RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jest silovao, al` je dobar momak

Napisano 22.09.2011. 09:31

Jest silovao, al` je dobar momak

Džuvino otkriće i (raz)otkriće Džuve
 


Da „slučaj Turković“ prijeti razotkrivanjem brojnih (visoko)pozicioniranih državnih službenika, postalo je jasno još onog časa kada se ispostavilo da su Bosnom i Hercegovinom sijani leševi, droga preprodavana k'o halva, a novci od nje uredno završavali čišći od onih koji su povlačili konce. Među prvima, koji se javno eksponirao kao iznimno zainteresiran da cijela priča završi na egzekutorima i dilerima, bio je šef državne tajne službe Almir Džuvo!

Zašto je direktoru OSA-e BiH toliko stalo da se „afera Turković“ zaustavi na nivou prokazanih ubojica, policijama regije dobro poznatih narkodilera i ostalim etabliranim likovima kriminalnog miljea, trebalo bi da saznamo upravo iz sudnice u kojoj advokati optuženih obećavaju da će konačno razotkriti i nalogodavce i njihove (visoko)pozicionirane jatake. O razmjerima afere dovoljno govori podatak da je involviranost Almira Džuve, direktora OSA-e BiH, već počela da se objelodanjuje.
Nezavisne novine su, naime, objavile Službenu zabilješku SIPA-inog Centra za istraživanje ratnih zločina. Zabilješka je napravljena nakon obavljenog razgovora sa Matom Zekom, časnikom za vezu s Haagom pri Uredu Predsjedništva BiH.

U najkraćem, Zabilješka je nastala 19. novembra prošle godine, nakon susreta u Srednjoj Bosni, i u njoj stoji da je Džuvo - prilikom posjete Željku Komšiću, hrvatskom članu Predsjedništva BiH - govorio o „izvršitelju kaznenog djela ratnog zločina, koji se odnosi na silovanje jedne osobe ženskog spola hrvatske nacionalnosti, koje se dogodilo na teritoriju općine Vareš.“

Zeko je istražitelje SIPA-e izvijestio da je iz razgovora s Komšićem saznao kako se „izvršitelj predmetnog kaznenog djela Muhidin Bašić, inače visokopozicionirani djelatnik OSA-e BiH (po saznanjima SIPA-e načelnik organiziranog kriminaliteta) obratio svom pretpostavljenom Džuvi, kojem je priznao da je izvršio predmetno kazneno djelo, tijekom ratnog perioda, te je od istog zatražio pomoć“.

Džuvo je, očito, odlučio pomoći te je zbog toga posjetio Komšića. Istražitelji u Zabilješci pišu sljedeće: „Džuvo je rekao da je (djelatnik OSA-e; op. a.) silovao tu ženu, ali dobar je on momak, on je radio Turkovića i dosta je pomogao u tome: može li se to ikako stopirati?!“

lako su iz kabineta člana Predsjedništva demantirali da je do sastanka Džuve i Komšića o ovoj temi uopće i došlo, Željko Komšić je u ovom slučaju opravdao imidž borca Armije BiH: odmah je pozvao Zeku, informirao ga o skandaloznom Džuvinom zahtjevu, iskazao punu potporu istražiteljima SIPA-e i zatražio temeljitu istragu. lako je Komšić zapravo radio svoj posao, njegovi glasači imaju razloga da budu ponosni - dokazao je, i na ovom Džuvinom skandalu, da za njega zločin nema nacije ni opravdanja.

Po pisanju Nezavisnih Tužilaštvo BiH je ispitalo Bašića koji je „iznio svoje viđenje slučaja u vezi sa silovanjem, ali i o urgiranju njegovog pretpostavljenog Almira Džuve“. Zapravo je pravo pitanje Džuvin motiv za ovakav besraman i skandalozan čin: nesumnjiva drskost direktora OSA-e BiH da traži zataškavanje ratnog zločina kao nagradu za doprinos „radu na Turkoviću“ nameće iznimnu osobnu zainteresiranost za cijeli slučaj. Da onaj ko ima oraha sam zveči, pokazao je još jedan medijski primjer u kojem je opet Džuvo bio centralna figura: u Avazu, koji se također sam predstavlja kao stranka u postupku u aferi Turković, na naslovnoj stranici je najavljena „krivična prijava OSA-e BiH protiv Šejle Jugo Turković“ koju je direktor OSA-e prešutio iako i policijski pozornici znaju da tajne službe ne podnose krivične prijave. No, Džuvino posve osobno shvaćanje državne institucije na čijem je čelu već odavno nije nikakva tajna: direktor OSA-e BiH u političkim kuloarima slovi kao diler prisluškivanih razgovora, kako domaćih tako i međunarodnih zvaničnika.
Džuvina mreža je, tvrde dobro obaviješteni izvori, toliko jaka da retroaktivno skuplja potpise za prisluškivanje i to najčešće kao desert uz sudački ručak?! Najčešće opravdanje je „veza s teroristima“ koju Džuvo servira kao predjelo, dok uz glavno jelo slijedi objašnjenje kako on za tu vrstu borbe ima nesumnjivu podršku međunarodne zajednice?!

Slobodan Vasković, nekadašnja zvijezda FTV-ovog političkog magazina 60 minuta, za koga se govorilo i pisalo sve i svašta, ali kojem su i najžešći protivnici redovito priznavali dobru informiranost, još poodavno je na svome blogu ustvrdio da je upravo direktor OSA-e BiH dostavio FTV-u snimke suspendiranog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina sa Draganom Kapetinom.
OSA je, tvrdi Vasković, mjesecima pratila Slobodana Tešića (švercera oružjem s crne liste UN-a) i njegovog bliskog suradnika Dragana Kapetinu i to zajedno sa „regionalnim i vanregionalnim obavještajnim službama“. Mreža je bila razapeta, kaže Vasković, ali se u nju upecao Barašin.

Vasković nije jedini koji nema dileme da je upravo Džuvin istraživački tim realizator medijskog raskrinkavanja Barašina: to znaju i one regionalne i vanregionalne službe koje su radile na Tešiću, kao i dobar dio njihovih službenika na ovdašnjem terenu. Otuda se i sve glasnije postavlja pitanje ko će se konačno pozabaviti - unutar institucija BiH - zloupotrebama državne tajne službe u posve privatne obračune njezina direktora?


| Dani | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi