RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar United

Napisano 14.10.2010. 16:13
Ultras

Vjerojatno se mnogi od vas sjećaju filma Mostar United koji je režirala Claudia Tosi i koji je govorio o gradu na Neretvi nakon rata.

Film govori o podijeljenom gradu kroz prizmu nogometa i navijačkih skupina sa dvije strane grada. Sve to ne bilo toliko interesantno da u filmu Hrvati grada Mostara nisu proglašeni fašistima i rušiteljima grada, dok su Bošnjaci oni koji su sve suprotno od toga. Film prati  trenera mlađih kategorija  FK Velež koji je opisan kao čovjek koji se bori  protiv novog nacionalističkog mentaliteta koji je prisutan na suprotnoj strani.

Trener je koji osim nogometu, dječake poučava o tome da svaka podjela onemogućava napredak i koji kako sam kaže svoga sina nogometaša uči zajedništvu,  multikulturalnošću, jedinstvu i prijateljstvu. Upravo su njih dvojica i glavni likovi filma United Mostar.

Kratak video isječak filma pogledajte u video prilogu

 

 

Gradske derbije Zrinjskog i Veleža Claudia Tosi prikazuje s minucioznom jezom, kao prvorazredni politički horor. Mržnja se može sjeći nožem: navijači Zrinjskog nasrću na ogradu, pozdravljaju fašističkim pozdravom, a isječci sa tribina su izvađeni iz konteksta upravo da Hrvate oblate i predstave kao genocidan narod.

Nakon premijere filma redateljica je pohvaljena zna se već od koga, jer je bez namjere da zauzima strane, četiri godine pratila segmente života jedne obitelji u kojoj su se neprekidno smjenjivale nade i razočarenja.

Sama premijera filma poklopila se sa posjetom Ive Josipovića Sarajevu u čijem se parlamentu i ispričao za rat koji se vodio u BiH. Sve to su jedva dočekala i njegova piskarala žedna krvi omrženih BH Hrvata, te sam film dočekali kao još jedan u nizu dokaza da su Hrvati u BiH divlji narod koji nema puno toga zajedničkog sa Zagrebom.

Ne prođe puno vremena i Mostar je ponovo u centru zbivanja. U nekoliko dana u samom centru grada na bivšoj crti razdvajanja pretučeno je nekoliko momaka, a u par navrta i policija je morala koristiti vatreno oružje da smiri situaciju. Sve je počelo kada su u po bijela dana pretučena četvorica maturanata hrvatske nacionalnosti na velikom odmoru ispred gimnazije koju pohađaju.

Policija je uhitila počinitelje tog napada i gle čuda jedan od njih je sin i brat glavnih junaka priče iz filma Mostar United. Isti mladić koga je otac učio kako da živi u zajedništvu, multikulturalnošću, jedinstvu i prijateljstvu. Ovaj puta nigdje nažalost, Talijanke Claudie Tosi da iskoristi svoju ulogu nepristranog promatrača za portret obiju strana Mostara. Ovaj put nema ni iz Zagreba osvrta na ove nemile događaje i njihove aktere.

Hrvati nažalost nemaju novca za ovakvu propagandu i medijske projekte, ali je ovo svejedno udarac svima onima koji su povjerovali da je Mostar upravo onakav kakav se prikazao u filmu. Postoji i druga strana priče koja će možda biti ispričana nakon ovih posljednjih događaja, a u glavnoj ulozi će biti neki drugi otac čije je dijete pretučeno zbog križa na vratu u drugom dijelu grada. Što se tiče navijačkih skupina i njihovih slogana za takvo nešto ne treba snimati filmove jer postoje snimci kako se u multietničkoj strani  grada slavi pobjeda Turske nad Hrvatskom nogometnom reprezentacijom.

 

Dobro došli u United Mostar…

hercegovina.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi