RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Premijera filma Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu

Napisano 11.11.2014. 18:35
Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu

Dokumentarni film scenarista i redatelja Mire Andrića ”Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu” premijerno će se prikazati u subotu, 15. studenoga u Velikoj dvorani HD HS Kosača u Mostaru u 19 sati.

Andrićev film o vodama sliva Trebižata je nježna priča o jednom narodu koji je podijeljen ljudskom granicom na Hercegovinu i Dalmaciju, ali kojega povezuju vode sliva Trebižata. Film je sniman četiri godine. Trajanje filma je 60 minuta.

-Postoji jedan kraj koji pustoši zime, prkosi nečim čega ima najmanje. Postoji kraj u kojemu zimsko sunce diže u oblake ono čega ljeti nema i rasipa pred nas, malo se hvali i ponosno pokazuje, a malo skriva u njedrima. Postoji kraj, jedan kraj, u kojemu ni čovjeka ni vodu ne možeš uhvatiti, zauzdati, omeđiti. Postoji jedan kraj jedne vode i naroda ispresijecan kamenim gudurama, maglovitim visovima, poviješću, običajima, tako bogat u različitostima, a opet jedinstven, ali najvažnija su mu poveznica vode koje vjetar i sunce donose, oblaci istresaju, a nadzemlje i podzemlje razvode ovim krajem u smjerovima koji zbunjuju i kao da žele sakriti tajnu: ma koliko naziva dali toj vodi, radi se o jednoj vodi o jednom slivu – slivu Trebižata, priopćeno je iz Kosače.

Taj ljudskom oku često neprimjetni svijet u vodi i oko nje čini bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta Hercegovine i Dalmacije. Ovo je priča o jednoj vodi i jednom narodu.

Dnevnik.ba/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi