RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ŠOKANTNO: Ministarstvo obrane BiH pred novim skandalom, Cikotić trgovao sa Kapetinom?!

Napisano 06.07.2011. 10:17

ŠOKANTNO: Ministarstvo obrane BiH pred novim skandalom, Cikotić trgovao sa Kapetinom?!

Otpremnica na kojoj je navedeno kako je roba isporučena 21. ožujka

Firma BosniaSpecExsport iz Istočnog Sarajeva 21. ožujka 2011. isporučila 20 zimskih vojnih vjetrovki za pripadnike OSBiH u operacijama podrške miru ISAF u Afganistanu, a odluka o nabavci tražena naknadno i to usprkos činjenici da je Ured za razmatranje žalbi poništio postupak u cijelosti

Nabavka jakni za pripadnike Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru ISAF u Afganistanu mogla bi poprimiti odlike skandala, jer je, po svemu sudeći obavljena na krajnje sumnjiv način. To se, naime, da zaključiti iz dokumentacije do koje je došlo Oslobođenje.

Tako na otpremnici koju je firma BosniaSpecExsport (BSE) iz Istočnog Sarajeva, čiji je generalni direktor kontroverzni Dragan Kapetina, sumnjive ratne prošlosti, a koji se, između ostalog, sa Slobodanom Tešićem dovodi u vezu s velikim lancem krijumčarenja oružja iz BiH i nalazi na UN-ovoj crnoj listi, jasno stoji da je Ministarstvu obrane BiH 21. ožujka 2011. isporučeno 20 zimskih vojnih vjetrovki sa uloškom i kapuljačom (desen pustinjski).

Isporuka, pa odluka

U isporuci je navedeno kako se radi o po osam jakni veličine 54 i 56, te po dvije veličine 50 i 52. Jakne su 25. ožujka zaprimljene u Ministarstvu obrane BiH, pa je vjerojatno, dogovaranje posla njihove nabavke i bilo jedan od razloga spornog susreta ministra obrane BiH Selme Cikotića sa kontroverznim Draganom Kapetinom.
No, tu priča ne završava. Jer, 8. lipnja upravo sa potpisom Dragana Kapetine, generalnog direktora firme BSE, u Ministarstvo obrane BiH (primljeno 13. lipnja) upućen je račun broj 09-1-BSE-06/11 za plaćanje sa iznosom 5.900,01 KM.
Ono što je vrlo interesantno, a što stoji na računu u prilogu (otpremnica br. 1) jasno je dopisana instrukcija „11/4 - pripremiti odluku za nabavku jakni za misiju u Afganistanu". Dakle, iz svega se da zaključiti kako je instrukcija za nabavku jakni dana nakon što su one i isporučene u Ministarstvo obrane BiH. Time se jasno otkriva kako su jakne nabavljene bez bilo kakve prethodne pismene odluke.

Brojne nezakonitosti

Kako je cijela nabavka obavljena na krajnje sporan način svjedoči i podatak prema kojem je brigadiru Josipu Pikausu, šefu Odsjeka za snabdijevanje Ministarstva obrane BiH, 13. lipnja (predmet izvješće o sudjelovanju pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru ISAF u Afganistanu) jasno naglašeno da „procedura ugovaranja ni do tog dana nije okončana iz osnovnog razloga što je Ured za razmatranje žalbi poništio postupak u cijelosti".

- Pošto procedura ugovaranja nikada nije završena, prema tome nije bilo ni bilo kakvih nabavki po predmetnom pitanju. Kako nije bilo nikakvih nabavki tako nije bilo ni bilo kakvih troškova po pitanju nabavke opreme, navedeno je, između ostalog, brigadiru Pikausu.
I dva dana kasnije, 15. lipnja, ponovno je šefu Odsjeka za snabdijevanje Ministarstva obrane BiH, a po predmetu očitovanja o pristiglom računu za plaćanje firme BosnaSpecExport (od 8. lipnja) jasno naglašeno ,,da s obzirom na to da procedura ugovaranja nikada nije završena, nije moguće na takav način pokrivati nešto što je neko naručio, a Oružane snage BiH zaprimile".
Interesantno je i da su unatoč činjenici da su jakne dostavljene u trenutku kada je postrojba Oružanih snaga BiH trebala ići u Afganistan, njeni pripadnici u izvršavanje zadatka u misiji otišli bez njih.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi