RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon rušenja nelegalnog objekta u Sturbi

Napisano 23.08.2010. 23:07
Džamija - Sturba

Piše: M.M. Livnjak

U BiH znamo da mnogo toga što se radi ima (i) neku političku pozadinu. Eklatantan primjer je hrvatski tv kanal, navijački sukobi, prava učesnika rata, raspodjela financijskih sredstava ili gradnja vjerskih objekata.

Prije koji dan srušena je nelegalna zgrada (buduća džamija) u mjestu Sturba u općini Livno, nakon protesta i peticije mještana, koje nitko od susjeda muslimana (živi ih samo nekoliko desetina) ili odgovornih iz Islamske zajednice nije pitao za mišljenje, a da o nekim konzultacijama ne govorimo. Ne samo da je izostao dogovor nego su i samoinicijativno, ili bolje rečeno "za inat", počeli graditi objekt bez lokacijske i građevinske dozvole. Kad je sve prošlo svoju zakonsku proceduru, a stanje ostalo po starom, došao je buldožer i obavio posao. Prisutni muslimani i njihovi imami rušenje su pratili uz povike "Allahu Akbar".

Znamo da se Allah nije prizivao kad je 2008. godine Klub bošnjačkih zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa (paradoks!!!), kad je trebalo spriječiti osnivanje tv kanala, koji bi svoj program emitirao na hrvatskom jeziku. Takvih i sličnih primjera je bezbroj. Politika potiskivanja prava hrvatskog naroda u BiH od strane muslimana - Bošnjaka kontinuirano se provodi skoro dva desetljeća. I to na svim mogućim nivoima.

Od kraja rata brojni katolički objekti, vjerski djelatnici i vjernici u Bosni bili su meta napada, prije svega muslimana. Osude kroz deklarativne izjave, ako ih je bilo, ništa nisu značajnije promjenili. Je li se u Sturbi mogao napraviti kompromis? Sigurno ne. Bošnjaci nisu za kompromise. U sredinama gdje su većina čine što ih je volja, a gdje su manjina to silom pokušavaju, pa kad im to ne uspije, pozivaju se na tobožnju ugroženost.

Hrvati sigurno ne bi imali ništa protiv bilo čijih vjerskih objekata kad bi imali dojam da su njihovi kao i njihova prava pod punom zaštitom ustava države u kojoj žive. Ne čudi mišljenje jedne prisutne sudionice rušenja (gospođe Orman), koja u video zapisu, objavljenom na jednom portalu reče: "Draga braćo muslimani, budite smireni. Nemojte činiti gore ovo što oni nama čine..., ja vas Allahom molim nemojte to raditi manjini gore u Bosni, nemojte..."

Mišljenje dotične gospođe puno toga govori. Ona, moglo bi se reći, već računa s nekim potezima svojih sunarodnjaka, pa ih (ko tobože) pokušava uvjeriti u suprotno. Na nelegalne objekte sigurno ne misli, jer takvi bi bili već davno sravnjeni s zemljom. Njezina izjava zapravo je i više nego vješto prikrivena prijetnja. Muslimani - Bošnjaci ovog mjesta jasno su poručili da se ne žele pridržavati zakonskih odredbi, niti dogovor s susjedima Hrvatima, te povicima "Allahu Akbar" ne samo da upućuju molitve, nego suptilno šalju i druge poruke. A to se sigurno neće tolerirati!


Dosao sam malo da upratim ovaj portal cisto da vidim sta jedan desnicarski medij hrata u BiH pise, i nazalost i moje najgore pretpostavke su bile blage.
Evo ovaj clanak koji je jes jedan od "blazih" je pun mrznje predrasuda i zlonamjernih zakljucaka i pretpostavki.
Recimo zanimljivo je ovo poredjenej o napadima na vjerske objekte. Nedavno sam na TV cuo da je u FBiH manje vise svaki incident napada na vjerske objekte i vjerske sluzbenike razrjesen. Znaci pocionioci identifikovani i policijski obradjeni (to sto nisu, u vecini slucajeva, adekvatno kaznjeni nije specificno za taj vid prestupa vec za opcenito sve vidove "sitnog" kriminala).
Naravno nema ni rijeci o napadima na islamske vjerske objekte u sredinama gdje su Hrvati vecina.
Da ne govorim sto recimo da se ovdje zeli pricati o nekoj pravdi i kompromisu trebao bi potpisnik ovog teksta istom zustrinom da se zalaze za rusenje nelegalno postavljenog krsta na tvrdjavi u Stocu.

