RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska izborna jednica prioritet i za predsjednika Hrvatske

Napisano 30.12.2014. 15:19
U drugom krugu Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) i Ivo Josipović (SDP)

Bez obzira tko će pobijediti 11. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, za Hrvate u BiH je najvažnije da institucija predsjednika Hrvatske zadrži dosadašnji odnos prema BiH.

Iako je kandidatkinja HDZ-a BiH Kolinda Grabar Kitarović dobila čak 80 posto glasova Hrvata izašlih na izbore u BiH, to ni na kakav način ne bi smjelo utjecati na odnos budućeg predsjednika/ce prema našoj zemlji.

I predsjednik i premijer i sabor RH trebaju i dalje prepoznavati borbu bh. Hrvata za jednakopravnošću u zemlji u kojoj su rođeni. U prijevodu, trebaju prepoznati nastojanja da se Hrvatima zajamči mogućnost izbora vlastitih političkih predstavnika u tijela vlasti na svim razinama.

Zbog različitih društvenih okolnosti, bh. Hrvati su već godinama u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda – Bošnjake i Srbe; k tomu su bili i u nemilosti međunarodne zajednice, posebno američke administracije i Ureda visokog predstavnika koji još od 2001. godine sustavno smanjuju utjecaj političkih predstavnika Hrvata u zajedničkim tijelima vlasti nametanjem diskriminatornih ustavnih amandmanima i čak protuustavnog Izbornoga zakona, financijski ih devastiraju (rušenje Hercegovačke banke), zahtjeve za ravnopravnosti vide kao ekstremizam, a izbor Željka Komšića glasovima Bošnjaka ne prepoznaju kao hegemoniju.

Zbog toga je jako bitno da budući predsjednik/ca Hrvatske u sljedećih pet godina jasno zagovara pravo Hrvata u BiH na izbor vlastitih političkih predstavnika.

Uz pomoć predstavnika Hrvatske u Europarlamentu i institucijama Europske unije, bh. Hrvati su uspjeli ''internacionalizirati hrvatsko pitanje'', tj. objasniti europskim i američkim činovnicima zbog čega su izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva i protuzakonito nametanje notorne platformaške Vlade FBiH pogubni za državu BiH.

BiH živi na staklenim nogama i pod izvanjskim pritiskom i to iz razloga što je njeni stanovnici vide kao birokratskog monstruma koji im zatire ljudska i politička prava. Rješavanjem hrvatskoga pitanja – uspostavom barem izborne jedince koja jamči Hrvatima nesmetan izbor političkih predstavnika – BiH će riješiti značajan dio svojih unutarnjih problema.

Hrvati će se politički relaksirati i izaći iz grča koji ih tjera u političko jednoumlje. Politički Bošnjaci će prestati biti smrtni neprijatelji a Srbi saveznici iz nužde.

Bilo kakav vid političkog pluralizma izvan Hrvatskog narodnog sabora trenutno nije moguć i radi izravno protiv Hrvata. Htjeli-nehtjeli takvi politički uvjeti nužno otvaraju vrata zloupotrebama koje se prvenstveno ogledaju u foteljaštvu i borbi za dobro plaćena ministarska, zastupnička, savjetnička radna mjesta.

Foteljaštvo je, pak, problem cijele BiH a ne samo Hrvata.

Zbog toga je nužno da i Ivo Josipović  i Kolinda Grabar-Kitarović, bez obzira na rezultate u drugom krugu izbora, vode politiku koja će uvidjeti da je uspostava izborne jedince za Hrvate ključ izlaska cijele BiH iz političke agonije u kojoj se nalazi već punih 13 godina.

Politika koju trebaju zastupati je jednostavna:  ono što u BiH imaju jedni i drugi moraju imati i treći. Ako Bošnjaci i Srbi mogu nesmetano izabrati svoje političke predstavnike onda to moraju moći učiniti i Hrvati. To je prvi korak koji BiH mora napraviti kako bi postala bar polunormalnom državom. Dijeljenje suvereniteta je za Hrvate kao konstitutivan narod neprihvatljivo.

Kao dobronamjeran susjed hrvatski predsjednik/ca to mora podržavati.

 

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi