RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Muftija Zukorlić: Građani Sandžaka nisu lojalni Beogradu

Napisano 15.09.2011. 10:14

Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija IZ u Srbiji: Krenuli smo prema stvarnoj autonomiji!

Muftija Zukorlić: Građani Sandžaka nisu lojalni Beogradu

Nije isključeno da će vrh Srbije poduzeti mjere kao svojevremeno na Kosovu

Nakon posljednjeg talasa diskriminacije i represije nad Bošnjacima u Srbiji, Sandžak je definitivno krenuo putem autonomije.

Piše: Faruk VELE, Dnevni avaz 

No, kako u intervjuu za "Dnevni avaz" govori glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) Muamer ef. Zukorlić, koji je posljednjih dana ponovo u žiži javnosti u regionu, ona neće biti formalno proglašena, iako će u stvarnosti djelovati ili već djeluje.

Nova strategija

Riječ je o novoj strategiji, jer je, prema Zukorliću, obnovom Narodnog vijeća Sandžaka proteklog vikenda na Drugom svebošnjačkom saboru već napravljen "najznačajniji iskorak kojim građani Sandžaka dobivaju svoje najviše predstavničko tijelo koje će štititi njihov interes u zemlji i inostranstvu". S tim u vezi, najavljuje zaokret u koncepciji nacionalne politike u Sandžaku, s obzirom na to da se prvi put poruke ne šalju Beogradu već Bošnjacima i međunarodnoj javnosti.

- Sandžak je iscrpio sve mogućnosti u pokušajima da apelima prema Beogradu ishoduje promjenu stanja. Jer, do sada su svako naše obraćanje, svaka naša inicijativa ili zahtjev bili ignorirani ili satanizirani. Ovo je, zaista, historijski čin. On predstavlja novi kvalitet, odlučnost i predstavnički kapacitet bošnjačkog naroda i građana Sandžaka općenito.

Autonomija Sandžaka treba biti ostvarena u našoj svijesti i kapacitetom organiziranja. To nije nešto što će se desiti time što će neko privoljeti Beograd da kaže: Evo vam autonomija. Mogu se očekivati daljnji koraci konstituiranja organa Narodnog vijeća. Prije svega Izvršnog vijeća Sandžaka, koje će imati svoje resorne sekretarijate koji će, opet, funkcionirati tako da se neće mnogo osvrtati na to šta Beograd čini i kakve poruke šalje.  Osim toga, podrška reisa Cerića Bošnjacima Sandžaka izuzetno je pozitivno odjeknula, prije svega, ovdje, ali i u regionu i svijetu. Ona znači da nismo sami i da ima neko ko će podići glas za nas - kaže Zukorlić.

Šta uopće znači činjenica da autonomija Sandžaka praktično neće biti proglašena, ali da će u suštini funkcionirati? Kakvu reakciju Beograda očekujete?

- Naša orijentacija jeste kvalitativno ostvarenje autonomije! Onog trenutka kada mi taj kvalitet postignemo, to je više od proglašene autonomije. Zašto? Jer naši resursi, nažalost, nisu država Srbija. Ona se u slučaju Bošnjaka odnosi neprijateljski. Naši resursi jesu individualni i kolektivni kapacitet sandžačkog čovjeka. Zato će se ostvarenje autonomije desiti u toj formi. Kada se autonomija desi na taj način, bit će irelevantno prihvata li to režim u Beogradu ili ne.

Ne smatramo važim sam čin proglašenja autonomije. To bi poslužilo beogradskom režimu za novo nasilje i obračun s Bošnjacima i Sandžakom. Ne želimo im dati taj alibi. Jer, naša orijentacija je potpuno pacifistička i mi ne želimo izazivanje sukoba. Mi znamo da bi u Beogradu htjeli takav alibi i mi to nećemo dopustiti.

Bojite li se da bi Vaši potezi, ipak, mogli izazvati represivnu reakciju vrha Srbije? Čak i nevladine organizacije traže da se Vi "obuzdate".

- Sudeći prema retorici, atmosfera se zagrijava. Najprije su reakcije bile blage, pa iz dana u dan sve oštrije. Sada, evo, imamo tu lukavu strategiju gdje se guraju faktori iz nevladinog sektora koji traže reakciju države i hapšenja. To je, ustvari, testiranje javnosti od režima, gdje će on razmotriti neke brutalne mjere. Mi smo svjesni s kim imamo posla i ništa ne isključujemo.

Ali, naši ciljevi toliko su uzvišeni da ih ne dovodimo u pitanje bez obzira na to šta će Beograd poduzeti. Dakako, imamo iskustva BiH, Kosova i drugih mjesta gdje je Beograd hirurški pokušavao rješavati slične probleme. Nije isključeno da će režim poduzeti mjere kao svojevremeno na Kosovu. Jer, sve mjere koje sadašnji vrh Srbije pravi prema nama, Miloševićev režim pravio je na Kosovu. S tim da treba napraviti razliku između Beograda nekada i sada u smislu upotrebe sile. Zato ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu da uputi međunarodne posmatrače u Sandžak.

Građanski neposluh

■ Zaprijetili ste građanskim neposluhom i protestima ako se ne promijeni politika beogradskog režima prema Bošnjacima. Koliko ozbiljno stojite kod te prijetnje i šta ona može donijeti?

- To će biti naš posljednji potez ako sve naše poruke ne urode plodom i ako i dalje Beograd bude tvrdoglav u diskriminaciji prema Bošnjacima i Sandžaku općenito. Dakle, ako se bude nasilnički i nepravedno ponašao prema Sandžaku. Kako raste svijest građana Sandžaka, građanski neposluh i protesti samo će potvrditi da Beograd nema utjecaja na naše građane, da ovdje nemaju autoritet i da građani Sandžaka nisu lojalni Beogradu. To znači da odluke Beograda neće važiti za građane Sandžaka. Narodno vijeće Sandžaka sada je jedini legitiman organ koji predstavlja građane Sandžaka svih nacija i vjera te ono može donijeti takvu odluku.

Sandžak je važan za sigurnost regiona
 
- Briselu i Vašingtonu želimo pojasniti važnost Sandžaka, ne samo iz ugla prava Bošnjaka nego i iz ugla stabilnosti cijele regije. Sandžak je strateški bitna tačka na koju se naslanjaju Srbija, Crna Gora, BiH, Kosovo i Albanija. On se zato ne može posmatrati kao mala regija u kojoj žive Bošnjaci. Vjerujem da će svi faktori cijeniti naš kvalitet i upornost i na tom osnovu graditi svoje stavove.

Predstavništva Sandžaka u svijetu

- Donesena je odluka o otvaranju predstavništava Sandžaka u Briselu, Vašingtonu, Istanbulu i Sarajevu. To je nešto što će se vrlo brzo odvijati, a pripreme su već počele. To nije u sukobu sa zakonima Srbije, jer slična predstavništva ima i Vojvodina.

| Dnevni avaz |


Nema komentara

Anketa

Ustavi