RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jesu li gubitnici izbora i neke ambasade te visoki predstavnik?

Napisano 18.10.2014. 11:25
Inzko i Lagumdžija

U analizama izbornih rezultata, koje se zadnjih dana „vrte“ po svim bosanskohercegovačkim medijima, a iz kojih je očigledno kako su u Federaciji BiH najveći gubitnici izbora Lagumdžijin SDP, Lijanovićev NSRzB, Budimirov SPP i Jurišićev HSP, ne propitkiva se i ne analizira uloga visokoga predstavnika Valentina Inzka te predstavnika nekih stranih ambasada, ponajprije američke i britanske, koji su osmislili projekt „Platforma“, zdušno ga afirmirali i nametnuli u Federaciji BiH.

Deklarativni cilj projekta „Platforma“ bio je pokušaj uvođenja „promjena“, odnosno zamjena nacionalnih stranaka nekim „novim“, „građanskim“ strankama. Drugim riječima kazano, „Platformom“ se pokušalo kroz poništavanje osnovnih ustavnih počela – ravnopravnosti, konstitutivnosti i reprezentativnosti naroda – tobože racionalizirati Federaciju i potaknuti ekonomske reforme.

Što imamo na kraju projekta „Platforma“? Jerko Lijanović opustošio je poljoprivredne fondove, Bosna i Hercegovina i Federacija BiH su pred bankrotom, Međunarodni monetarni fond, kao globalni zelenaš i kamatar čeka svoj trenutak kad će zavrnuti ruku svima nama, a međunacionalni odnosi su pogoršani. Je li to ta „dobrobit“ za sve građane FBiH na koju se pozvao Inzko u preambuli sramnoga „Naloga“ o privremenoj suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kojim je, zanemarujući osnovne matematičke postulate, instalirao Platformaše u izvršnu vlast FBiH?

Gdje su sada operativci projekta „Platforma“ – Lagumdžija, Lijanović, Budimir, Jurišić i njihove stranke? Propisno su kažnjeni: SDP je izgubio više od polovice glasova; Lagumdžija nije uspio ući u državni parlament; Lijanović je u zatvoru, a njegova je stranka također doživjela debakl; Budimira, Jurišića i njihovih stranaka ni na vidiku.

Jedino SDA nije sankcionirana od strane birača, čak naprotiv, jer nije baš svesrdno niti ušla u taj projekt. Prije četiri godine, u vrijeme pregovora lidera stranaka o formiranju vlasti u Federaciji, stalno su napominjali kako dio vlasti trebaju biti i dva HDZ-a. Prihvatili su „Platformu“ iz pragmatičnih razloga, pametno i promoćurno zadržavši većinu pozicija i poluga moći koje su imali ranije, uz istovremeno guranje SDP-a u prvi plan, kako bi sve negativnosti bile fakturirane upravo „socijaldemokratama“.

Ako se neki projekt pokazao neuspješnim onda su, logično, pored operativaca i idejni tvorci toga projekta gubitnici. No, je li to baš tako u slučaju „Platforme“? Teško je povjerovati da međunarodni predstavnici ne shvaćaju da izbjegavanje rješavanja etničkih problema ne može stabilizirati Bosnu i Hercegovinu, pogotovo ne način da se za demokratski i ekonomski oporavak ide u smjeru racionalizacije uz podčinjavanje jednoga naroda. Osim, ako strani predstavnici namjerno žele producirati nestabilnost u Bosni i Hercegovini s ciljem dugoročnog osiguranja njihovoga angažmana i ovladavanja resursima ove države.

Kod traženja odgovora treba imati na umu i tvrdnju nobelovca Edwarda Prescota da je jedina zadaća MMF-a odobravanje sve većih kredita nekoj državi s ciljem stvaranja dužničkoga ropstva, ili Josepha Stiglitza, bivšega glavnog savjetnika Svjetske banke i predsjednika Vijeća ekonomskih savjetnika američkog predsjednika Billa Clintona, koji neumorno ukazuje na „tamnu“ strategiju djelovanja MMF-a na način da davanjem velikih kredita dovode države pred bankrot, a kad te zemlje nisu u stanju vraćati kredite, traže od njih da se jeftino odreknu svojih resursa. U slučaju Bosne i Hercegovine to lako mogu biti elektroprivredna poduzeća. „Platforma“ nije donijela ničega dobroga, njezini operativci su kažnjeni, a tvorci imaju takvu poziciju da iz svega mogu izvući korist.

Josip Blažević/Institut za društveno-politička istraživanja Mostar


Nema komentara

Anketa

Ustavi