Autor: pelcho | Napisano 23.08.2010. | (29) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(47)

Kao prvo, portal je odličan i tračak svjetla u mraku medijske tame u koje nas je zavila hrvatska nesposobnost i muslimanska majorizacija. Mediji u Sarajevu sliče ko jaje jajetu, i toliko su vas indoktrinirali i zaokrili plaštom lažne tolerancije, da vam suočavanje sa drugim stavovima dođe ko budali nužno potreban šamar i BUĐENJE.

Pozdrav od Bosanca, sugrađana, i da ponovim gradivo sa vijesto o rušenju:

@pelcho,

Ezan kao ezan ne smeta, jer sam i ja iz Sarajeva. Ono što je neprihvazljivo meni kao sekularnom, i ateistički nastrojenom građaninu je zabrinjavajuća inflacija vjerskih objekata koji neukusno odudaraju od urbanističkog stila i šalju poruku da je Sarajevo grad jednog naroda. Ezan na 90 decibela ruši moja temeljna prava kao građanina. Eksteritorijalni islamski centri građeni petrodolarima funkcionišu kao ambasade vehabija saudijske arabije. Zastrašujuće glomazni islamski centar u Bugojnu na oduzetoj hrvatskoj zemlji je ništa drugo nego zapišavanje teritorija.

Ako odvojimo emocionalno pitanje da su vlasti sravnile džaniju, i ako ćemo biti legalisti i Europljani stoji činjenica da je srušen NELEGALNO izgrađen objekt. Tako bi trebali srušiti i crkvu ako bi se nelegalno izgradila.

A hiperinflacija džamija u šeher Sarajevu ni strancima nije prošla nezapaženo...zrakni ovo:

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/balkanski-jeruzalem-koji-to-vise-nije-419.html

Autor: Ministry of Sound | Napisano 24.08.2010. | (49) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(49)

Prvo ovo oko portala. Nisam previse clanaka procitao, al recimo u ovom clanku par stvari koje su ono shit nevidjni.

"Od kraja rata brojni katolički objekti, vjerski djelatnici i vjernici u Bosni bili su meta napada, prije svega muslimana. Osude kroz deklarativne izjave, ako ih je bilo, ništa nisu značajnije promjenili. Je li se u Sturbi mogao napraviti kompromis? Sigurno ne. Bošnjaci nisu za kompromise. "
Po cemu se moze zakljuciti da Bosnjaci nisu a Hrvati jesu za kompromis. Po ovom clanku i dogadjaju samo se obrnuto moze zakljuciti. Evo i jos jedan konkretan primjer. Izbor gradonacelnika Mostara. Iako je napravljan kompromisni dogovor da se na poziciji Gradonacelnika pravi rotacija po nacionalnom kljucu (po mom misljenju lose rjesenje, al je dogovor takav) hrvatske stranke su izasle iz tog dogovora i ultimativno zahtjevale da gradonacelnik bude Hrvat. Zbog tog stava je i nastao haos u Gradu.

"Hrvati sigurno ne bi imali ništa protiv bilo čijih vjerskih objekata kad bi imali dojam da su njihovi kao i njihova prava pod punom zaštitom ustava države u kojoj žive."
Znaci ovdje se priznaje da Hrvati imaju nesto protiv tudjih vjerskih obiljezja, to sto ga pravda nekom drugom nepravdom nije nikakvo opravdanje. Pogotovo sto se o tom opravdanju moze diskutovati.

I onda se vratimo na pasus iznad "U sredinama gdje su većina čine što ih je volja, a gdje su manjina to silom pokušavaju, pa kad im to ne uspije, pozivaju se na tobožnju ugroženost."
Pa upravo se moze zakljuciti da to i Hrvati rade. Moje licno je misljenje da ovo manje vise je svugdje prisutno ali zavisi od sredine do sredine.


I onda kraj teksta.
"Draga braćo muslimani, budite smireni. Nemojte činiti gore ovo što oni nama čine..., ja vas Allahom molim nemojte to raditi manjini gore u Bosni, nemojte..."
Mišljenje dotične gospođe puno toga govori. Ona, moglo bi se reći, već računa s nekim potezima svojih sunarodnjaka, pa ih (ko tobože) pokušava uvjeriti u suprotno. Na nelegalne objekte sigurno ne misli, jer takvi bi bili već davno sravnjeni s zemljom. Njezina izjava zapravo je i više nego vješto prikrivena prijetnja. Muslimani - Bošnjaci ovog mjesta jasno su poručili da se ne žele pridržavati zakonskih odredbi, niti dogovor s susjedima Hrvatima, te povicima "Allahu Akbar" ne samo da upućuju molitve, nego suptilno šalju i druge poruke. A to se sigurno neće tolerirati!

Autor iz jedne poruke koja je klasicna poruka tolerancije i odvracanja od osvete autor dolazi do monstruoznog zakljucka da je to poziv na osvetu. I jos pravi konstrukciju da to nije poziv da se vrati istom mjerom, jer toboze to je nemoguce, vec da ce se vratiti sada opcim napadom na sve sto je katolicko. I na kraju naravno otvorena prijetnja svim koji se ne slazu sa doticnim.

Ovaj clanak je zaista smece, klasicni govor mrznje i pozivanje na medjunacionalnu netrpeljivost. Da je pravne Drzave ovdje autor bi sigurno bio kaznjen za ovakve tekstove.

E sad meni je zalosnije sto ima ljudi koji misle da je ovaj clanak tacan i odrazava realno stanje. al sta ces.

Sto se tice gradjenja dzamija po Sarajevu i islamski centara sirom Bosne to je sasvim druga tema i mislim da ovaj konkretan primjer nije povezan sa tim trendovima. A evo i moje misljenje o toj pojavi.
Islamski centri su nesto sto je potreba i podrzavam za gradnju samo u drzavama gdje su muslimani manjina, kako bi im se stvorilo mjesto gdje mogu da organizuju komplet svoj kulturni, obrazovni, vjerski i drugi zivot u skladu sa svojom tradicijom. Islamski centri u Bosni su nepotrebni i zaista sluze pogresnim svrhama koje mnogo vise stete samim Bosnjacima muslimanima nego drugima.
Dzamije po Sarajevu i njihova izgradnja se zaista mora posmatrati od slucaja do slucaja. Ima mjesta gdje je bila realna potreba, gdje su se dobro i urbanisticki uklopile (recimo Grbavica i 1 i 2) a dok su druge prvo uzasne a i ne uklapaju se u ambijent (Ciglane) ili su pak zloupotrjebljenje (Presernov park). Primjera za sve ima jos, ovo su samo neki.
Generalno po pitanju izgradnje vjerskih objekata, ako zaista ima potrebe za njih, ako ne ugrozavaju druge i/ili nisu napravljeni u inat drugima zaista nemam nista protiv njih. I naravno dok ih grade Vjerske zajednice ili privatna lica a ne od drzavnih para.

I jos jednu stvar o toleranciji. Ma koliko ti i i drugi pricaju o Sarajevu kao netolerantnoj sredini uvijek imam sto primjera i cinjenica da to opovrgnem. Pocev od moje mikro okoline gdje za mojim stolom u kafani redovno ima i Srba i Hrvata i ne nisu usutkivani i moraju se da slazu sa "vecinom" vec cesto se tu i opali pokoja politicka rasprava u kojoj se svak sa svakim (bez obzira na naciju) popi...kara al na kraju opet nazdravimo zajedno.
U tom istom Sarajevu postoji Katolicki skolski centar koji se sufinansira iz budzeta KS. U tom Sarajevu se pravi nova velika crkva na Alipasinom. itd itd. Naravno ima i suprotnih primjera, al u generalno sigurno je situaciaja apsolutno neuporediva recimo u odnosu na Stolac gdje se sistemski ubija svaki pokusaj normalnog suzivota.
Dosta za danas od mene.

Autor: pelcho | Napisano 24.08.2010. | (34) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(39)

Anketa

Ustavi