvao  jedan dnevnik, valjda će se uvijek naći. Ali i prigovoriti. Tako se vodi briga o narodu koji svakom služi a ne samom sebi.

Ulaskom Hrvatske u EU Hrvati nastanjeni tamo i dalje će zadržati dvojno prebivalište, a to su zapravo uvijek i imali, a uz to će dodatno dobiti i pogodnost aktivnog i pasivnog biračkog prava na lokalnim/komunalnim izborima u zemlji u kojoj žive. Uvjet je da su prijavljeni 3 mjeseca, odnosno 6 ako se kandidati u mjestu boravka. Ista prava dobiti će i stranci koji žive u Hrvatskoj, dok će i dalje imati mogućnost da biraju na recimo parlamentarnim izborima u svojoj domovini, što je kod nekih zemalja dopisnim putem dosta dobro rješeno. Pitanje socijalnih naknada također je uređeno, ali one variraju ovisno od države.

EU proširiva prava svojim građanima, a Hrvatska svojim sužava. Istina, imamo Hrvatsku, ali bijednu, nedoraslu i podanički nadstrojenu, čijim gospodarima moći nije u interesu njezina stabilnost nego slabljenje i koloniziranje same sebe.

MMx


Nema komentara

Anketa

Ustavi