RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sud BiH: Planski progon bugojanskih Hrvata

Napisano 15.09.2011. 10:02

Sud BiH: Planski progon bugojanskih Hrvata

Tužiteljica Slavica Terzić: Dnevnik je plan

Piše: Esad Hećimović, Oslobođenje

U završnoj riječi tužiteljice Slavice Terzić jučer je Tužilaštvo BiH, na osnovu izmijenjene optužnice, po prvi put do sada, upotrijebilo kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata kako bi opisalo krivičnu odgovornost grupe bošnjačkih političkih i vojnih vođa u Ratnom predsjedništvu Bugojna za progon Hrvata u ovom gradu

"Što je to što držite u ruci", upitao je sudija Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, tužiteljicu Slavicu Terzić dok je izlagala završnu riječ optužbe na kraju tri i po godine dugog suđenja Nisvetu Gasalu, komandiru logora na stadionu NK Iskra u Bugojnu, Musaibu Kukavici, komandiru straže u ovom logoru i Senadu Dautoviću, komandiru Stanice javne bezbjednosti u Bugojnu.
"Ovo je dnevnik Dževada Mlaće i u njemu je zapisan plan za sve ono što se kasnije dogodilo. Dnevnik je plan, jer su u njemu svi odgovori planiranja, operativni plan događanja u Bugojnu u tom ratnom periodu. U ovom dnevniku su svi odgovori koji su ovom vijeću potrebni, ovdje su posložene sve radnje i sve osmišljene ideje "velikih i malih riba". Ovaj dnevnik je ključ rješenja svih dilema za Sud i ovo časno vijeće, ovo je operativni plan svih akcija, svih pora života u Bugojnu, svih kazamata, svih mučilišta, stadiona NK Iskra, Gimnazije, KSC-a, Marksističkog centra - Centar službi bezbjednosti. Dnevnik je dokaz suradnje i zajedničkog djelovanja, kako vojnih, tako i civilnih vlasti, mjesto okupljanja najodgovornijih čimbenika, to je ratna mapa i ratni put Bugojna - ratni ključ u operativnoj zoni Zapad, ali i centralne Bosne u Bugojnu", rekla je tužiteljica Terzić u sažetku svoje završne riječi.

Tri točke

Opisala je kako je Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, kao pravi pedantni profesor zapisivao sve datume, mjesta, sastanke prisutne osobe i domaće zadatke koje su dobivali, u skladu sa planom udruženog zločinačkog poduhvata .
Tužilaštvo vjeruje da je tokom dokaznog postupka tužiteljica Slavica Terzić dokazala da su optuženi Nisvet Gasal, Musaib Kukavica i Senad Dautović počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Završna riječ tužiteljice Terzić na 130 strana predana je Sudskom vijeću, kojim predsjedava sudija Davor Jukić, još 31. augusta, a jučer je tužiteljica usmeno predstavila tri ključne tačke svog slučaja - teoriju događaja; individualnu krivičnu odgovornost i udruženi zločinački poduhvat kroz teoriju slučaja i individualnu krivičnu odgovornost Senada Dautovića. Tužiteljica Terzić je govorila o Gasalu i Kukavici kao o "malim ribama", a o Dautoviću kao o "velikoj ribi": "Posljednje idu "male ribe" jer one povezuju krajnje tačke sa "velikim ribama". Teorija slučaja se mora posmatrati šire i povezati aktere u ovoj sudnici sa Dnevnikom koji je krov koji povezuje cijelu kući i drži sve konce", tvrdila je tužiteljica, posebno govoreći o optuženom Dautoviću kao o "visokom čimbeniku plana iz Dnevnika: "Dautović je bio komandant Objedinjene komande Bugojna, član Ratnog predsjedništva Bugojna, načelnik MUP-a Bugojno i na kraju član OG Zapad - bezbjednjak pri 307. brigadi Armije BiH. Nije se suprotstavio nikada niti u jednoj funkciji zacrtanom planu, kreirao je i dograđivao plan sa drugim "velikim ribama" Ratnog predsjedništva Bugojna, zapisivao ga je profesor uredno, učestvovao je u stvaranju, osmišljavanju plana, a provodio i završavao zadatke izvan sastanaka, provodio ih je na terenu. Ne znamo ocjenu rezultata rada člana Ratnog predsjedništva, profesor ih nije ocjenjivao, ali Tužiteljstvo smatra da je ocijenjen "čistom desetkom" jer su mu vjerovali sugrađani Hrvati, predali su mu se, vjerovali su mu da kao vojnik, kao čovjek koji garantuje da će biti ispoštovana Ženevska konvencija, kako za civile, tako i za bojovnike - ratne zarobljenike, bolesnike, da im kako svjedoci kažu "neće ni dlaka faliti", ali ipak nedostaje jedan broj brojeva-ljudi koji su mu se predali i vjerovali čovjeku", rekla je tužiteljica Terzić, opisujući Dautovićevo mjesto u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Hrvata Bugojna.

Osumnjičeni svjedoci

U Bugojnu su 22. marta 2007. uhapšeni Nisvet Gasal i Musaib Rukakvica, a potom su 16. aprila 2007. uhapšeni Enes Handžić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade ABiH i Senad Dautović, komandir SJB-a Bugojno. Postupak je objedinjen i suđenje je počelo u februaru 2008. godine. Handžić je u aprilu 2011. sklopio sporazum o priznavanju krivice i kažnjen je sa 8 godina zatvora. U toku suđenja, kao svjedoci obrane Enesa Handžića su se pojavili Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić, ratni komandant operativne grupe Zapad Armije BiH sa sjedištem u Bugojnu.
U toku Mlaćinog svjedočenja, tužiteljica Terzić je otkrila da je tokom pretresa Mlaćine kuće pronađen njegov ratni dnevnik, u kome se govori i o "likvidiranjima zarobljenih ekstremista".
Mlaćo je svjedočio uz pomoć i savjete advokata. Selmo Cikotić, sadašnji ministar obrane, dva puta je pozivan kao svjedok. Oba puta je svjedočio uz savjete svog advokata. Mlaćo i Cikotić su također osumnjičeni za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Bugojnu.

Tužiteljica Terzić se jučer samo kratko osvrnula na Dautovićevu obranu, tvrdeći da je pogrešno i nedopustivo jedan zločin braniti pozivanjem na drugi: "Tužilaštvo je svjesno zločina koji su u Bugojnu počinjeni nad Bošnjacima, zbog čega je već procesuiralo jednu osobu, a ostale odgovorne će procesuirati kada budu dostupni".
Za narednu srijedu najavljene su završne riječi branitelja Nisveta Gasala i Musaiba Kukavice, dok će obrana Senada Dautovića dobiti poseban dan u sudnici.

| Oslobođenje |


Nema komentara

Anketa

Ustavi