RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzkova odluka - pravno nasilje

Napisano 29.03.2011. 10:26

Inzkova jučerašnja odluka znači da je vlast "platformaša" i sve odluke koje oni donose legalna i važeća sve dok Ustavni sud FBiH ne donose konačnu odluku

Pravno nasilje - Inzko suspendirao odluke SIP BIH o nelegalnosti Doma naroda te izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH

Potvrđene neslužbene informacije da su EU i SAD već politički žrtvovali bh. Hrvate zarad stvaranja nove Alijanse

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je donio odluku kojom se privremeno suspendiraju posljednje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine o nelegalnosti rada Doma naroda te izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Pasivno promatranje

Kako je novinarima jučer priopćio njegov glasnogovornik Oleg Milišić, Inzko se odlučio na ovakav korak nakon konzultacija s veleposlanicima Vijeća za provedbu mira. Iako je većinu svog dosadašnjeg mandata proveo pasivno promatrajući zbivanja u Bosni i Hercegovini, Inzko se ovaj put odlučio na reakciju koja će vrlo vjerojatno dodatno destabilizirati političke prilike u zemlji. Iz njegova ureda neuvjerljivo pokušavaju objasniti
da će se odlukom visokog predstavnika "ukloniti pravne nejasnoće u pogledu statusa izabranih tijela vlasti Federacije Bosne i Hercegovine dok Ustavni sud Federacije BiH ne odgovori na zahtjeve za preispitivanje koje su uputili Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda".

- Konstatirajući da se odluke SlP-a tiču pitanja koja su stvar tumačenja Ustava Federacije BiH, visoki predstavnik i veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su procijenili da bi Ustavni sud trebao imati priliku odrediti se u pogledu ovih pitanja. Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je mjerodavno domaće tijelo za pitanja koja spadaju u njegovu jurisdikciju i odluka visokog predstavnika ima za ci]j osigurati pravnu sigurnost za vitalne funkcije vlasti u privremenom periodu dok domaći pravosudni organi ne završe svoj
 posao, ustvrdio je Milišić. Prema njegovim riječima, ova odluka je bila potrebna zbog „pravne neizvjesnosti u Federaciji BiH" koja je, kako ističe, velikim dijelom rezultat odbijanja tri županije da izaberu izaslanike u Dom naroda.
- Činjenica da se nekoliko tekućih pravnih sporova o pitanjima koja uključuju i ustavna pitanja koja proistječu iz Ustava FBiH paralelno rješavaju pred različitim domaćim tijelima i u različitim jurisdikcijama je doprinijela pravnoj neizvjesnosti. Federaciji BiH se nije smjelo dozvoliti da zapadne u pravnu krizu u vrijeme kada je građanima potrebna vlada koja može rješavati ozbiljne ekonomske, socijalne i druge izazove s kojima se ova zemlja suočava, kazao je Milišić.

Praktično, Inzkova jučerašnja odluka znači da je vlast „platformaša" i sve odluke koje oni donose legalni i važeći sve dok Ustavni sud Federacije BiH ne donose konačnu odluku. Premda je suspendirao odluke SlP-a, Inzko tvrdi da njegov potez ni na koji način ne pretpostavlja nepostojanje povjerenja u Središnje izborno povjerenstvo od međunarodne zajednice, te poziva sve da mirno sačekaju okončanje vijećanja Ustavnog suda FBiH.

Jasna poruka

Iako to, naravno, neće priznati, Inzko je svojom odlukom poslao i jasnu poruku, odnosno upozorenje Ustavnom sudu Federacije BiH kakva odluka ove pravosudne institucije treba biti. Jučerašnjim potezima visokog predstavnika samo su potvrđene ranije neslužbene informacije da su EU i SAD već politički žrtvovali bh. Hrvate zarad stvaranja nove Alijanse. Pravno nasilje nad hrvatskim narodom ovim je dosegnulo svoj vrhunac.


DRAKONSKE ODLUKE KOJE SU.SE U RANIJOJ POVIJESTI DONOSILE PROTIV BH. HRVATA

DOM NARODA ■ Petritschevim promjenama Ustava FBiH omogućeno je da je umjesto natpolovične većine, tek jedna trećina Hrvata u Domu naroda dovoljna za izbor vlasti.

VLADA FBIH ■ Nametnutim amandmanima na Ustav FBiH broj Hrvata u entitetskoj vladi sveden je na pet, čime je omogućeno preglasavanje od Bošnjaka.

HERCEGOVAČKA BANKA ■ Tenkovski udarna vodeću bankarsku instituciju, koji je bio uvod u njeno gašenje, odobrio je Wolfgang Petritsch.

ALIJANSA ■ Izravnim angažmanom Wolfganga Petritscha uspostavljena je i održavana Alijansa za promjene bez većinskog izbornog legitimiteta bh. Hrvata.

TV KANAL ■ OHR je u više navrata izravno opstruirao pokušaje zakonske uspostave kanala na hrvatskom jeziku unutar FTV-a i BHT-a.

STATUT GRADA MOSTARA ■ Nametnutim Statutom Grada Mostara OHR je doveo do toga da način izbora vijećnika i gradonačelnika ne odražava većinsku volju građana.

SMJENE DUŽNOSNIKA ■ Dva člana Predsjedništva BiH, brojni ministri, lokalni i stranački dužnosnici Hrvati bili su sankcionirani od dosadašnjih visokih predstavnika.

MAJORIZACIJA ■ OHR ni jednom nije reagirao na otvorene primjene nadglasavanja Hrvata u institucijama Federacije BiH, premda su mu upućivani takvi apeli.

PODRŽAVANJE NELEGALNE VLASTI ■ Svojom odlukom Valentin Inzko i OHR izravno su podržali pravno nasilje nad bh. Hrvatima nakon listopadskih izbora.

GAŠENJE HRT-a ■ OHR je odigrao ključnu ulogu u onemogućavanju emitiranja programa i konačnog gašenja Erotela te preuzimanja programa HRT-a preko mreže predajnika.

UKIDANJE ZAMJENIKA MINISTARA ■ Sve do "Petritscheve reforme" u Vladi FBiH s ministar je imao zamjenika iz drugog naroda, što je Hrvatima omogućavalo veći utjecaj u Vladi.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi