RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Suradnjom sa SDA i načelnikom možemo popraviti položaj Hrvata

Napisano 12.01.2013. 13:49

Zenica - Zdenko Kolak jedini je hrvatski vijećnik u OV

Suradnjom sa SDA i načelnikom možemo popraviti položaj Hrvata

Zapošljavanje Hrvata u javna poduzeća i institucije te izgradnja infrastrukture u hrvatskim povratničkim naseljima su prioriteti

Od prijeratnih 28 tisuća Hrvata, u Zenici ih živi oko devet tisuća. Većinom su to starije osobe, iznad 60 godina, a glavni razlog odlasku mladih iz Zenice je nemogućnost zapošljavanja. Da je Hrvatima teško zaposliti se čak i u općinskim tijelima vlasti i javnim poduzećima, potvrđuje podatak da je od 200-njak zaposlenih u Općini manje od deset posto Hrvata, točnije njih 17, dok je stanje u javnim poduzećima i ustanovama još gore.

Popuna u skladu s popisom iz 1991. u Zenici je, barem kad su Hrvati u pitanju, još uvijek mrtvo slovo na papiru. Zenica je opterećena i neriješenim ratnim zločinima kao i brojnim nerasvijetljenim incidentima nakon rata, a čije su žrtve bili Hrvati. Usprkos ovakvim nimalo ohrabrujućim pokazateljima, Zdenko Kolak, vijećnik Hrvatske koalicije za Zenicu, jedini Hrvat u OV-u Zenice koje broji 31 vijećnika, smatra da se stanje počelo mijenjati nabolje, zahvaljujući suradnji s umjerenom strujom SDA i općinskim načelnikom Huseinom Smajlovićem.

Inače, od 31 vijećnika u OV-u Zenice, SDA ima 14 vijećnika, 6 SDP, 5 SBB, po dva SBiH i Stranka za narod, dok jednog vijećnika ima Hrvatska koalicija koju čine dva HDZ-a. Kolak je član HDZ-a 1990.

„Možda na prvu izgleda obeshrabrujuće to što Hrvati imaju samo jednog vijećnika, ali to u Zenici nije ništa novo. Posljednjih godina imali smo jednog ili dva vijećnika. Ovaj put ja sam i dopredsjedatelj OV-a. Uz dobru suradnju s vladajućom SDA i Smajlovićem uvjeren sam da će u Zenici biti i za Hrvate važnih projekata. Zapošljavanje Hrvata u javna poduzeća i institucije te izgradnja infrastrukture u hrvatskim povratničkim naseljima glavni su mi prioriteti", kaže Kolak. Uvidom u stanje u općini te sudjelovanjem u kreiranjem odluka u Općinskoj skupštini, on smatra kako se može izboriti za bolji položaj Hrvata.


Nema komentara

Anketa

Ustavi