RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zašto sport u Herceg-Bosni stagnira?

Napisano 12.10.2010. 14:58
Stadion

Nažalost da smo sami sebi najveći neprijatelji vidljivo je na svakom koraku, a iz tog konteksta nije izašao ni sport koji je još jedno ogledalo nejedinstva Hrvata u BiH.

Ulaskom u Federaciju BiH sport na prostorima gdje su Hrvati većinski narod stagnira do te mjere da je puno sportskih kolektiva ili ugašeno, ili je na samom rubu egzistencije. Što je najgore takvom stanju su u velikoj mjeri doprinijele osobne frustracije i osobni interesi pojedinaca. Nogomet je svakako najvažnija sporedna stvar na svijetu pa ćemo se prvo osvrnuti na najpopularniji sport. Prva zajednička liga nazvana Premier liga BiH koja je odigrana 2002/2003 brojala je šest hrvatskih klubova i to:

Široki Brijeg, Zrinjski, Brotnjo, Posušje, Žepče i Orašje.

Danas u Premier ligi egzistiraju samo Široki Brijeg i Zrinjski, dok su ostali klubovi na margini zbivanja. Za tu stagnaciju uvelike je kriv i sustav koji je hrvatske klubove ubacio u Federalnu nogometnu ligu skupa sa bošnjačkim i u tom sustavu je veoma teško doći do plasmana u Premier ligu.

Ove godine imamo Čapljinu koja ima dva jaka kluba u Federalnoj ligi, i sasvim sigurno bi jedan jedinstveni klub puno lakše došao do Premier lige. Troškovi za nastupanje u ovim takmičenjima su veliki, i nakon nekoliko godina euforije nestaju interesi sponzora za dalja financiranja sporta. Zbog troškova koji su ogromni upravo je većina klubova iz prve sezone zajedničke lige potonulo, ali i zbog okretanja uspješnih privrednika klubovima iz Sarajeva. Slična situacija je i sa Ljubuškim u kome trenutno egzistiraju Sloga i Bigeste. Puno lakše bi klubovi iz ovih sredina do većeg stupnja takmičenja da su ujedinjeni.

Da postoji samo malo dobre volje među hrvatskim nogometnim djelatnicima imali bi danas i takmičenje Kup Herceg-Bosne koji ne bi značio ništa kao što ne znači ni Kup RS koji za razliku od našeg postoji i koji igraju svi registrirani klubovi. Te utakmice bi bile idealne da se talenti iz malih sredina presele u veće i tako pojačaju sveukupnu kvalitetu nogometa na ovim prostorima.

U košarci imamo Ligu Herceg Bosne iz koje svake godine najbolji ulazi u Prvu košarkašku ligu, ali zbog troškova često klubovi odustaju od takmičenja. Ove godine tako Grude su odustale od igranja u najvećem rangu, a dodatni problem su previranja u savezu gdje se vodi oštra borba čiji će predstavnici predstavljati košarku Herceg Bosne u KS BiH. Košarka je trenutno najjači sport u Hrvata iz BiH i u najvećem rangu imamo najviše predstavnika, ali ukoliko se nastavi sa usko klupskim i osobnim interesima i ovaj sport zadesit će sudbina nogometa.

Primjera za loš odnos prema sportu ima još i to ponajprije u Mostaru gdje smo imali slučaj da su se lani u ženskoj rukometnoj ligi takmičila tri kluba iz Mostara, i niti jedan nije postigao nikakav rezultat. Jedan klub bi sasvim sigurno bio u vrhu lige, a troškovi jednog kluba bi dozvolili i nastupe u europi. Da se ima razumijevanja i da svi rade na dobrobit sporta danas bi vjerojatno imali puno jače klubove kakvi su bili u Herceg Bosni prije stapanja u zajedničke lige. Ne mogu se lako mogu zaboraviti nastupi nogometaša i košarkaša Brotnja u europskim takmičenjima, uspjesi rukometaša Izviđača, nastupi košarkašica Zrinjskog i još mnogo toga što je u to vrijeme uveseljavalo navijački puk Herceg Bosne. Danas imamo tek povremene bljeskove nogometaša Zrinjskog i Širokog u euro takmičenjima, te nastupe košarkaša istih klubova u NLB i Balkanskoj ligi.

Sa obzirom na talente i velika sportska imena koja su ovdje ponikla to je premalo. Nema niko ništa protiv osnivanja novih klubova, ali zdrav razum govori da naše sredine nisu u stanju financirati više klubova koji se takmiče u istom rangu takmičenja. Svako normalan bi volio imati u garaži jednog novog mercedesa nego li dva polovna stojadina, ali kako smo mi čudan narod u nas je izgleda obrnuto. Sve dok se pojedinci i grupacije budu vodili onom starinskom „Nek susjedu crkne krava“ stanje u sportu na području Herceg Bosne neće se popraviti.

hercegovina.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi