RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko Hrvatima: Pa i ja sam katolik

Napisano 06.04.2011. 11:55

Visoki predstavnik u BiH vjerom pravda dvojbene poteze

Inzko Hrvatima: Pa i ja sam katolik

 

Piše: Petar Miloš, Slobodna Dalmacija

 

Anegdota kaže da su naoružani lopovi upali u jednu hercegovačku banku. Ugledavši križ na prsima maskiranog razbojnika, jedan smjerni klijent udvorno mu je šapnuo: I ja sam Hrvat i katolik.

– Lezi doli, budalo, nije ovo popis stanovništva, nego pljačka! – podbode lopov pištoljem katolika u rebra.

Kada su uhvatili lopova, on je skrušeno na sudu u Širokom kazao da je Hrvat i katolik, pokušavši tako dobiti naklonost suca, također Hrvata i katolika.

– Nije ovo crkva, nego sud kojeg zanima jeste li opljačkali banku – kazao je sudac.

Nešto slično zbilo se ovih dana na najvišoj političkoj razini u BiH. Nakon što je suspendirao odluku SIP-a da su nove vlasti u Federaciji nezakonito uspostavljene, visoki predstavnik Valentin Inzko je u intervjuu za jedne hrvatske novine, između ostalog kazao:

“Moje uvjerenje ostaje isto: Ja sam kršćanin i katolik!”.

Neočekivano niska izjava od visokog predstavnika kojom Inzko ponižava sve katolike u BiH, od kojih su većina Hrvati. Jer on, kao vrhovni arbitar, nije došao u BiH kao katolik ni zato što je katolik, nego se od njega očekuje da korektno obnaša svoju političku dužnost.

Izjavom da je katolik samo pokazuje razinu svojih predrasuda, ne samo prema Hrvatima i katolicima, nego prema svim narodima i vjerama u BiH. Vjerojatno je Inzko u nekom priručniku tajnih službi pročitao da su Hrvati veliki katolici, pa kako je dovoljno pred njima se prekrižiti da oni odmah padnu na koljena. I zaborave sve za njih nepovoljne odluke, naloge, amandmane, statute...

Zašto se Inzku omakla izjava da je katolik? I to u hrvatskim novinama? Svjestan da je svojom odlukom narušio temeljna prava Hrvata, sada se pokušava dodvoriti tim istim Hrvatima vičući da je katolik.

Pretpostavimo da je Inzko musliman i upitajmo se bi li za bošnjačke novine, nakon svega što je učinio, glasno viknuo: Ja sam musliman!.

– Nama trebaju pošteni političari, a Zapad nam šalje katolike, muslimane, pravoslavce... - piše čitatelj jednog portala i nastavlja:  – Čim sam čuo da nam dolazi katolik Inzko, odmah sam kazao: Ja nama!. To je bio dovoljan znak. Jer će lakše katolik srediti katolike, nego musliman ili pravoslavac. Jao Bošnjacima kad im za visokog predstavnika dođe musliman. A i za to će doći vrijeme.

| Slobodna Dalmacija | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi