RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDA i javni mediji od Kaplana prave žrtvu pozivajući se na ratne devedesete

Napisano 31.10.2016. 19:48

Tko je Salmir Kaplan, kandidat bošnjačke koalicije SDA-SBB-SDP za načelnika općine Stolac na nedavno održanim lokalnim izborima u BiH, koji je divljačkim nasrtajem na članove izbornog povjerenstva i krađom izbornog materijala prekinuo izborni proces u tom gradu i protiv kojeg je Tužiteljstvo Hecegovačko-neretvanske županije pokrenulo kaznenu prijavu? Kaplan je na neki način paradigma BiH.

Ukratko, radi se o političaru poniklom u stranačkom pomlatku. Ti stranački inkubatori najpogubniji su vid korupcije u BiH, štoviše od bilo čega drugom oduzima Bosni i Hercegovini bilo kakve izglede za budućnost. Salmir Kaplan je tipični primjerak stranačkog mladunčeta, nekakav  SDA 2.0 prototip. Rođen je1981. u Stocu i po zanimanju je turkolog koji se među ostalim školovao i u Istambulu. U javnosti je njegovo ime prvi puta postalo poznato kada je s tridesetak godina u kvoti SDA ušao u "platformašku Vladu" kao ministar u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Nije nevažno naglasiti ni to da se radi o neustavnom ministarstvu, jer je Ustavni sud još 2010. proglasio ovo ministarstvo neustavnim, uz Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti. Naravno, ova odluka Ustavnog suda nikada nije ispoštovana, jer je omogućila bošnjačkoj strani nesmetano preglasavanje Hrvata na nivou Vlade Federacije BiH, kao što uostalom nije ispoštovani cijeli niz odluka ovog suda koje nisu išle u prilog bošnjačkoj politici.

 Uz to, Ministarstvo obrazovanja i znanosti je, primjerice, bilo nositelj one ispolitizirane priče o "dvije škole pod istim krovom" kojom se pokušavalo školstvo sa županijskog prenijeti na federalni nivo, što u principu i nije loša ideja, ali u normalnoj zemlji. U Bosni i Hercegovini to je, kao i sve drugo, bio nacionalistički projekt ogrnut "građanskim" ruhom, jer je školstvo u tom trenutku bilo jedini kakav-takav institucionalni oblik zaštite Hrvata u BiH i posljednja brana još masovnijem iseljavanju iz zemlje.

Mlađahni ministar bio je najpoznatiji kao "dečko koji je volio džipove". Postoji anegdota kako je Kaplan na prvim sjednicama "platformaške Vlade" uporno tražio svoga džipa koji mu je prethodno bio obećan. Netko od ministara mu je jednom prilikom na zasjedanju Vlade, nakon što je Kaplani taj put insistirao na njemu, poklonio maketu žuđenog automobila. Ipak, dečko je nakon mjesec-dva napokon dobio svoj automobil koji je ubrzo postao poznat gotovo kao i sam ministar. U veljači 2013. osvanula je u medijima fotografija Kaplanovog terenca parkiranog u naselju Rosulje u Vogošći koju su portalu klix.ba poslali čitatelji. Kaplan je svoga ljubimca parkirao na trotoaru, zatvarajući rampu za ratne vojne invalide. "U naselju koje je puno šehidskih porodica i RVI, ministar treba obratiti pažnju ne samo zbog nas koji smo RVI, nego i zbog mnogih majki koje nisu u mogućnosti prelaziti preko trotoara sa svojom malom djecom u kolicima. Mnogi su stanari već nekoliko puta upozoravali ministra da ne parkira automobil na trotoar, blokirajući rampu za invalide, međutim, to se promijeni jedno vrijeme i onda sve bude po starom. Ako nam se ministri ovako ponašaju,šta tek trebamo očekivati od okorjelih kriminalaca", napisao je čitatelj portala. Portal klix.ba tražio je komentar ministra Kaplana, međutim ovaj nije želio odgovoriti na njihov upit.

Zatim je u svibnju 2015., u blizini Mostara, Kaplan svojim famoznim bijelim Hyndaijem izazvao prometnu nesreću, udarivši u Škodu Fabiu. Na sreću, bez težih posljedica. To nije bila prva prometna nesreća nestašnog ministra: 2011. je, divljajući svojim terencem izazvao prometnu nesreću na magistralnom putu M-17 u Vrapčićima kod Mostara, što je potvrdila i mostarska policija. Afera je zataškana, a ministar je dobio novog, identičnog terenca.

Ali, to nije sve: u svibnju ove godine portal televizije N1 objavio je video i fotografije, sada parlamentarnog zastupnika i bivšeg ministra Salmira Kaplana, kako krši prometna pravila na magistralnom putu Stolac – Mostar. Kaplan je pretjecao kolonu na punoj liniji uz nepreglednu krivinu i samo je srećom izbjegnuta prometna  nesreća. Video naslovljen "Pogledajte kako Salmir Kaplan 'divlja' svojim terencem" još uvijek se može pogledati na tom portalu.

