RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Željko Komšić – Tužba ili državnička služba?

Napisano 16.09.2010. 15:36
Željko Komšić

Povodom izjave Željka Komšića člana Predsjedništva BiH, i u nadolazećim izborima kandidat za člana Predsjedništva, koju je 27. kolovoza 2010. dao kao gost emisije “Dobar, loš, zao” - urednika i voditelja Maria Vrankića - prinuđeni smo priopćenjem za javnost ukazati na sljedeće:

Željko Komšić je u navedenoj TV emisiji govorio o sebi kao kandidatu za predstojeće predsjedničke izbore u BiH. Od svih izjava posebno se ističu dvije koje govore o ometanju pravosuđa kada su u pitanju procesuiranja ratnih zločina. Konkretno, riječ je o masovnom ratnom zločinu kojeg su počinile postrojbe muslimanske vojske (Armija BiH – A BiH) u Bugojnu, ali i ubistvu generala HVO-a Vlade Šantića, kojeg su u Bihaću razoružali, uhitili, a zatim ubili takođe pripadnici muslimanske vojske (A BiH) pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića.
U navedenoj emisiji Ž. Komšić je izjavio:

„Gospodine Vrankiću, izvrnuli bi ste se s te stolice, al` vam to neću reći. Neću vam to reći. Spali bi s te stolice kad bi vam rekao, ko je došao da traži da se zločin, slučaj zločina nad bugojanskim Hrvatima ne procesuira, i da se to ne dira...[...] ...Nije ni Bošnjak ni Srbin” (video: od 2:20 do 3:00).

Nakon ove izjave o sabotiranju procesuranja ratnih zločina, u svakoj demokratski ustrojenoj pravnoj državi Ž. Komšić bi bio pozvan na informativni razgovor. Očigledno, u BiH pravna država ne funkcionira jer su do dana današnjeg (12.09.2010) izostale bilo kakve službene reakcije pravosudnih organa BiH. Ipak, obraćamo se istim tim pravosudnim organima BiH i OHR-u, odnosno, međunarodnom Visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, kako bi pokrenuli istragu. Pogotovu što izjave dolaze iz usta aktualnog člana Presjedništva BiH koji se kandidirao i za predstojeće izbore, odnosno predsjednički mandat, i to kao predstvanik hrvatskog naroda.

Gore navedenim institucijama i njihovim djelatnicima ukazujemo na osonovanu sumnju u više krivičnih djela.

- Protuzakonit utjecaj politike na neovisnost suda, konkretno jednog viskorangiranog političara.

- Protuzakonit utjecaj na svjedoke

- Pasivna i aktivna pomoć u oba gore navedena (ne) djela, jer Ž. Komšić, skrivajući ime političara koji sprečava procesuiranje, se stavlja na stranu protiv zakona.

- Ž. Komšić kao član Predjedništva BiH, pod zakletvom je prisegnuo štiti Ustav i zakone ove države, što skrivajući onog tko sprečava neovisan rad sudstva, on očito ne čini.

- Može li taj i takav Ž. Komšić biti član predsjedništva i kandidat za idući mandatat ako se i sam ogriješio o zakone i etiške norme?

- Apel: Pravosudni organi BiH, međunarodni Visoki predstavnik u BiH Valentina Incko. i sva demokratska javnost u Bosni i Hercegovina, spasite obraz, pravo i pravdu kako sebi, tako i nama i državi BiH

- Može li itko zamisliti primjer u nekoj drugoj demokratskoj zemlji (npr. gospodin Incko u Austriji) da predsjednik države javno priznaje skrivanje imena onog tko sprečava neovisan rad sudstva?

Molba Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Ivi Josipoviću

U istoj emisiji, voditelj Mario Vrankić postavio je pitanje: “Kako je još uvijek nakon toliko indicija nitko ne odgovara za ubojstvo generala HVO-a generala Vlade Šantića. Zna se gdje je pošao. Zna se kod koga je pošao.”

Gospodin Željko Komšić hrvatski član Predsjedništva BiH odgovorio je: „Kako su mene izvijestili, postoji jedan izvještaj koji se nalazi u nekim od arhiva u Zagrebu koji bi jako puno pomogao kada je riječ o istrazi. Probalo se doći do te informacije, odnosno do tog izvještaja koji je ovako obiman, no međutim mi nismo uspjeli.“

Ovom izjavom član predsjedništva BiH, optužio je Republiku Hrvatsku za opstrukciju procesuiranja ratnog zločina koji je od strane pripadnika muslimanske vojske (A BiH), a pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića, počinjen nad generalom HVO-a Vladom Šantićem.

Molimo Vladu i predsjednika Republike Hrvatske da žurno pokrenu istragu ne bi li se došlo do istine. S obzirom da optužnica dolazi s najvišeg državnog vrha, odnosno iz usta Ž. Komšića člana Predsjedništava BiH, smatramo kako je brzo rješavanje ove optužbe pitanje časti i dosljednosti pravne države u Republici Hrvatskoj.

Iz izjava gospodina Željka Komšića, isčitava se optužba na račun hrvatskog političkog vodstva, kako iz Bosne i Hercegovine tako iz Hrvatske, jer, navodno, upravo su oni ti koji sprečavaju sudske procese nad počiniteljima ratnih zločina iz reda muslimanske vojske, a koji su počinjeni nad hrvatskim narodom. Sudeći po izjavi Ž. Komšića, ispada kako Hrvati štite svoje krvnike.

Hrvatska javnost mora inizistirati na rasvjetljavanju ovog slučaja, a dok se istraga ne završi, shodno demokratskoj praksi, Ž. Komšiću zabraniti kandidaturu na predstojećim izborima.. Ako mi Hrvati ne budemo inzistirali na tome, umjesto nas drugi to sigurno neće. U ime pobijenih hrvatskih žrtava koje još čekaju da im kosti budu pronađene, u ime pravde na koju čekaju i žrtve i preživjeli članovi njihovih obitelji, u ime budućnosti Hrvata ustrajmo na pravu i pravdi. I etički i zakonski, ovaj slučaj Ž. Komšića ne smije prekriti prašina zaborava.

Posavski Obzor


Nema komentara

Anketa

Ustavi