RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko pjeva pjesmu koju su drugi skladali

Napisano 06.04.2011. 09:19

Razgovor – Kardinal Vinko Puljić za Glas Srpske

V.Inzko pjeva pjesmu koju su drugi skladali

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pjeva pjesmu koju su drugi skladali. Njegov nalog za suspenziju odluka Središnjega izbornog povjerenstva BiH, iako je poniženje, nije nas iznenadio.
Odranije nam je poznato da međunarodna zajednica svojim stavovima ide protiv principa jednakih prava za sve, iako se zaklinje da proklamira ta ista prava. Rekao je ovo u intervjuu Glasu Srpske nadbiskup vrhbosanski i metropolit kardinal Vinko Puljić te istaknuo da neće šutjeti na nepravdu.

Položaj Hrvata

Na pitanje kako ocjenjuje trenutačni položaj Hrvata u BiH, kardinal je rekao kako početak neravnopravnog položaja Hrvata u ovoj zemlji seže još od  Daytonskog mirovnog sporazuma.
"Poslije   toga svaka promjena išla je na štetu hrvatskoga naroda. Sada je posebno pokazan jasan stav domaćih partnera u vlasti i međunarodnih političkih moćnika da se prava jednog konstitutivnog naroda u BiH ignoriraju. Usprkos svemu tome, hrvatski narod se ne smije prepustiti depresiji, nego mora hrabro ustrajavati na postizanju jednakih prava u ovoj zemlji".
Istodobno, kardinal Puljić je kazao i da je formiranjem vlasti na ovakav način Hrvatima poslana poruka "kako misle da manje i malobrojnije treba ukloniti, da bi se lakše riješilo pitanje BiH. Ovakvo stanje je izniklo iz nenormalnih izbornih zakona. Čudno je da bošnjačke stranke ne žele priznati Hrvatima ono što za sebe žele izboriti u vlasti. Uistinu je puno ovdje nelogičnosti i nerazumljivih poteza.
Sigurno je da njih glava neće boljeti što je nas sve manje, naglasio je nadbiskup vrhbosanski i metropolit kardinal Vinko Puljić.

Nerazumljivi potezi

Na pitanje kakva bi rješenja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini bila najpravednija, kardinal Puljić je kazao kako nije njegovo da daje političke upute, ali da neće šutjeti na nepravdu.
- Raniji prijedlog Biskupske konferencije BiH prošao je nezapaženo, tako da smatram da nema smisla da dajemo nove prijedloge, dodao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Položaj

Hrvati prolaze kao manjina u Sarajevu
■ Istina je da prolazimo kao manjina živeći s većinom koja ima svu vlast u rukama. Tako je to u Sarajevu i svim drugim mjestima gdje se većina tako odnosi prema manjini. Ipak bi Sarajevo trebalo biti primjer, kao glavni grad svih građana i naroda u ovoj zemlji. Ali je to još daleko od pravednih stavova. Dovoljno je reći da je samo jedan Hrvat direktor u javnom poduzeću u Sarajevu, a i njega će smijeniti ovih dana, odgovorio je kardinal na pitanje o Hrvatima u Sarajevu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi