RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Spas za HTV

Napisano 18.02.2010. 12:57
HTV Mostar

Već niz godina HTV Mostar prolazi kroz mučnu i za sada, naizgled bezizlaznu, agoniju. Djelatnicima već dugi niz godina nisu uplaćivani doprinosi, plaće kasne mjesecima, a oprema se sve manje može koristiti. Kroz cijelo to vrijeme traže se krivci, ali kao i obično u našem narodu, svi hoće istjerivati pravdu, ali se nitko doista ne želi unijeti u problem!

Kao jedan od glavnih krivaca za ovakvo stanje HTV Mostar, spominje se Vlada Hercegovačko-Neretvanske županije.Jedino još ona nije dala suglasnost za preuzimanje vlasničkih prava nad Hercegovačkom televizijom. Vlada ZHŽ i HBŽ su to već davno uradile, mada i tu već ima problema. Na području HBŽ još se nisu postavili odašiljači pomoću kojih bi se mogao vidjeti program Hercegovačke televizije, a bez toga nema niti novaca od mogućih reklama, a niti osnove za financijsku pomoć Hercegbosanske županije. Zapadnohercegovačka županija jedina uplaćuje dio potrebnog novca i zahvaljujući tome HTV se još nije potpuno ugasila. U slučaju makar i kratkotrajnog gašenja signala, Regulatorna agencija za komunikacije vjerojatno bi odmah oduzela licencu i to bi konačni kraj svih nada za zaposlenike HTV-a, odnosno hrvatske medije u BiH. Naime, do kanala na BHT-u još je dalek put jer su hrvatski i srpski predstavnici za formiranje kanala, a bošnjački kategorično protiv.

Ne ulazeći u razloge Bošnjaka protiv Hrvatskog kanala, iako je sramotno braniti pravo drugome u XI stoljeću na vlastitu redakciju (i potpuno nemoralno, jer se državna televizija financira iz reda i Hrvata), ne očekuju se bitni pomaci u njihovom stavu u neko dogledno vrijeme. Zato Hrvati nipošto ne bi smjeli odustati od emitiranja HTV-a!

Ali, postoje li i neki drugi krivci za ovako tužno stanje hrvatskih medija u BiH!? Itekako postoje. Ukazali bismo na još neke, kod kojih bi se, po našem skromnom mišljenju, moglo dosta učiniti na brzini popravljanja stanja.

Kompanije s područja bivše Herceg Bosne izdvajaju velika sredstva za reklamu na FTV-u ili BHT-u. Neke od tih kompanija troše više od 100.000 eura kako bi priuštile Sarajlijama koncert Olivera Dragojevića ili nešto manje za koncert jednog drugog pjevača iz Srbije u Tuzli! Zar se ta sredstva nisu mogla utrošiti u manjem iznosu, pa i jedan njihov dio odvojiti za reklame, odnosno tematske emisije na mostarskom HTV-u!? Da se preusmjerilo samo 15 ili 20 % od iznosa koji se daje za reklame na FTV-u, BHT-u, od " hrvatskih " poduzeća, to bi bilo sasvim dovoljno da se pokrije možda i cjelokupan iznos operativnih troškova HTV-a!

Svaka tvrtka ima pravo na vlastiti marketing, ali bi trebala iznijeti i podatke o svrsishodnosti izdataka za marketing, pa ako su ta sredstva dovela do povećanja dobiti tvrtke, onda je riječ o sasvim opravdanim troškovima. Ali ako nisu, onda se moraju iznaći drugi načini marketinškog djelovanja i novce usmjeravati na područje odakle se i izvlači najveća dobit!

Jedan od glavnih krivaca za trenutno stanje hrvatskih medija su i sami zaposlenici. Kako bi se dala poštena analiza, onda se mora i to naglasiti – kada je i je li uopće HTV imao iole zanimljiv program? Program interesantan mogućim investitorima, običnom gledateljstvu? Godinama, i kada nije bilo tolikog problema s plaćama, previše je djelatnika besposleno gledalo da prođe radno vrijeme umjesto da pokušaju praviti emisije koje bi dovele do porasta interesa za gledanost! Misli li se da bi i nakon eventualnog rješavanja financijskih problema sve ostalo po istom? Ne, nipošto! Ako bi se kojim slučajem konačno osiguralo financiranje televizije, onda bi se moralo imati i pouzdanog direktora, sposobne urednike i istinske novinare i tehničko osoblje. Ako bi se i dalje nastavilo s nekvalitetnim i nezanimljivim programom, čemu onda uopće spašavanje!?

Kao što svi znamo, dva su moguća (i legalna) načina financiranja medijskih kuća u državnom vlasništvu. Jedan je dotacije iz državnih organa, a drugi su prihodi od reklama. Svaka medijska kuća bi morala težiti k što manjem financiranju iz države, a k što većem financiranju od reklama. Možda bi rukovodstvo ove medijske kuće (ako ono još uvijek postoji) trebalo pokušati napraviti akcijski plan usmjeren  na pronalaženje načina izlaska iz problema.

U njemu bi trebalo:
- obaviti razgovor s (preostalim) djelatnicima i jasno im reći da se od njih očekuje da naprave svoje osobne planove rada
- hitno napraviti ostvariv i kvalitetan plan TV programa
- odraditi pilot emisije od kojih se očekuje veća razina gledanosti
- konačno, obići s tim novim, obećavajućim projektom značajnije likvidne tvrtke poput Elektroprivrede HZ HB, HT d.o.o., HP d.o.o., Aluminij...  i pokušati dobiti od njih značajnija sredstva za reklamu, uplaćena jednim dijelom unaprijed
- dobivena sredstva koristiti samo manjim dijelom za plaće, a većim za proizvodnju programa, jer bi se time stvorile pretpostavke za većom gledanosti, pa i samim tim, dopunskog povećanja prihoda od reklama.

Uz malu pomoć politike i nastavak uplata od ZHŽ-a, kao i uz pretpostavljeno znanje i napor postojećeg kadra HTV-a, mislite li da bi se moglo nešto napraviti?

Pa i put od sto milja počinje prvim korakom...

Silvestar B. i Čapljinski Portal


Nema komentara

Anketa

Ustavi