RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Borjana Krišto povukla zahtjev, predaje mandat Inzku

Napisano 30.03.2011. 09:04

Ustavni sud - Neočekivan potez predsjednice FBiH

Borjana Krišto povukla zahtjev, predaje mandat Inzku

■ Ustavni sud u ovim situacijama, prema Poslovniku obustavlja postupak ■ l Bevanda odustao, ne vjeruje u pravdu ■ OHR će komentar dati danas

Odlazeća predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto povukla je svoj zahtjev pred Ustavnim sudom FBiH za ocjenu ustavnosti odluka o izboru Živka Budimira za predsjednika i Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića za dopredsjednike FBiH te rukovodstva i radnih tijela Doma naroda Parlamenta FBiH, koje su donesene 17. ožujka.

Sramno poglavlje

Ovu informaciju jučer je za Dnevni avaz potvrdila Krišto, uz odgovor da ćemo „vrlo brzo saznati kome će predati dužnost". Nakon toga stiglo je njeno priopćenje u kojem se navodi da je mandat predsjednika Federacije predala visokom predstavniku Valentinu Inzku. Ujedno mu se obratila pismom, navodeći da je njegovim nalogom o privremenoj suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o poništenju izbora čelnika FBiH „pravna država i vladavina prava u BiH definitivno poništena".
Istakla je da je člankom 3. naloga Inzko sebi dao ,,nadnaravna svojstva" te da je prestala potreba za postojanjem institucija nadležnih da štite Ustav i zakon.
- Situacija kad Ustavni sud FBiH, postupajući o mojem zahtjevu, zakazuje raspravu bez nazočnosti javnosti koje se sve ovo itekako tiče, ali i bez nazočnosti po Ustavu nadležnog podnositelja, i to bez ikakvog utemeljenja, ne predstavlja ništa drugo nego jedno sramno poglavlje u radu ove institucije i početak kraja vjerovanja u pravdu i pravednost - obrazložila je Krišto svoju odluku o povlačenju zahtjeva za ocjenu ustavnosti.
Na kraju je Inzka zamolila da je obavijesti o datumu i mjestu primopredaje dužnosti.

Službena dužnost

U Ustavnom sudu FBiH jučer nismo uspjeli dobiti izjavu što će se desiti nakon što je Krišto povukla zahtjev po kojem je prethodno za danas bila zakazana sjednica. No, prema onome što piše u Poslovniku o radu tog suda, u slučajevima kada podnositelj povuče svoj zahtjev, Ustavni sud donosi rješenje kojim obustavlja postupak.
Prema propisima, Ustavni sud ne može odlučivati po službenoj dužnosti, ali sada je ustavnopravno situacija postala još kompliciranija s obzirom na to da je OHR izdao nalog o privremenoj suspenziji odluka SIP-a, a u njemu se kaže da to važi ,,dok visoki predstavnik ne odluči drugačije".

Mario Brkić, portparol OHR-a, jučer nam je potvrdio da je pismo Borjane Krišto stiglo, ali da će komentar moći dati tek danas.

Što će uraditi ministri dva HDZ-a
Komisija Vlade FBiH jučer je, prema zaključku Vladinog kolegija, pokušala obaviti zvaničnu primopredaju ministarstava u kojima su do sada ministri bili iz dva HDZ-a. Kako „Avaz" saznaje, oni nisu pristali predati dužnost ministrima iz HSP-a i NSRzB-a, ali su odlučili da će danas svi predati dužnost OHR-u.

l Bevanda odustao, ne vjeruje u pravdu

Vjekoslav Bevanda, zamjenik premijera i ministar financija u bivšoj Federalnoj vladi, jučer je potvrdio da je povukao svoju apelaciju Ustavnom sudu kojom je tražio da taj sud da svoja mišljenja o odlukama o izboru nove vlasti.
- Sve vrijeme ponavljao sam da vjerujemo u institucije sustava, ali smo odlučili povući apelaciju zbog poteza OHR-a, koji nam je ujedno i naznaka da Ustavni sud ne bi donio pravičnu odluku - izjavio je Bevanda za „Dnevni avaz".

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi