RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Fojničani čuvaju baštinu

Napisano 02.09.2011. 09:49

Dislocirati RTV odašiljač s Kozograda, ljetnikovca bosanskih kraljeva

Fojničani čuvaju baštinu

■ Odašiljač u srcu Kozograda je ekološki i povijesni problem
■ Odašiljač ugrožava kulturno-povijesne ostatke Bosna, tvrde inicijatori premještanja odašiljača

Fojnički fratri u suradnji s Franjevačkom mladeži i ekolozima Fojnice pokrenuli su inicijativu za dislociranje RTV odašiljača iz srca Kozograda, ljetnikovca bosanskih kraljeva u kojemu je svojedobno boravila i posljednja bosanska kraljica Katarina Kotromanić-Kosača. Odašiljač koji emitira po okoliš štetne zrake, ugrožava prirodu na ovom jedinstvenom kulturno-povijesnom lokalitetu, tvrde inicijatori dislociranja odašiljača koji je na Kozogradu postavljen prije tri desetljeća.

- Zašto je TV odašiljač u srcu Kozograda ekološki i povijesni problem? Ekološki je zbog toga što njegove elektroinstalacije emitiraju po okoliš štetna zračenja koja izazivaju razne anomalije na stablima, biljkama, životinjama i ljudima koji su u blizini. Odašiljač narušava ljudsko djelo koje se stopilo s prirodom. On je naprosto strano tijelo, suprotnost lijepome, suprotnost prirodi i ljudima. Povijesni je problem u tome što je odašiljač instaliran u srcu Kozograda, povijesnog ljetnikovca (utvrde) i varoši bosanskih kraljeva.

Narušen sklad

Ne samo da je narušen sklad ljudskoga i prirodnoga, nego je nevjerojatno, svjesno ili nesvjesno narušen jedan od temelja povijesnosti Bosne, njezine državotvornosti, cjelovitosti i bogate kulture, kaže fra Nikica Vujica, gvardijan fojničkoga samostana.
Fra Nikica Vujica ističe nemjerljivo značenje Kozograda za povijest Bosne.
- Ljetnikovac, dvorac, utvrda Kozograd posljednje je boravište bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača, koja se rodila 1424., a umrla 1478. Ne zna se točno vrijeme izgradnje Kozograda, ali se zna sigumo da je služio kao ljetnikovac bosanskih kraljeva i posljednje bosanske kraljice Katarine, u kojem je ona stalno boravila od smrti svojega muža pa do bijega u Italiju, objašnjava fojnički gvardijan.

Provedena anketa

Prema narodnom predanju koje je zabilježio dubrovački kroničar iz 16. stoljeća Jakov Lukarić, kraljica Katarina Kosača iz Kozograda je pobjegla u Konjic, a dalje pješice do Dubrovnika i Rima. Fra Nikica kaže kako njemu, ali ni brojnim drugim Fojničanima nije jasno zašto se odašiljač morao postaviti baš na Kozogradu kada Fojnica obiluje planinskim vrhovima, koji bi, smatra, bili puno podobniji za postavljanje, odnosno odašiljanje RTV signala.
Inicijativu za dislociranje odašiljača s Kozograda podržalo je skoro 90 posto posjetitelja web-stranice fojničkog samostana koji su glasovali u anketi o dislociranju odašiljača.
- Tražimo od odgovornih ljudi izmještanje ovog komunikacijskog odašiljača s Kozograda na neko drugo, mjesto, gdje će zasigurno činiti manju štetu. Tražimo, također, da se zidine Kozograda obnove i načini pristup svim onima koji vole našu prirodu, povijest, bogatu kulturu, Bosnu, onima koji naprosto vole ljepotu, kaže uz ostalo gvardijan samostana u Fojnici.

GVARDIJAN
Slaganje bogatoga i jedinstvenog mozaika

Traži se stvaranje ozračja u kojem će ekološka svijest biti prva i svakodnevna zadaća.
- Kozograd je malen, ali se u njemu bjelodano reflektira odnos prema Bosni. Predlažemo da učinimo pozitivan iskorak i započnemo slaganje bogatog i jedinstvenog mozaika u svijetu, mozaika koji nosi ime Bosna, kaže gvardijan samostana u Fojnici.
Protiv odgovornih za postavljanje odašiljača na Kozogradu, skupina Fojničana na čelu s fratrima, podigla je i glas protiv nesavjesnih posjetitelja koji iza sebe ostavljaju gomile smeća. I jedni i drugi uništavaju lijepu i rijetko viđenu cjelinu ljudskog i prirodnog elementa, povijesni i kulturni lokalitet, ističu inicijatori.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi