RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zašto su Kovač i Petrov morali posjetiti Stolac i zašto to smeta Sarajevu?

Napisano 11.10.2016. 16:39

Potpredsjednik još uvijek aktualne Vade Republike Hrvatske Božo Petrov i njegov kolega ministar vanjskih poslova RH Miro Kovač posjetivši tijekom vikenda Stolac doprinijeli su raščišćavanju važnih stvari u javnom prostoru BiH.

Prvenstveno, kazali su jasno i nedvosmisleno kako je nasilje u izbornom procesu neprihvatljivo. A Sarajevo ih je moralo čuti. Nije ih moglo ignorirati i zbog toga je bošnjačkom establišmentu tako i zasmetala posjeta dvojca Kovač-Petrov Stocu.

K tomu, Kovač i Petrov su jasno iskazali podršku bosanskohercegovačkim Hrvatima, što je naravno, odmah ''zasvrbilo'' političko Sarajevo, koje na takve poteze ne gleda blagonaklono. Zaboravljaju pri tom kako je u Ustavu RH ugrađena odredba koja obvezuje Vadu RH da skrbi i o Hrvatima u BiH. Dakle, ne da skrbi o BiH, nego o Hrvatima u toj zemlji.

 

Nasilnici se žele označiti žrtvom

Kovač i Petrov Stolac su posjetili nakon nečuvenog skandala u kojem je zajednički bošnjački kandidat za načelnika općine Stolac Salmir Kaplan s odredom svojih batinaša pretukao članove općinskog izbornog povjerenstva i ukrao dio glasačkog materijala. Time su izbori prekinuti, a istovremeno se otvorila nova neuralgična točka u odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Kako nitko, ali baš nitko, iz bošnjačkog javnog života nije osudio Kaplanovo batinanje po Stocu, posjeta dvojca Kovač-Petrov ovom gradu je naprosto bila prijeko potrebna. Naime, sarajevska javnost je odlučila praviti se kako se batinanje nije ni dogodilo, te su odbijali to čak i čuti. Ali Kovača i Petrova nisu mogli ignorirati!

"Neprihvatljiv je sam fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva i druge ljude uključene u organizaciju lokalnih izbora, a pogotovo je neprihvatljivo da taj napad ne naiđe na osudu svih strana i da nema nikakvih sankcija prema onima koji su počinili to nasilje. Ovdje se radi o rušenju ustavno-pravnog poretka BiH i Hrvatska taj čin odbacuje. Jasno smo osudili referendum u Republici Srpskoj, a isto tako osuđujemo nasilje koje se dogodilo ovdje u Stocu. Očekujemo da se ovdje provedu izbori u demokratskom duhu, sukladno zakonima BiH", jasan je Kovač.

Petrov je, pak, dao još i sadržajniju izjavu u kojoj je uzroke Kaplanove izborne sabotaže pronašao u činjenici da su Hrvati u BiH diskriminirani.

"Ovo što se dogodilo u Stocu je posljedica višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati bili diskriminirani, a konstitutivni samo na papiru. Meni je neprihvatljivo da se dogodi napad na osobu koja predstavlja državu, a da se apsolutno ništa ne poduzima. Porazno je što niti jedna politička stranka bošnjačkog establišmenta nije osudila nasilje u Stocu. Stvara se pritisak u kojem se nasilnici žele označiti žrtvom. Došli smo dati podršku Republike Hrvatske kako se od Stoca ne bi napravio presedan. Želimo da se poštuju međunarodne norme, da se uključe međunarodne institucije, da se poštuje ustavno-pravni poredak BiH i da se održe izbori u Stocu onako kako je to zajamčeno vladavinom zakona", rekao je Petrov.

 

Hrvatska spašava obraz međunarodne zajednice

Bošnjačka javnost, pak, batinanje karakterizira kao ''incident'' koji je Kaplan napravio jer su se događale izborne nepravilnosti. Pri tom se Hrvatima pokušava podvaliti da su oni ti koji manipuliraju izbornim procesom. No, Hrvati upravo žele fer i korektne izbore na svakom pedlju BiH, pa tako i u Stocu. Hrvati traže fer izbore jer su suočeni s izbornim krađama i podvalama u najmanje 10 posljednjih godina (od prvotnog pojavljivanja fenomena Komšić 2006. godine).

Sarajevo, pak, pokušava podvaliti priču prema kojoj bi Kaplan tobože sigurno pobijedio na izborima samo da nema ''izbornih manipulacija'', što je zapravo jedan politički spin. Tko bi uistinu pobijedio na stolačkim izborima sada ne možemo kazati – jer Kaplan je ukrao izbore.

Zbog toga je i reakcija sarajevske javnosti na posjetu Kovača i Petrova Stocu bila takva kakva je bila: neprijateljstvo je isijavalo iz svake rečenice Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića  ili Nemrina Nikšića kada su govorili o posjeti spomenutog dvojca Stocu.

No, Hrvatska je uradila ono što su propustili uraditi (licemjerni?) veleposlanici zemalja na koje mislimo kada govorimo o ''međunarodnoj zajednici'' - SAD, Britanija, Njemačka. Hrvatska je jasno kazala kako je fizičko nasilje neprihvatljivo u demokratskom procesu i da batinaši trebaju biti kažnjeni. Makar bili i novi miljenici sarajevske čaršije i Bakira Izetbegovića.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi