RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vijeće ministara usvojilo Zakon, a Sarajevo protiv prava Hrvata

Napisano 12.01.2013. 12:18

Hrvatima RTV kanal

Vijeće ministara usvojilo Zakon, a Sarajevo protiv prava Hrvata

■ Ista matrica kao i 2008. – bošnjački je vitalni interes da Hrvati nemaju kanal
■ Reakcije iz Sarajeva na hrvatski kanal: Kanal put do trećeg entiteta
■ Srbi i Bošnjaci već imaju svoje televizije. Uvredljivo je što se to osporava Hrvatima i dovodi u kontekst s trećim entitetom
■ Brojni su koraci potrebni kako bi se došlo do novoga cilja - RTV kanala

Piše: Zoran Krešić, VLM

Vijeće ministara BiH većinom glasova utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH koji je predložio predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Za prijedlog izmjene zakona glasovali su ministri iz reda dva HDZ-a Bariša Čolak i Damir Ljubić, uključujući predsjedatelja Bevandu, te ministri SNSD-a i SDS-a Sredoje Nović i Mirko Šarović. Protiv su bili ministri iz reda SDP-a Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić i Zekerijah Osmić kao i zamjenica ministra financija iz redova SBB-a BiH Edita Đapo. No, unatoč tome većinom glasova izmjene zakona dobile su potrebnu potporu.

Financiranje kanala

Valja reći da resorno Ministarstvo prometa i veza (ministar Damir Hadžić, SDP - op. HB.org) nije pripremilo i u programu rada za 2013. godinu predložilo izradu ovog zakona. Prijedlog zakona s ugrađenim sugestijama i primjedbama bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Prijedlogom zakona osniva se RTV kanal na hrvatskom jeziku kao javni servis kojem će pripadati 20 posto neto prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 posto od ukupnog iznosa RTV pristojbe naplaćene na teritoriju Bosne i Hercegovine. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužio je 2008. godine Vijeće ministara BiH da pokrene postupak osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku. Po predviđenom dokumentu u izmjenama Zakona o Javnom RTV sustavu umjesto tri, uvode se četiri RTV kanala. Novi kanal na hrvatskome jeziku trebao bi imati oznaku RTVH.

Zadužena je i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) da dodijeli frekvencije koje bi osigurale da se programi četiri RTV kanala mogu vidjeti, odnosno čuti na što širem području države. RTV kanal na hrvatskome jeziku će se, jednako kao i tri druga emitera, financirati prihodima od jedinstvenog marketinga i pretplate. Svaki entitetski emiter bi se trebao odreći po 5 posto prihoda od pretplate, odnosno marketinga a umjesto stavke od 50 % za RTV na državnoj razini kanalu na hrvatskome jeziku trebalo bi otići deset posto njihovih prihoda. U objašnjenju odluke navodi se da su do sada provedene potrebne konzultacije sa svim relevantnim institucijama, da je izrađen elaborat za organizacijsko-programski i tehničko-tehnološki segment.

Mostar kao sjedište

Po tim prijedlozima sjedište RTV kanala bi trebalo biti u Mostaru što će biti moguće ostvariti i povezati u jedinstven RTV sustav kada se provede digitalizacija što je obveza BiH kako ne bi ostala posve izolirana među zemljama regije.

Oko uspostave RTV kanala na hrvatskome jeziku odavno se vode politički prijepori između najvećih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, a njegovo konačno prihvaćanje i prosljeđivanje u dalju proceduru predstavljalo je i svojevrsni test mogućeg funkcioniranja vladajuće koalicije. Od 2008. godine pokušala se obustaviti uspostava RT kanala na hrvatskom jeziku tako da su bošnjački zastupnici to proglasili kršenjem vitalnog nacionalnog interesa ovoga naroda. Najveći je upravo problem može li se upravo bošnjačkoj javnosti servirati priča o RTV kanalu na hrvatskome jeziku budući da je SDA-ov šef Sulejman Tihić postavio standard da je bošnjački interes ponovno da Hrvati nemaju pravo na informiranje na svome jeziku što potvrđuje praksa sadašnjih javnih RTV emitera. Teško će biti iskočiti iz tog nacionalnog tora protivljenja pravu Hrvata i postati izdajnikom.
 
■ Podjela u Vijeću ministara BiH

- Ja sam ga predložio i zakon je usvojen, bila je prva reakcija predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.
- To je za mene posve normalna inicijativa i nešto što u svim zemljama svijeta, a naročito u Europi, postoji kao praksa. Ne mogu razumjeti da bilo tko pokušava osporiti uspostavu RTV kanala na materinskom jeziku jednome konstitutivnom narodu. Treba pitati one koji su cijelo ovo vrijeme osporavali uspostavu RTV kanala na hrvatskom jeziku što im je to donijelo - objasnio je Bevanda.

Gotovo identično reagiranje imali su SDP i SBB.
- Posljedica bi bila uspostavljanje nacionalnih javnih servisa, umjesto sadašnjih na entitetskoj i na državnoj razini, a time i dalja podjela bh. društva - priopćio je Hadžić. EU je ocijenio zahtjev za hrvatskim RTV kanalom 'ad hock' potezom.

■ NEOPHODNI TEHNIČKI UVJETI ZA OSNIVANJE KANALA

1 - Digitalizacija frekventnog spektra
Do 2015. godine BiH mora provesti digitalizaciju kako se ne bi našla u RTV mraku u odnosu na regiju. U Hrvatskoj je već digitalizacija veliko provedena. RS je pred završetkom, FBiH na početku.
 
2 - Mjesto novog RTV kanala na hrvatskom jeziku
Po prijedlozima iz elaborata, RTV kanal na hrvatskome jeziku trebao bi biti u Mostaru. O tome se vodila rasprava, kao i o mogućim lokacijama koje bi zadovoljavale tehničke mogućnosti.
 
► 3 - Novac za funkcioniranje novog RTV kanala
Nije slučajno da na hrvatskim područjima u BiH naplativost RTV pretplate jedva prelazi 10 posto. Uspostavom RTV kanala bi se višestruko povećalo izmirivanje ove obveze i povećali prihodi marketinga.

■ POLITIČKI PRIJEPORI PONOVNO BLOKIRAJU RAD ZAJEDNIČKIH BH. INSTITUCIJA

► 1 - Ravnopravnost Hrvata ogleda se u javnom informiranju
Ono što je normalno u cijelom, uljuđenom demokratskom svijetu pokušava se Hrvatima osporavati u BiH. Samo promatrajući primjere država s nacionalnim manjinama daje se jasan odgovor.

► 2 – Veliki test za koaliciju na državnoj razini
Koalicija sa SDP-om, odnosno SBB-om neće potrajati ako se RTV kanal na hrvatskome jeziku potvrdi kao razlog prijepora. Hrvatske stranke ovo pitanje smatraju jednim od najvažnijih iskrenosti koalicije.

► 3 - Bošnjačke stranke u strahu da budu `izdajničke´
Najveći je problem za osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku polariziranost bošnjačke političke scene, koja bilo kakvo ostvarivanje prava Hrvata ocjenjuje kao `izdaju´ interesa Bosne i Bošnjaka

■ HRVATSKI KANAL – POTREBNI KORACI ZA REALIZACIJU

► 1 - Glasovi za većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH
U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ove izmjene zakona teško mogu dobiti potporu budući da bošnjačke stranke imaju većinu. U Domu naroda svih pet je glasova protiv.

► 2  - Ustavni sud BiH ponovno će odlučivati o Zakonu
Dogodi li se da zakon dođe u Dom naroda, bošnjački zastupnici ga mogu zaustaviti. SDA-u se tako priključio SDP BiH kao i SBB BiH. Na Ustavnom sudu vjerojatno bi ponovno bio oboren.


Nema komentara

Anketa

Ustavi