Koncem 2014. novinari "Centra za istraživačko novinarstvo" (CIN) otkrili su kako je ministar Kaplan primao 600 KM mjesečno na ime smještaja u gradu u kojem ima vlastiti stan. U periodu od skoro četiri godine po tom osnovu dobio je 24.900 KM iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, što je otprilike četvrtina sume koju je Kaplan platio za privatni stan u sarajevskom naselju Vogošća pet godina ranije. Novinari CIN-a su na upit zašto uzima taj novac, s obzirom da ima stan u Sarajevu, dobili nevjerojatan odgovor. "Ako ćete mi vjerovati, ja to nisam ni registrirao", izjavio je Kaplan. Čovjek nije "registrirao" gotovo 80 zajamčenih mirovina u Federaciji BiH?!

Također, u vrijeme svoga "ministrovanja" dilao je sredstva ministarstva mimo natječaja. Samoinicijativno je, na primjer, dodijelio 100.000 eura  Jasmili Žbanić za film "Otok ljubavi" koji je u dva navrata ranije na natječaju Fonda za kinematografiju BiH odbijen. Te godine, zahvaljujući "velikodušnosti" ministra Kaplana, Fond za kinematografiju BiH nije niti raspisivao natječaj.

Reakcije javnih medija i Kaplanovih političkih pokrovitelja na njegovo nasilničko "čakija - kolac - Stolac" ponašanje tijekom izbora bile su sramotne i najbolji su pokazatelj nepostojanja civilizacijskih standarda u zemlji.(Ova sjajna sintagma, "čakija - kolac -Stolac", na žalost, nije moja.) Čelnik SDA, Bakir Izetbegović, neposredno nakon incidenta u Stocu, izjavio je kako "s ljudske strane" može shvatiti Kaplana, jer je ovaj jako puno "uložio" u predizbornu kampanju, dok su javni mediji od Kaplana pravili žrtvu pozivajući se na ratne devedesete.

Unatoč navedenim primjerima, Kaplanov politički pad je pomalo misteriozan, jer je SDA prepun sličnih, bahatih i korumpiranih likova, i Kaplan u tome nije nikakav izuzetak. Spasti s ministarske pozicije, s političkog konja na SDA-ovog magarca koji vodi unaprijed izgubljenu bitku za načelničko mjesto u Stocu je na neki način ciljana politička eutanazija mladog jurišnika. Koji su razlozi? Nakon nedavnog pokušaja vojnog puča u Turskoj, Kaplan je u jednom intervjuu pokajničkim tonom govorio o Gullenovom sustavu školovanja. Jesu li se unutarpolitičke napetosti koje razdiru Tursku, po principu spojenih posuda, u Kaplanovom slučaju prenijele u BiH?

Čest motiv u djelu Ive Andrića bilo je progonstvo, odnosno politički pad otomanskih moćnika koji je za njih bio ravan smrti. (Progonstvo je u otomanskom imperiju često i bilo zamjena za smrtnu kaznu.)

Možemo li, onda, istom logikom promatrati Kaplanov politički pad? Je li nasilje koje je izazvao bila neka Kaplanova "izlazna strategija" od četvorogodišnjeg tavorenja u Stocu, odnosno "progonstva"? Odnosno, je li Kaplan samo spojio ugodno s korisnim: iscipelariopar ustaša i na taj način osigurao sebi povratak u Sarajevo?

Umjesto odgovora jedino možemo prizvati u pomoć fikciju.

Elem, pozvao veliki vezir  Bakir Izetbegović Salmira Kaplana u svoj kabinet.

"Šta ima mali? Kako džip?" upitao je Bakir.

"Evo, baš sam juče promjeno zupčasti remen i filtere. Sve original dijelovi."

"To ti je pametno. Oće majstori zajebat, pa uvalit ove tur..., odnosno kineske dijelove. Hajmo sad malo o tvojoj budućnosti. Gdje se ti vidiš? Osim za volanom? Šala."

"Ja sam vojnik partije."

"Odlično! Imam, onda, za tebe ponudu koja se ne odbija", rekao je BakirIzetbegović.

"Ministarsku? Čega:kulture,finansija...?"

"Pa nije baš ministarska. Bliže se lokalni izbori, to znaš?"

"Znam. Baš mi je majstor juče o tome govorio."

"Ja te vidim ko gradonačelnika Stoca", rekao je Bakir.

Salmir je osjetio kako tlo pod njim podrhtava.

"Jesili ti šta osjetio?" upitao je Bakira.

"Šta?"

"Potres?"

"Nisam. I, onda, šta kažeš?"

Kaplan je šutio.

"Nek ti babo rahmetli bude načelnik Stoca", pomislio je.

"Šta kažeš?" bio je uporan Bakir.

"A šta ako popušim?"

"Naćiće se već nešto: predsjednik Bokserskog saveza Federacije, pa Judo saveza BiH, ode Salkan u penziju, pa je i to mjesto upražnjeno. Kakav si s taekwondoom? Samo pamet u glavu i džipa pod guzcu. Stranka s tobom ima velke planove."

Josip Mlakić/Express


Nema komentara

Anketa

Ustavi