RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jahače "mrtvog konja" vratiti u "luđačku košulju" da ne "mlate gloginje"

Napisano 27.10.2016. 20:02

Brojni međunarodni dužnosnici, kao i čelnici susjednih zemalja u posljednje vrijeme sve češće spominju rješavanje problema u BiH. Okovi Daytona mogli bi pasti, a tko će ih srušiti?

''Što međunarodna zajednica bude duže samo promatrala taj proces i ne bude poduzimala jasne mjere protiv toga, toliko će teže biti sačuvati jedinstvo BiH i njene institucije stvorene Daytonskim sporazumom radi održavanja multietničnosti države'', kazao je nedavno bivši visoki predstavnik u BiH Cristian Schwarz-Schilling, govoreći o Miloradu Dodiku i referendumu održanom u RS-u. Prekasno. Razgovor s njim prenijeli su svi mediji u BiH. Kao da je naknadna pamet bivših visokih predstavnika nešto neobično. I on je za vrijeme svoga mandata u BiH samo prao ruke od problema.

 

 Dobro je, samo prekasno

I drugi visoki predstavnici uglavnom su nakon isteka mandata davali slične izjave o neodrživosti Bosne i Hercegovine, a dok su bili u njoj uredno su uzimali novac i nisu činili ništa da tu neodrživu državu učine održivom. Ili barem da na vrijeme priznaju neuspjeh.

Pošten je možda jedino bio Miroslav Lajčak (osoba godine po izboru i Večernjeg lista, i Dnevnog avaza, i Nezavisnih novina) koji je nemoćan da nešto napravi podnio ostavku uz obrazloženje kako ne želi 'biti jahač mrtvog konja', a mrtvim konjem smatrao je OHR.

Wolfgang Petritsch svim se silama trudio uspostaviti unitarnu BiH, a posebno je bio zaluđen bonnskim ovlastima. Gotovo svakodnevno ih je koristio, a Hrvatima čim progovore slijedile su sankcije, dok je pokušaj reorganiziranja unutar BiH (naglasak je na: unutar BiH) završavao smjenama, zabranam, zatvaranjima, tenkovima na ulicama i u banci... Jako destruktivno za jednog Austrijanca čiji su preci prije više od sto godina praktično izgradili (u građevinskom smislu) današnju Bosnu i Hercegovinu. Nakon odlaska ponavljao je kako je ''Daytonski sporazum luđačka košulja za BiH''.

Prvi 'jahač' u BiH bio je Carl Bildt, koji je izjavio kako se ''BiH ne bi trebala razlikovati od ostatka Europe, koja može funkcionirati sa svojim demokracijama'', te da ''mora funkcionirati bez upravitelja''. Naravno, sjetio se nakon što je napustio poziciju upravitelja. Dvadesetak godina prekasno!

 

Dodik - Westendorpovo rješenje i Inzkov problem

Svi ti visoki predstavnici u BiH, nakon odlaska nudili su, čak ponekad i dobra, rješenja. Rješenja za probleme koje su oni stvorili. Svima njima, pa i njihovom nasljedniku aktualnom šefu OHR-a Valentinu Inzku, prema izjavama, najveći problem današnjice je Milorad Dodik, a drugi po redu visoki predstavnik Carlos Westendorp smijenio je predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena 1999. godine zbog toga što je odbijao imenovati Milorada Dodika, tada miljenika međunarodne zajednice, mandatarom za sastav Vlade Republike Srpske. Eto... I Dodik je, reklo bi se, problem koji su oni stvorili, a za koji sada traže rješenje.

Rješenje za BiH bilo bi vratiti bivše visoke predstavnike, s ovom, naknadnom pameti i dopustiti im da urede BiH u skladu s izjavama koje su davali nakon odlaska iz BiH i napuštanja te pozicije. 'Država bez upravitelja', 'jahač mrtvog konja', 'daytonska luđačka košulja za BiH', 'samo promatranje međunarodne zajednice', tek su dio izjava iz bogatog asortimana bivših, uglavnom, isluženih diplomata koji su upravljali u BiH.

Nisam spominjao Paddyja Ashdowna. Ne bi bilo dobro da se i on vrati sa svojim rješenjima i izjavama, jer najupečatljivija mu je (osim čuvene salvete o podjeli BiH) bila ona objavljena u njegovim memoarima kako će mu ''iz BiH uvijek u sjećanju ostati izreka tamošnjih naroda koja kaže 'Lako je tuđim k..... gloginje mlatiti''. Ala ih je Paddy mlatio.

Velimir Begić/Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi