RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Matko Marušić u Širokom Brijegu predstavio knjigu 'Mi Hrvati'

Napisano 17.12.2018. 23:20

Knjiga "Mi Hrvati" profesora Matka Marušića, koja kroz opis Hrvata, njihovih vrlina i mana, opisuje stoljetnu čežnju za samostalnom i slobodnom državom, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Uz autora, o knjizi su govorili fra Mario Knezović i doktorandica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Antonija Hrkać.

Knjiga je humoristična, ali i prožeta brojnim potresnim pripovijetkama o stradanjima, siromaštvu i isključenosti iz političkoga i društvenoga života. Dodirnute su sve glavne sastavnice života, od gradnje kuće i domoljublja, preko vjere i ljubavi do umjetnosti i sporta. Često duhovito, a ponekad i romantično, iznose se bolne istine i novija hrvatska povijest predstavlja kroz oči običnoga hrvatskoga čovjeka.

- Knjiga obrađuje period od Drugog svjetskog rata pa do devedesetih godina. Knjiga je autobiografska i komična istovremena. Autor u dijalozima raspravlja na znanstveno kritičan način, gdje profesor brani svoji stajališta i ostavlja prostora i drugoj strani – kazala je Antonija Hrkać.

Dodala je kako čitatelj stječe dojam da je i on sam dio dijaloga opisanih u knjizi.

Ustvrdila je kako autor govori o hrvatstvu koje Hrvati niti su birali niti zaslužili, nego im je ono dano.

- Mi Hrvati nemamo toliko vrijednih ljudi koji bi se mogli ovdje predstaviti. Ova knjiga je jedno bogatstvo koje ovdje stoji pred nama, pomiješana s emocijama – naglasio je fra Mario. 

Podsjetio je i na emisiju u kojoj je proturječio autoru, kazavši kako autor nije pognuo glavu zbog karijerizma, nego je ostao dosljedan.

- Ova knjiga je autobiografija memoarskog tipa koja govori istovremeno i o osjećajima i nekim činjenicama, a pisana je u prvom licu - rekao je Knezović, dodavši kako su autobiografije često svojevrsna uljepšavanja te da od toga, inače, nema koristi.

Knjiga ima 115 pripovijetki i napisana je na čak 610 stranica.

Matko Marušić je liječnik i književnik, rođen je u Splitu 1946., a do sada je napisao nekoliko knjiga: "Snijeg u Splitu", "Plaču li anđeli", "Medicina iznutra" i druge.


Nema komentara

Anketa

Ustavi