RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Snaga branitelja

Napisano 30.03.2011. 10:12

Podrška -  U Orašju  se sastale braniteljske udruge iz Orašja i Zagreba, dogovorena suradnja

SNAGA BRANITELJA

Branitelji su potpisali sporazum. Moraju pronaći novu snagu unutar sebe i ne ostavljati jedni druge

S obzirom na teško stanje u kojem su branitelji u Hrvatskoj i BiH, u Orašju je u organizaciji Udruge branitelja-veterana 106. oraške brigade HVO-a podružnica Orašje održana javna tribina o temi "Osvrt na političko stanje i stanje branitelja u RH i BiH".

Zadnja crta obrane

Potpisan je i sporazum o suradnji između Udruge branitelja-veterana 106. oraške brigade HVO-a, podružnica Orašje i Udruge hrvatskih branitelja iz Hrvatske, BiH i dijaspore Zavjet sa sjedištem u Zagrebu. Tribina je okupila oko 100 članova udruge, a kao gosti pojavili su se general Đuro Matuzović, predsjednik OV-a Orašje Antun Mikić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Marijan Živković, kao i predstavnici političkog i javnog života općine Orašje. U ime domaćina govorio je predsjednik Luka Nedić i naglasio da je udruga osnovana 2009., nastala spontano kao izraz opravdanog nezadovoljstva postojećom situacijom i dosadašnjim odnosom prema braniteljima, a danas broji blizu 400 članova.
– Aludirajući na aktualne poruke s jumbo-plakata, pozivamo sve relevantne pojedince i institucije da ne dopuste majorizaciju bilo kojeg hrvatskog branitelja i bilo koje udruge proistekle iz Domovinskog rata. Prigodom utemeljenja rekli smo da će naša udruga biti zadnja crta obrane digniteta Domovinskog rata i očuvanja izvorne istine o činjenicama koje govore o tijeku obrambenih aktivnosti. Svojim djelima želimo graditi hrvatsko zajedništvo i vjerujemo u društvo u kojem su hrvatski branitelji zajedno pobjednici. U tom cilju potpisali smo sporazum s udrugom Zavjet, sa željom da potaknemo i ostale udruge da se udružuju, a ne razdružuju. Želimo da hrvatski branitelji iz BiH i RH lakše ostvaruju svoja prava i da se vrati dignitet Domovinskom ratu, rekao je predsjednik oraške udruge Luka Nedić.

O udruzi Zavjet, koja je osnovana 2010., govorio je njen predsjednik brigadir Ivan Rašić koji je istaknuo da udruga u svojem nazivu, kroz 20 podružnica u Hrvatskoj, četiri u BiH i jednom u dijaspori želi povezati sve hrvatske branitelje.
- Za nas su svi hrvatski branitelji - i pripadnici Hrvatske vojske, i HVO-a i oni iz dijaspore.

 

U teškom položaju

Budući da su braniteljske populacije u RH i BiH u teškom položaju, udruga Zavjet odlučila je potpisati sporazum s udrugom iz Orašja i moram naglasiti da je ovo prvi sporazum s jednom udrugom u BiH, a u našim planovima je proširenje suradnje na sve dijelove BiH gdje žive Hrvati rekao je brigadir Ivan Rašić i dodao: - Moram priznati, prvi put poslije rata prešao sam granicu.

Potpisivanju sporazuma u Orašju ispred udruge Zavjet bili su, uz predsjednika Ivana Rašića, general Marko Lukić, dopredsjednik udruge, pukovnik Vlatko Dragović Klek, glavni tajnik, i Ilija Žuljević, pravni savjetnik. Prisutnima je o aktualnom političkom stanju govorio general Marko Lukić i naglasio: - Posavski narod treba glasnije progovoriti o svemu, jer na to ima pravo, a njegove riječi potvrdio je i general Đuro Matuzović, između ostalog, rekavši: - Nadam se da će ova udruga napraviti promjene i da će njeni članovi uživati veće povjerenje kod naroda.

UDRUGA ZAVJET
Podružnice u Posavini, Hercegovini, Središnjoj Bosni, Banja Luci
■ Udruga Zavjet održala je utemeljiteljski sabor za BiH i dobila je potpisano rješenje od Ministarstva pravosuđa BiH da može nesmetano raditi na osnivanju svojih podružnica na prostoru BiH.
- Krenut ćemo s osnivanjem podružnica. U središnjoj Bosni nositelj aktivnosti ustroja je Zvonko Vuković, u Posavini Pavo Nedić, u Hercegovini Franjo Cvitković i za Banja Luku Mika Damjanović.

LAKŠE OSTVARITI PRAVA U BIH I RH
Želimo da hrvatski branitelji iz BiH i RH lakše ostvaruju prava te im se vrati dignitet

HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO
Svojim djelima branitelji su poručili da žele graditi. Vjeruju da su zajedno pobjednici

NE DOPUSTITI PONIŽENJA
Ne dopustiti poniženje branitelja, da se od njih pravi teret te da nam drugi pišu povijest

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi