RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svjetlo nakon 10 godina tame

Napisano 18.02.2010. 15:36
Josipović - Široki Brijeg

Inauguracija novog predsjednika Republike Hrvatske je povod za slavlje Hrvata u BiH iako mnogi opterećeni predrasudama misle drukčije. Predizborna utrka u BiH se pretvorila na kraju u izbor - za i protiv Trećeg. Dovoljno je bilo da ga neko spomene i da dobije glasove. Nisu glasovi bili usmjereni ni za ni protiv imena i prezimena nego protiv politike koja je napravila od nas lijevo smetalo, i Sarajevu i Zagrebu, smetalo koje hoće napokon hodat uzdignute glave. Želi to svaki čovjek valjda koji kroči planetom pa i mi. Oprostite piskarala, oprostite i što nismo izgubili rat. Znam da bi vam bilo lakše, i nama bi vjerojatno pod zemljom manje stvari smetalo.

Piskarala koja osuđuju Hrvate u BiH, jer su glasali drukčije, su prespavali zadnjih 20-ak godina otkad komunizma nema, očito nekima treba malo više vremena za prilagodbu, nazivanje primitivnim i neobrazovanim ljude koji su u većem broju glasali za jednu od ponuđenih opcija od strane polupiskarala, zanimljivo, je bilo rezervirano za Hrvate u BiH dok recimo Istriane niko od polupiskarala nije za istu stvar niti dotakao. 70 % glasača u BiH u drugom krugu nije izašlo na izbore, manje nego u prvom krugu, ta brojka pokazuje rezigniranost i apatiju Hrvata u BiH jer im izbori i rješenja nakon njih dosad osiguravaju samo dublje tonjenje u glib. Dio vjerojatno nije glasao i zbog nezadovoljstva ponuđenim opcijama, dio što ne smatra se pozvanim da glasa za predsjednika druge države. Ima i nas svakavih, no i tih 70 % koji nisu kao i onih 30 % koji su glasali od 18.02.2010 imaju svog predsjednika koji bi se trebao brinuti i boriti i za njih, barem tako Ustav RH nalaže.

Ako je suditi po prvim izjavama nakon dobivenih izbora Hrvati u BiH se ne moraju bojat da će se ponovit slučaj Mesić kojeg su u poprilično velikom broju izabrali i sami Hrvati BiH, djelomično glasanjem a djelomično neizlaskom na izbore kada se Slučaj birao. Već se sada može reći da zasigurno neće na svaku reakciju na ugnjetavanje Hrvata od strane vrlih bosansko/bošnjačkih prvaka, dotrčavati „ne mogu se sa sobom dogovorit“ Željko zajedno sa „Stambol ili BeĆ“ Haretom, koji su udruženim snagama sa predsjednikom RH (?) strelice iz Zagreba (?) odapinjali prema Hrvatima u BiH. Čini se da novi predsjednik i nema predrasude prema Hrvatima u BiH ili crkvi i da nas odnosno crkvu gleda baš onakve kakvi jesmo, niti savršeni i bez mana a opet ne kao oličenje svog zla koje je oko nas. Nakon Mesićijade - veliko osvježenje.
Zasad se vide naznake, barem se meni čini tako, nekog novog pristupa u odnosu prema drugim narodima u istočnom susjedstvu a Hrvate u BiH se vidi kao most između Hrvatske, Hrvata i drugih bliskih naroda i država u našoj okolici.

Što se unutar RH stvari tiče želimo mu da aktivno sudjeluje u antikorupcijskom djelovanju, zaustavljanju pljačke, nama Hrvatima u BiH najdraže države na svijetu svemu usprkos, usprkos medijskom skretanju pogleda Hrvata u RH na Hrvate u BiH kao krivce za sve loše u Hrvatskoj što se događalo posljednjih godina po sistemu: "Drž'te lopova!"; kako ljudi ne bi gledali u afere političara na vlasti u RH među kojima svijećom treba tražiti nekoga ko ima veze s BiH.

Bilo bi dobro da to ne bude šuplja priča nego da se sve nabrojano neutralizira i ukloni, po mogućnosti puno učinkovitije od prethodnika koji osim retorikom nije mogao se borit protiv negativnih stvari u RH jer bi i sam vjerojatno završio jako brzo iza rešetaka. Iste stvari su i nama u BiH podjednako jako dobro poznate, u sva tri naroda, to je danas možda i najvažniji posao koji predsjednik RH treba obavljati. Predsjedniku želim da bude čovjek u sljedećih 5 a nakon toga još 5 godina, želim i da ostane čovjek, da se ne da uvući niti u jednu političku opciju osim općehrvatske, da balansira između MZ i interesa Hrvata u globalu i same RH, da daje dobronamjerne savjete za BiH a kad nas treba pokudit da nas i pokudi, ako je to za naše dobro, dakako. Novi predsjednik unatoč onome što sugeriraju izborni rezultati u BiH ima povjerenje Hrvata BiH, barem onih s kojima sam ja imao prilike razgovarat a kod našeg naroda je nakon svega što se događalo posljednjih godina povjerenje nešto što je najteže pridobit, velika je to čast za časnog predsjednika ali i velika odgovornost.

Junuz Blećina


Nema komentara

Anketa

Ustavi