RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Treći HDZ - treća sreća za Bošnjake

Napisano 11.09.2011. 19:50

U drugom dijelu naše hrvatske Domovine, Bosni i Hercegovini, nikad nije dosadno, no s gledišta malog običnog čovjeka ponekad je doista prokletstvo živjeti u zanimljivom vremenu. Politička križaljka u drugoj hrvatskoj državi nije finalizirana ni gotovo godinu dana od održavanja parlamentarnih izbora, a u tom smo se vremenu nagledali svega - od preglasavanja, autokratskih omalovažavanja bosansko-hercegovačkih institucija od strane američkog potrčka i "niskog predstavnika", zanimljivog interpretiranja egzaktne znanosti kakva je matematika, uzurpiranja političkih pozicija koje pripadaju Hrvatima do izmišljanja hrvatskih poslanika u Goraždu, terorističkih akcija i potpunog okupiranja svih državnih institucija, firmi i agencija od strane "platformaških" parazita gladnih vlasti i željnih svježeg kapitala. Sve su to bili kratkoročni potezi koji, unatoč svemu, nisu uspjeli izbrisati Hrvate s političke karte BiH. Sad slijedi jedan kojem je to jedini cilj...

Gotovo godinu dana od parlamentarnih izbora Bosna i Hercegovina još uvijek nema državnu vlast, a entitetska je u Federaciji BiH oformljena nelegalno. O njenoj legitimnosti pak ne vrijedi ni pisati jer je svako napisano slovo u tom slučaju potrošeno, a dragocjeno vrijeme bačeno. BiH je kao nikad zaglavila u slijepoj ulici, država i njeno stanovništvo nisu učinili ni milimetar u pravom smjeru, a SDP-ova "Država za čovjeka" pukla je kao balon od sapunice. U ovih godinu dana i onim najnaivnijima postalo je jasno da, iako možda intimno podržavaju građanski i socijaldemokratski pristup društvu i politici, istinske socijaldemokracije u Bosni i Hercegovini nema. Ona je u državi, koja se u balkanskoj krčmi poput pijanca valja po podu, na samome dnu, jednostavno fikcija i najobičnija maska za ostvarenje interesa isključivo jednog naroda. Ta lažna socijaldemokracija od samog je početka providna, prezrena čak i od ljudi kakvi su Vesna Pusić ili Ivo Josipović, a sad se našla pred zidom jer unatoč svim svojim nastojanjima i podvalama, unatoč hrvatskim Judama koje je primamila sa šačicom srebrnjaka, hrvatski nacionalni korpus nije uspjela zaobići i u potpunosti marginalizirati. Kao što Srbi pod Slobodanom Miloševićem nisu znali prepoznati vlastitu ludost i nedostatak racija, tako ni Lagumdžijina velikobošnjačka kamarila ne želi čuti za poraz i okretanje kompromisnim rješenjima. Na pomolu je nova igra iz sarajevske kuhinje, a sudeći po pričama iz kuloara koje govore da bošnjački lideri lobiraju kod međunarodnih faktora za izvanredne izbore, ali samo na državnom nivou, sudac bi uskoro mogao dati znak za početak.

Svjesni kako je HSP pokojan na idućim izborima i kako im, poput NHI-a, više neće biti koristan u postizanju uvijek istog cilja - političke marginalizacije i dekonstituiranja Hrvata, velikobošnjački su politički lideri za novi izborni ciklus odlučili pripremiti malo drugačiji igrokaz. U očitom nedostatku manjih hrvatskih stranaka koje bi im mogle dati lažnu injekciju legitimiteta na idućim izborima, "Platformaši" su odlučili svoju praksu izmišljanja hrvatskih političkih predstavnika u kantonalnim i federalnim tijelima podići na višu razinu pa sad izmišljaju i hrvatske političke stranke. Čović i Ljubić su postupili ispravno kad su oko Hrvatskog narodnog sabora okupili i manje, na terenu gotovo nepostojeće, stranke s hrvatskim predznakom jer su na taj način smanjili krug onih koji bi sutra mogli poslužiti Lagumdžiji za ono za što mu je poslužio HSP u ovom mandatu ili NHI u neka bivša vremena. Bio je to jedan od rijetkih vizionarskih poteza dvojca koji više ne ulijeva dovoljno povjerenja hrvatskim biračima, a kojim su između ostalog ojačali i svoju političku poziciju. Van "hrvatskog bloka" trenutno ostaju samo HSP i NHI koji su potrošeni i Lijanovićeva privatna stranka gospodarskog kriminala koja je ionako multietnička po svojoj definiciji stoga sama po sebi nije dovoljna kako bi "Platformi" omogućila dostatan legitimitet od strane hrvatskog dijela Federacije. "Platformi" treba neka nova hrvatska stranka koja će dobiti 15-ak tisuća glasova, bilo hrvatskih bilo bošnjačkih, sasvim svejedno, i zauzeti mjesto HSP-a nakon sljedećih izbora kako bi ovakvo formiranje vlasti u Federaciji kakvom smo svjedočili umjesto incidenta postalo praksa. Takva bi praksa u slučaju mirnog prihvaćanja postojećeg stanja od strane Hrvata u potpunosti pacificirala naš narod u Bosni i Hercegovini i naposlijetku zabila posljednji čavao u njegov politički lijes.

Stoga ne čudi da je ovih dana sve aktualnije i iz bošnjačkih medijskih krugova sve naglašenije osnivanje tzv. "trećeg HDZ-a" u Ljubuškom, nove stranke koja bi Hrvate u BiH trebala lišiti korupcije, nepotizma, siromaštva i lošeg života, te im otvoriti vrata edenskog vrta na njihovom povijesnom tlu. Sudeći po tome kako to nije uspjelo ni prva dva HDZ-a, jasno je da osnivanje trećeg nije "treća sreća" za Hrvate, već za Bošnjake i njihovu politiku marginalizacije hrvatskog naroda. Spominjanje izdajice Budimira, "pravaša" s komunističkim obiteljskim backgroundom i propagandista (pomoćnik zapovjednika bojne za propagandnu djelatnost) koji je valjda letcima i reklamama "rušio srpske avione po Slavoniji", kako kaže njegov poslodavac Lagumdžija, u kontekstu mogućeg predvodnika nove političke opcije jasno daje do znanja u čijoj je kuhinji skuhan "novi HDZ". Iako bi Budimirova "popularnost" zabrinula nešto bolje "kuhare", jer se čovjek više ne može pojaviti ni kao mladenkin gost na hercegovačkom piru a da ga hrvatski branitelji ne nokautiraju, jasno je da sarajevska kuhinja ne mora pretjerano paziti na sastojke svog jela već samo na glazuru. Budimira se da lako predstaviti kao pravog političkog Hrvata, borca za hrvatsku stvar, generala i branitelja, zagriženog crnokošuljaša i brižnog čuvara Posavine koja je uvijek kamen spoticanja u hrvatskom političkom korpusu te karta na koju bošnjačka politika zaigra kad želi politički neutralizirati Hrvate. Doda li mu se nekog "bosanskog domoljuba" tipa Stjepana Kljujića ili ponekog prebjega iz redova HDZ BiH ili HDZ 1990 koji će namirisati mogućnost da mu materijalno svane nakon četiri godine posta, stvar bi mogla postati funkcionalna i dovoljno dobro zakrabuljena kako bi bila prodana naivnim masama.

Čović i Ljubić, kao lideri dva HDZ-a koja su sa svim svojim manama i dalje naše dvije najjače stranke u BiH i nositelji većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta, biti će prisiljeni odigrati mudro i politički zrelo ukoliko "treći HDZ" doista ugleda svjetlo dana kako se najavljuje. Iako je u dosadašnjoj praksi hrvatsku političku poziciju često spašavalo višestranačje i razjedinjenost jer su dva HDZ-a u međusobnoj utrci znala anulirati loše poteze i odluke onog drugog, kao u primjeru Travanjskog paketa, u ovim trenucima nam njihovo jedinstvo dođe kao nužnost. "Treći HDZ" evidentna je podvala sarajevske političke kuhinje koja Hrvatima već godinama kuha otrovnu juhu. Nažalost po njih, postoji dobra šansa da će ju na kraju sami pokusati.


Preuzeto sa http://www.hrvatska-hrvatom.com.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi