RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

AMBROZIJA U MOSTARU Komunalci počeli s uništavanjem

Napisano 21.08.2010. 21:31

MOSTAR – Uništavanje ambrozije, opasne korovske biljke koju liječnici danas smatraju jednom od najopasnijih alergenih biljaka, ovih dana otpočelo je i u Mostaru
i njegovoj okolici. Iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara doznajemo kako gradska komunalna poduzeća u idućem razdoblju sustavno rade na uništavanju ove opasne biljke na svim javnim površinama u gradu.
Najopasnija sredinom rujna


Dok je neki i ne primjećuju, mnogim našim sugrađanima ona zagorčava život. Svakog ljeta ambrozija stvara probleme osobama alergičnima na nju, kojih je, pak, svake godine sve više. Posljednjih godina na području Hercegovine povećana je koncentracija peludi u zraku, a prvenstveno se misli na pelud ambrozije. Za razliku od drugih biljaka, ambrozija ispušta peludna zrnca i do tri mjeseca, pa i u tome leži veliki problem. Procjenjuje se da je danas u našoj državi na ambroziju alergično između 10 i 15 posto stanovništva. Kako upozoravaju stručnjaci, najveća koncentracija ambrozije u zraku je upravo u ovom razdoblju, odnosno od  polovice kolovoza do polovice rujna. Nakon toga koncentracija opada, ali se osjeti i do kraja listopada. Tada su koncentracije niske, ali je za alergičare to jednako pogubno. U ljetnim “prehladama”, koje se pojavljuju nekoliko godina zaredom, ljudi često ne prepoznaju alergiju. Alergija se najčešće manifestira u vidu upale očiju i kihavice, svraba u grlu i nosu, javlja se vodeni iscjedak iz nosa, otežano disanje - tako da je mnogi zamjenjuju s prehladom.

Uništavanje obveza i građana


Iz gradske Službe za komunalne poslove i doznajemo kako ambrozija kod nas i nije toliko rasprostranjena, ali ukoliko se ne bude sustavno uništavala, moglo bi doći do njezinog proširenja.
- Ambrozija je tipičan korov nezaraslih, golih zemljišta, a nalazi se u zapuštenim baštama i dvorištima, između redova na njivama, kraj cesta, a nije rijetkost vidjeti je i u gradu. Dosad smo je najviše pronalazili na području Bijelog Polja te Vrapčića, gdje je prošle godine uništena čitava parcela ambrozije, kazali su nam u gradskoj Službi. Poručuju kako je uništavanje ambrozije također obveza i građana. Prema odluci mostarskog Gradskog vijeća građani su dužni uništavati ambroziju u svojim dvorištima i privatnim parcelama, a ukoliko to ne učine, predviđene su i novčane kazne. Kako su nam kazali u ovoj Službi, slučajeva kažnjavanja dosad nije bilo.

Ivana Previšić , DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi