RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Halida Bešlića za Predsjednika!

Napisano 02.03.2010. 11:42
Halid Bešlić

Već sam jednom napisao (pogledati kolumnu „ Najbolji Bosanski izvozni proizvod) da mi, Ere, jednostavno ne znamo, čak i kada imamo instrumente, nagraditi prijatelja ili nagradom pokušati stvoriti prijatelja. I, eto, ispostavilo se da sam ponovno bio u pravu!

Sve je bilo spremno za još jedan Večernjakov pečat! Mažoretkinje, Ivo Mikulić, Jacques Houdek, najnoviji Visoki predstavnik, Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, izravno se javio i Predsjednik Ivo Josipović (s konačno normalnim riječima s Pantovčaka, rekao bih)... Pitao sam se jedino otkud u tom društvu jedan narodnjak. Neka je on Halid, ali je ipak narodnjak. Ni slutio nisam da je riječ o budućoj Osobi godine!

Dakle, mi čitatelji Večernjaka (uglavnom Hrvati) za osobu godine izabrali smo pjevača narodne muzike. Zašto!? Što je to Halid uradio za Hrvate u Hercegovini i Bosni, pa da osvoji najveći broj naših glasova? Po meni, baš ništa! Čovjek dođe, otpjeva svoje, uzme lovu i vrati se u svoje Sarajevo.

Ma, otkud uopće ideja Večernjem listu da se ovaj pjevač stavi na popis mogućih kandidata!? I, je li slučajnost da se baš on pojavi i kao izvođač na Pečatu!? Malo sam se poigrao s eventualnim motivima za dani glas za Bešlića, kako bih pronašao neku vrstu opravdanja, ali mi opet ništa nije jasno.

Prvo, ako se htjelo dati svoj glas za Bošnjaka kako bi se javnosti (?) pokazalo da nismo 100 % za Dodika, zar nije bilo logičnije da svoj glas prepustimo šefu mostarske kardiokirurgije koji je napustio mjesto (i plaću) na jednoj od najuglednijih EU klinika i došao u Mostar živjeti i raditi ovdje!? Uostalom, Dodik je i ohrabrio hrvatske političare da konačno zahtijevaju treći entitet, odnosno jednakopravnost s druga dva naroda, pa je i logično da je dobio naše glasove za Osobu godine! Čime je to „ naš “ Halid zadužio čitatelje Večernjaka?

Drugo, u stvari prošireno prvo: možda se htjelo reći kako mi Hrvati nismo isključivi, ali znalo se da će Umjetnik godine biti Mustafa Nadarević (što je najgore, za jednu od najgorih glumačkih uloga koju je imao, u seriji „ Lud, zbunjen, normalan “ u kojoj se jadni Mustafa toliko preglumatao da mu je vjerojatno i samom neugodno), a moglo se pretpostaviti i da će poneki Srbin dobiti priznanje (Radojičić).

Treće, postoji i jednostavnije rješenje, po principu Komšićeva izbora za člana Predsjedništva što to bi ujedno bilo i najlogičnije, ali nekako ne vjerujem u to.

Neki su zli jezici već počeli sugerirati i četvrti način izbora, no gdje su dokazi!? Jedna od pretpostavki je i ta da je nama Hrvatima (opet ponavljam koji uglavnom čitaju Večernjak) opća situacija toliko dobra, da eto, mi stavljamo pjevača ispred političara. Sami prosudite je li to tako.

U svakom slučaju, što smo izborom Osobe godine poručili nazočnim Inzku, gospođi Kosor ili gospodinu Josipoviću? Bojim se, puno toga! Nismo mi pokazali nikakvu toleranciju, nikakvu zrelost i nikakav „ most “ za pomirenje među narodima u BiH! Pokazali smo jedino našu slabost i glupost; pokazali smo da nam je važniji pjevač narodnjaka nego recimo Nino Raspudić; na kraju, pokazali smo da bi u slučaju kandidiranja Halida Bešlića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata (što je teorijski moguće) vjerojatno i bio izabran!

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić  rekao je kako će Večernjakov pečat vjerojatno danas biti jedna od tri glavne vijesti u većini medija u regiji, a da će posredstvom raznih TV kuća biti gledan od najmanje milijun gledatelja u Republici Hrvatskoj i BiH. Što će o nama misliti u regiji!? U pravu su!

Silvestar B. i Čapljinski Portal


Nema komentara

Anketa

Ustavi