RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Misionar fra Gojko Zovko iz Berna pomaže obnovu crkve u Kraljevoj Sutjesci

Napisano 06.08.2010. 08:48

ARHIV SAMOSTANA U KRALJEVOJ SUTJESCI ČUVA NAJSTARIJE MATICE U BIH, TU JE OKO 5000 STARIH KNJIGA...

Ljeto je vrijeme kada mnogi naši ljudi koji privremeno žive i rade u inozemstvu dio godišnjeg odmora koriste za posjet svom rodnom kraju i za drage susrete s rodbinom i prijateljima koji ih uvijek s radošću čekaju u zavičaju. Oni se nikad u domovinu ne vraćaju praznih ruku. Posebno se često pri hrvatskim katoličkim misijama i župama diljem Europe i svijeta organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstva za različite projekte i ugrožene pojedince u BiH i Hrvatskoj. Tako i Hrvatska katolička misija u Bernu redovito prikuplja novčana sredstva za razne projekte u domovini.

KRALJEVA SUTJESKA
Posljednjih nekoliko godina voditelji te katoličke misije, uz ostalo, pomažu franjevačkim samostanima u BiH i Hrvatskoj. Ove godine red je došao na Kraljevu Sutjesku. Naime, poznati misionar iz Berna fra Gojko Zovko uručio je 5000 švicarskih franaka franjevcima u Kraljevoj Sutjesci kao pomoć u obnovi samostana i crkve.

Sutjeska-11

Kraljeva Sutjeska smještena je u srcu Bosne, 12 kilometara od Kaknja, 45 kilometara od Sarajeva. Nedaleko od Sutjeske nalazi se Bobovac, srednjovjekovni grad u kojem je bilo sjedište bosanskih vladara. Usred zelenila i prirode nalazi se veličanstvena građevina - franjevački samostan s crkvom sv. Ivana Krstitelja. Prvi spomen samostana i franjevačke prisutnosti potječe iz 80-ih godina 14. stoljeća.

STRADAO U POŽARU
Samostanski kompleks nekoliko je puta u povijesti stradavao - bivao nasilno porušen ili stradavao u požarima. Obnova je prijeko potrebna i u novije vrijeme se radi na saniraju pukotina koje su nastale slijeganjem temelja. Za temeljitu obnovu trebat će osigurati mnogo sredstava.

Sutjeska-C

Arhiv samostana u Kraljevoj Sutjesci čuva najstarije matice u BiH, tu je oko 5000 starih knjiga, od toga 31 inkunabula, muzej s vrijednim izlošcima pokaznica, kaleža, misnog ruha, vrijednih slika - rekao nam je misionar fra Gojko Zovko i dodao: - Prema riječima fra Zorana Jakovića, vikara i ekonoma samostana u Kraljevoj Sutjesci, prije Domovinskog rata ta je župa imala i do 12.500 vjernika, a danas ih je oko 1500.
 

Sutjeska-B

NEUMORNI MISIONAR
Taj neumorni hrvatski misionar u Bernu, inače Brotnjak po podrijetlu, odlučno ističe: - Na ovome nećemo stati. Sljedeće godine pomoć se prikuplja za samostan u Vukovaru. Od fra Gojka smo doznali da u Švicarskoj trenutno djeluje12 hrvatskih katoličkih misija koje vode svećenici Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM sa sjedištem u Mostaru. Inače, najveći broj Hrvata koji žive u toj zemlji doselio se iz Bosne nakon Domovinskog rata. / VL / HB.org /


Nema komentara

Anketa

Ustavi