RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kako je Damir Mašić Belgiju, Švicarsku i EU proglasio fašističkim tvorevinama?

Napisano 09.03.2017. 22:39

Kada gledate i slušate Damira Mašića, teško je ne napraviti jednu trivijalnu usporedbu. Kako ovom zastupniku SDP-a u Federalnom parlamentu raste brada tako se, izgleda, smanjuje njegova sposobnost argumentirane obrane bošnjačkog hegemonizma, kako općecivilizacijske vrednote i predstavljanja federalizma kao nečeg nehumanog, “šovinizma koji vodi u fašizam”.

No, čini se, kako su ga upravo te osobine, preporučile kao gosta današnje sesije unitarističkih kvaziintelektualca “Krug 99”. Naime, da bi ste se pojavili kao gost okruglog stola ove sarajevske udruge i time automatski dobili prostor u  sarajevskim medijima, te prve minute u središnjem dnevniku Federalnog javnog rtv servisa, nije nužno da svoje teze argumentirate, a argumente temeljite na činjenicama. Dovoljno je zastupati dva stava- prvo da ste protiv “etnonacionalne federalizacije koja vodi u raspad države” i drugi da ste bošnjački hegemonist koji se predstavlja kao pobornik građanskog koncepta. aAargumenti i činjenice? Ma tko još za to mari.

Što više, vaši argumenti mogu biti i nebulozni i opasni i uvredljivi, a umjesto činjenicama možete se služiti i izmišljotinama ako su vam teze “patriotske”, na liniji “obrane dtžave”, ako ste protiv “Dodika i Čovića”… Kako je Damir Mašić “provjereni patriota”, u prijevodu “bošnjački hegemonista”, njemu je dopušteno izmišljati i valjati gluposti.

Zna li što govori?

Tako je svoje protivljenje “etno-nacionalnom federalizmu”, što je sarajevska kovanica nepoznata u politološkim teorijama i praksi, čitaj ravnopravnosti Hrvata, Mašić obrazložio tvrdnjom kako je to “samo lijep naziv za politički šovinizam koji u konačnici neminovno vodi do fašizma”, što je-po Mašiću- “povijest  i pokazala”. Tako je, ovaj  kvaziljevičar, i nije naodmet podsjetiti, sudionik u projektu majorizacije Hrvata, Švicarsku, Belgiju, da ne spominjemo druge federalne države, neizravno, proglasio fašističkim, pa i samu Europsku uniju, koja je federacija europskih naroda i država, ili da upotrijebimo Mašićevu terminologiju “etnofederacija”. Mašićeva “teorija” mogla bi izazvati oštru reakciju europskih diplomata, no vjerojatno neće, jer nije riječ o relevantnom političaru, pa će se sve završiti na onoj “oprostit ćemo mu jer ne zna što govori”

Socijaldemokrata Mašić poznat je, inače, kao predlagač rezolucije kojom bi Federalni parlament osudio “sve inicijative, za federalizacijom” koje vode, pazite sad ovo, “daljnjim etno-nacionalnim podjelama i jačanju separatističkih tendencija”. Demokrata Mašić time je pokazao kako bi on demokratski “sjekao glave” ne sano federalizmu, već i inicijativama. Rezoluciju je, sjećate se, zastupnik SDP-a, napisao i ponudio na usvajanje isti dan kad je Europski parlament svojom Rezoluciji preporučio upravo načela federalizma  i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kojih bi se Bosna i Hercegovina trebala pridržavati u provedbi institucionalnih reformi.

Mašić negira Ustav

Ne bez razloga jer je Bosna i Hercegovina višenacionalna država, tri suverena, konstitutivna naroda, a sve takve europske države su federacije. Kroz federalne jedinice narodi, naime, ostvaruju dio ili pretežnio dio svojih suverenih prava, prepuštajući ili delegirajući federalnoj razini neke zajedničke, s drugim narodima, dodgovorene funkcije, kao što su vanjski poslovi, obrana, vanjska trgovina, monetarna politika. To je smisao i svrha federacije, koja se pokazala kao najoptumalniji model uređenja i upravljanja razlikama u višenacionalnim, pluralnim, društvima i državama.

No, za Mašića Bosna i Hercegovina niti je pluralna, niti višenacionalna država. On je, naime, na današnjem sijelu bošnjačkih hegemonista ustvrdio kako “narodi BiH nisu nositelji suvereniteta i da BiH nije nastala kao odluka tri naroda već je historijski država svakog njenog građanina, koji kao pojedinac nosi taj suverenitet”. Mašićeva teorija upravo je suprotna onom što u Ustavu BiH piše. A u preambuli Ustava lijepo stoji:”… Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:”

Izmišljena hiljadugodišnja državnost BiH

Kako Mašiću nije teško krivotvoriti ustavne odredbe, tako mu nije teško ni krivotvoriti povijest pa ustvrditi kako je BiH “historijska država svih njezinih građana”. Istina je, međutim da, otkako je turski sultan odsjekao glavu posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, a Otomanska imperija okupirala Bosnu i uništila srednjovjekovnu bosansku državu, Bosna i Hercegovina nikada kroz povijest nije bila samostalna država.

Samostalnost je stakla tek 1992., nakon referenduma, da bi nakon toga uslijedio trogodišnji rat okončan mirovnim sporazumom, kojim je BiH ograničen suverenitet. Dobila je međunarodnog upravitelja- visokog predstavnika- koji je u prošlosti, a ima ovlasti to činiti i danas, smjenjivao njezine legalno izabrane dužnosnike, suspendirao zakone njezinih zakonodavnih i predstavničkih tijela, a nametao svoje. BiH, dakle,  ne samo da nema “hiljadugodišnju državnost”, kako to tvrdi Mašić i drugi krivotvoritelji, već ni danas nije samostalna država- već međunarodni protektorat. No, da parafraziramo onu narodnu: Gluhom ne vrijedi govoriti, slijepom namigivati, a s Mašićem,  polemizirati..Sve nebuloze i laži koje je izrekao on, i njemu slični, ne osvrćući se na činjenice i argumente, već sutra će ponoviti. I tako u Krug- 99, ili 999 puta.

 

Milan Šutalo/Hrvatski Medijski Servis


Nema komentara

Anketa

Ustavi