RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlada dala suglasnosti bez ministara iz reda HDZ BIH

Napisano 24.08.2010. 08:26

TRAVNIK - Još dvije visokoškolske ustanove u ŽSB

Vlada dala suglasnosti bez ministara iz reda HDZ BIH

Odobreno osnivanje Vrhbosanskog sveučilišta u Travniku i Visoke škole Centar za poslovne studije Kiseljak • Već djeluju dva javna i tri privatna univerziteta
 

Vlada Županije Središnja Bosna na posljednjoj sjednici donijela je odluku o davanju suglasnosti za osnivanje dvije visokoškolske ustanove te uvođenju dva nova smjera na Internacionalnom univerzitetu Travnik. Odobreno je osnivanje Vrhbosanskog sveučilišta u Travniku i Visoke škole Centar za poslovne studije Kiseljak, te data suglasnost za organizacijske jedinice Fakulteta za komunikacije i medije i organizacijske jedinice Pravni fakultet na Internacionalnom univerzitetu Travnik.

Na istoj sjednici Vlada ŽSB prihvatila je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u ŽSB i proslijedila ga u skupštinsku proceduru.

- Ovaj zakon je već dugo u proceduri i dobio je sve suglasnosti. Nijedna odredba novog zakona nije u suprotnosti sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH - kazao je premijer Salko Selman.

Inače, na području ŽSB već djeluju dva javna univerziteta: Univerzitet u Tuzli, odjeljenje Travnik i Sveučilište Mostar, odjeljenje Vitez, te tri privatna univerziteta: Univerzitet „Vitez" u Travniku, Univerzitet u Travniku i Internacionalni univerzitet u Travniku.

Nova odluka Vlade ŽSB donesena je bez nazočnosti ministara iz reda HDZ BiH. Odluka o davanju suglasnosti za rad visokoškolskih ustanova, kao i Zakon o visokom obrazovanju ŽSB, pripremljeni su u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i športa, ali su usvojeni bez resorne ministrica Grete Kune, koja ne sudjeluje u radu Vlade ŽSB zbog spora između vladajućih SDA i HDZ BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi