RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

2. Međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti, Bila 2010

Napisano 14.09.2010. 15:25
mitokipar

(Bila, Livno, Bosna i Hercegovina, 17.-19. 09. 2010.)

Ideja projekta

Shvatajući da je žena kao majka i odgojiteljica, ujedno nositeljica i prenositeljica znanja i vještina na nove generacije, te da žena u današnjem balkanskom društvu teže stiče pozornost publike od muških kolega, i u namjeri da ih ohrabrimo u prenošenju tradicijskih vještina i ujedno omogućimo susret sa publikom, prošle smo godine pokrenuli ovu jedinstvenu koloniju. Već ove godine Bila i postav radova sa kolonije u galeriji ArtMit je postala odredištem kulturnog turizma.

 

Izložbom radova želimo pokazati bogatstvo raznolikosti tradicijskih likovnih izričaja u regiji, ali i potaknuti programe usmjerene ka očuvanju tradicijskih umjetnosti u BiH a darovite  pojedince da se angažiraju na prijenosu svojih vještina mladim generacijama.

Ciljevi projekta :

1. Kolonija i stalni postav u galeriji ArtMit kao turistička ponuda- Posjet organiziranih skupina turista galeriji već se prakticira, posebno gosti i sudionici festivala folklora « Dani kosidbe Kupres » u programu imaju posjet galeriji. Posjet studenata likovnih umjetnosti, povijesti umjetnosti i restauratora  stalnom postavu u galeriji ArtMit u Biloj sa sveučilišta iz BiH, Hrvatske i šire je jedinstvena prigoda na jednom mjestu naći djela očuvanih različitih autohtonih likovnih izričaja iz šireg područja, kao i podatke o tim umjetnostima, autorima, o programima očuvanja tradicijskih umjetnosti u Regiji. Restauratorima je potreban susret sa autoricama na koloniji, kako bi učili vještine izravno od relevantnih prenositeljica, koje imaju UNESCO-ov certifikat « Oral master » za određenu vještinu.

S vremenom će zbirka radova u stalnom postavu galerije ArtMit rasti, posjećivat će je sve veći broj eminentnih stručnjaka na kolonijama i izvan njih i ostavljati svoje zabilješke. Mjenjat će se autorice i ostavljati u zbirci svoja djela.

Tako će ova zbirka postati nezaobilazna riznica za proučavanje tradicijskih umjetnosti, svojevrsna učionica i ujedno jedinstvena kolekcija te vrste umjetnina na ovim prostorima.

2. Očuvanje nematerijalne kulturne baštine :- Prvi cilj i ideja za pokretanje kolonije temelji se na potrebi očuvanja autentičnih izričaja likovnih umjetnosti.

Godišnje okupljanje umjetnica iz različitih država, naroda i kultura, te zbirka radova koju će ostavljati, potaknut će i domaće umjetnike i majstore da više rade, mlade da preuzimaju ove vještine i koriste ih kao životno zanimanje, kao i da svoju umjetnost hrabrije pokazuju publici. Na taj će se način realizirati više sredstava za očuvanje ovog elementa nematerijalne baštine : Prijenos vještina na nove naraštaje, prihvatanje tradicijskih vještina kao zanimanja od strane mladih, popularizacija ovog vida umjetnosti omogućavat će mladim majstorima u BiH da žive od svoje vještine, znanstvenici i stručnjaci dobit će zbirku radova i podataka o različitim elementima i moći će proučavati vještine izravno od autora na koloniji, što je od posebne važnosti za restauratore, a bit će ispunjen i uvjet trajne dostupnosti djela širokoj publici.

3. Pokretač razvoj lokalne zajednice : - Kolonija i zbirka u lokalnoj zajednici donijet će toj zajednici nova radna mjesta izravno u galeriji, povremeno će popunjavati smještajne kapacitete i posredno će omogućiti veći broj novih uposlenika u turizmu kroz prakticiranje tradicijskih umjetnosti u proizvodnji suvenira, a posjeti galeriji i koloniji skrenut će pozornost turista na slabo iskorištene kapacitete koje pruža Buško jezero, planine, šume lovišta i druge zanimljive destinacije i posebnosti kraja, kao što su divlji konji i drugo.  Vješti menadžeri mogu napraviti veliki posao, dodajući ovakvoj ponudi i bogatu gastronomsku ponudu autohtonih proizvoda.

SUDIONICI KOLONIJE 2010.

Stručni voditelji, predavači i kritičari:

Prof. Dr. Francoise  Dupre, Birmingham City University, UK

Prof. Dr. Aygül Aykut, Erciyes University Faculty of Fine Art in Kayseri/Turkey.

Božica Jelušić, književnica i likovna kritičarka iz Đurđevca (Hrvatska)

Milica Kotur, mr. konzervatorica restauratorica, Republički zavod za zaštitu kulturno -istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Banja Luka. 

Sudionice- umjetnice po državama, udrugama i tipovima umjetnosti: 

1.Bugarska: Likovna naiva i drvorezbarstvo, CIOFF Bugarske. 

2.Hrvatska: Likovna naiva: udruge iz Hlebina i Slavonskog Broda; 

           - Split, Dugi Rat: više udruga, slikarske tehnike; 

           - Rijeka, Kostrena: “Vali” –raku keramika, “Veli pinel” slikarske tehnike; 

3.Rumunija: Valcea: Ikonopisac (Iuliana Eftimie); Horezu, horezu keramika: (UNESCO Oral Master,  Nicoleta Pietraru) 

4.Srbija: Subotica: KPUD “Matija Gubec”- likovna naiva i „Tavankutske slamarke“  iz Tavankuta kod Subotice, slamarske tehnike.

5. Turska: Sveučilište u Kayseri, fakultet tradicijskih umjetnosti: Tradicijske tehnike Izrade ukrasa i lutaka od papira tehnikama sječenja.

6. Indija: Nju Delhi, prof. Geeta Traneja: Slikarske tehnike.

7. BiH, kao domaćin, dat će prigodu većem broju članova Likovne sekcije UHAKUD u

BiH. Bit će zastupljena likovna naiva i druge slikarske tehnike, te primjena tradicijskog veza i pletenja s perlicama i zlatovez, tradicijski motivi kao slike.

Članovi: iz Mostara, Livna, Kupresa, Usore, Neuma, Travnika, Zenice. Konjic, „Rukotvorine“: autohtono drvorezbarstvo; Sarajevo: kaligrafija; Zenica: „Likovni krug“ – više tehnika i sudionica.

Očekujemo ukupno oko 35 umjetnica iz 7 država, koje će raditi radove u 11 različitih likovnih tehnika i pravaca. Između najmanje 35 djela stručno će vodstvo odabrati najmanje jedno djelo u svakoj tehnici koje ima sve odlike svog autohtonog pravca, deskribirati ga i valorizirati. Ta će odabrana djela i znanstveno-stručne radove o njima Galerija trajno čuvati i učiniti trajno dostupnim publici kao stalni izložbeni postav.

Ostala djela se mogu ponuditi na javnim aukcijama za pokrivanje dijela troškova kolonije.

 

OKVIRNI PROGRAM RADA KOLONIJE 2010.

Petak, 17.09.2010.: Dolazak i smještaj sudionica, podjela materijala za rad. Rad – ovisno o vremenu dolaska.

20:00 sati: Svečano otvaranje kolonije, pozdravni govori; Zajednička večera, neformalno druženje.

Subota, 18.09.2010. 08:30-10:30 –Rad, likovni radovi.

10:30-11:00- Pauza za kavu

11:00-12:30- Predavanje: Fransoaz Dupre, Aygül Aykut. Teme: Interakcija s publikom. Djeljenje umjetnosti.

12:30-14:00 –ručak

14:00-16:30- Rad, likovni radovi.

16:30-17:00- Pauza za kavu.

17:00-19:30- Rad, likovni radovi.

20:00-Zajednička večera. Neformalno druženje, prijedlozi za dalji rad budućih kolonija.

Nedjelja, 19.09.2010.: 09:00- 11:30-Sastanak radi kompletiranja dokumenata: kritika, predavanja, životopisa sudionica. Završavanje radova.

11:30-13:30-Izlet u Livno, galerija i muzej Gorica, vrelo Dumana.

14:00- Zajednički ručak. Ispraćaj sudionica, ovisno o prijevozu.

INFORMACIJE ZA SUDIONICE

Prijevoz  

Sudionici sami snose svoje troškove putovanja do i od Livna. Izuzetno, za one koji dolaze zrakoplovom, organizirat ćemo prihvat u zračnim lukama, po dogovoru.

Radi organiziranja svoga putovanja na vrijeme, za sve potrebne informacije izvolite se obratiti predstavnici organizatora, g.đi Anki Raič u ured UHAKUD u BiH na e-mail adresu  [email protected] ili na tel +387 63 319 332.

Dolazak sudionika očekujemo u Biloj kod Livna, 17.09.2010. godine, u galeriji ArtMit (prekoputa župne crkve). Postoji turistička signalizacija koja vodi do galerije.

Organizatori su otvoreni za sve dodatne informacije i pomoć.

Smještaj

Sudionici će biti smješteni u privatnom smještaju, u istoj kući gdje je galerija ArtMit i u susjednim privatnim objektima, na principu noćenje s doručkom. U galeriji ArtMit sudionice će imati na raspolaganju kavu i osvježenje. Ručak i večera će biti služeni u velikom šatoru uz galeriju.

Organizator snosi sve troškove za smještaj (pansion) i troškove pratećih sadržaja za sudionice, od 17.09.2010. , do 19.09.2010. iza ručka, odnosno do polaska- u skladu s prijevozom koji koriste sudionice.

Radni prostori imaterijali:

Organizatori su osigurali prostor za rad u galeriji ArtMit, ali i na otvorenom, ako bude lijepo vrijeme.

U kući gdje je smještena galerija osiguran je prostor i oprema za press-centar, ured u kojem će biti dostupno računalo radi pisanja potrebnih tekstova (kritike, valorizacije, životopisi, podatci o radovima itd). U ateljeu u istom objektu će biti organizirano i spomenuto predavanje.

Uz kuću domaćina bit će postavljena dva šatora: u jednom će biti služeni obroci i tamo će biti večernje druženje. U drugom (manjem) će biti omogućen rad i druženje više osoba: bit će stolova, klupa i štafelaja.

U dijelu dvorišta domaćin je pripremio sve potrebno za pečenje keramike (raku i horezu).

Za one koji koriste klasične slikarske ili kiparske materijale osigurali smo materijale za rad: platna, boje, drvo, glina itd, sve što se može nabaviti u klasičnim trgovinama takvim potrepštinama. Oni koji koriste posebne materijale, molimo da ih sami osiguraju.

Vize: 

Za sve informacije o vizama i ostalim formalnostima vezano za ulazak u Bosnu i Hercegovinu molimo kontaktirajte BH ambasadu u svojoj državi. Kako bismo izbjegli otkazivanja sudjelovanja, molimo sve sudionice da se na vrijeme informiraju i poduzmu potrebne korake za dobivanje vize ako je potrebna.


Nema komentara

Anketa

Ustavi