RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon rušenja nelegalnog objekta u Sturbi

Napisano 23.08.2010. 23:07
Džamija - Sturba

Piše: M.M. Livnjak

U BiH znamo da mnogo toga što se radi ima (i) neku političku pozadinu. Eklatantan primjer je hrvatski tv kanal, navijački sukobi, prava učesnika rata, raspodjela financijskih sredstava ili gradnja vjerskih objekata.

Prije koji dan srušena je nelegalna zgrada (buduća džamija) u mjestu Sturba u općini Livno, nakon protesta i peticije mještana, koje nitko od susjeda muslimana (živi ih samo nekoliko desetina) ili odgovornih iz Islamske zajednice nije pitao za mišljenje, a da o nekim konzultacijama ne govorimo. Ne samo da je izostao dogovor nego su i samoinicijativno, ili bolje rečeno "za inat", počeli graditi objekt bez lokacijske i građevinske dozvole. Kad je sve prošlo svoju zakonsku proceduru, a stanje ostalo po starom, došao je buldožer i obavio posao. Prisutni muslimani i njihovi imami rušenje su pratili uz povike "Allahu Akbar".

Znamo da se Allah nije prizivao kad je 2008. godine Klub bošnjačkih zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa (paradoks!!!), kad je trebalo spriječiti osnivanje tv kanala, koji bi svoj program emitirao na hrvatskom jeziku. Takvih i sličnih primjera je bezbroj. Politika potiskivanja prava hrvatskog naroda u BiH od strane muslimana - Bošnjaka kontinuirano se provodi skoro dva desetljeća. I to na svim mogućim nivoima.

Od kraja rata brojni katolički objekti, vjerski djelatnici i vjernici u Bosni bili su meta napada, prije svega muslimana. Osude kroz deklarativne izjave, ako ih je bilo, ništa nisu značajnije promjenili. Je li se u Sturbi mogao napraviti kompromis? Sigurno ne. Bošnjaci nisu za kompromise. U sredinama gdje su većina čine što ih je volja, a gdje su manjina to silom pokušavaju, pa kad im to ne uspije, pozivaju se na tobožnju ugroženost.

Hrvati sigurno ne bi imali ništa protiv bilo čijih vjerskih objekata kad bi imali dojam da su njihovi kao i njihova prava pod punom zaštitom ustava države u kojoj žive. Ne čudi mišljenje jedne prisutne sudionice rušenja (gospođe Orman), koja u video zapisu, objavljenom na jednom portalu reče: "Draga braćo muslimani, budite smireni. Nemojte činiti gore ovo što oni nama čine..., ja vas Allahom molim nemojte to raditi manjini gore u Bosni, nemojte..."

Mišljenje dotične gospođe puno toga govori. Ona, moglo bi se reći, već računa s nekim potezima svojih sunarodnjaka, pa ih (ko tobože) pokušava uvjeriti u suprotno. Na nelegalne objekte sigurno ne misli, jer takvi bi bili već davno sravnjeni s zemljom. Njezina izjava zapravo je i više nego vješto prikrivena prijetnja. Muslimani - Bošnjaci ovog mjesta jasno su poručili da se ne žele pridržavati zakonskih odredbi, niti dogovor s susjedima Hrvatima, te povicima "Allahu Akbar" ne samo da upućuju molitve, nego suptilno šalju i druge poruke. A to se sigurno neće tolerirati!


Nema komentara

Anketa

Ustavi