RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dominikanac o. Anto: Dio moje duše ostao je u Brajkovićima

Napisano 30.06.2010. 08:31

Blagdan sv. Petra i Pavla proslavljen diljem Bosne i Hercegovine

Dominikanac o. Anto: Dio moje duše ostao je u Brajkovićima

Na blagdanskoj svetoj misi okupio se velik broj vjernika. Ipak, od predratnih 5.500 župljana vratilo ih se tek 500

Jučer je proslavljen blagdan sv. Petra i Pavla, a posebno svečano bilo je u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru, potom u Kočerinu, Tuzli, Rotimlji, Gorici - Strugama, Kaknju, Kulini, Motikama, Šimićima...

Petrovdan ima poseban ugođaj u travničkoj župi Brajkovići koja je u proteklom ratu opljačkana i prognana, a svake godine na blagdan svojih nebeskih zaštitnika potpuno oživi i podsjeća na vremena od prije 18-20 godina. Na blagdanskoj svetoj misi okupio se velik broj vjernika, a od predratnih oko 5.500 župljana, u sela ove župe vratilo ih se oko 500.

Brajkovici-bb

Župnik fra Pero Oršolić pozvao je okupljene vjernike da se mole za poginule i ubijene župljane, ali i za hrabrost i odlučnost u povratku u svoja rodna sela. Uz koncelebraciju župnika fra Pere Oršolića, travničkog dekana don Stipe Kneževića i još sedam svećenika lašvanskih župa, sv. misu na otvorenom predvodio je dominikanac otac Anto Bobaš, rođen u ovoj župi, a sada radi i živi u dominikanskom samostanu sv. Nikole na Korčuli. O mučeničkoj smrti apostola Petra u vrijeme vladavine okrutnog rimskog imperatora Nerona, otac Anto je kazao:
- Apostol Petar je stvarnost našega življenja danas kada su na vlasti neki drugi "neroni" 21. stoljeća. I tu stvarnost mi tražimo u sebi, jer s tom stvarnošću nam valja živjeti, kazao je.

Brajkovici-cc

Na posredan način govorio je o ratnom progonu i potpuno zaustavljenom povratku na opustošena ognjišta. - Svi mi koji smo danas ovdje, svi smo Brajkovljani i već svojim dolaskom želimo reći: Ja imam svoje ime i prezime, ali moje ime je i ovo mjesto; ja imam svoje srce, ali moje srce je i ovo mjesto - Brajkovići i naša župna crkva svetih Petra i Pavla; ja imam svoju vjeru, onu u kojoj su me krstili ovdje u crkvi i odgojili mama, tata i fratri - ali moja je vjera i ovo mjesto. U Brajkovićima je ostao dio moje duše, ovdje je nalazim kad god dođem - ovdje se moja duša liječi i iscjeljuje, ovdje, samo ovdje postajem onaj koji jesam, ovdje, samo ovdje imam svoj identitet, kazao je o. Anto. (VL)


Nema komentara

Anketa

Ustavi