RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Godišnjica oslobođenja naselja Buhine Kuće

Napisano 16.02.2013. 12:42

Vitez - Devetnaest godina od borbi za oslobođenje viteškog naselja

Godišnjica oslobođenja naselja Buhine Kuće

U borbama su ubijeni pripadnici HVO-a, ali i civili, dok je 15. siječnja poginuo istaknuti zapovjednik Josip Plavčić Đokac

Prije 19 godina, 15. veljače 1994., nakon višednevnih krvavih borbi, postrojbe „Viteške“ brigade HVO-a oslobodile su viteško naselje Buhine Kuće. Ovo su naselje postrojbe Armije BiH i MUP-a BiH osvojile 9. siječnja 1994. i tako presjekle magistralnu prometnicu koja Vitez povezuje s Busovačom, a što je u nepovoljnu situaciju dovelo obranu Viteza i Lašvanske doline. 

Pri zauzimanju Buhinih Kuća postrojbe Armije BiH ubile su i masakrirale 27 pripadnika HVO-a i civila, a među ubijenim je bilo djece, žena i staraca. U borbama za oslobađanje tog naselja poginulo je još 9 pripadnika HVO-a, a više desetaka ih je ranjeno. 

U završnim borbama 15. veljače poginuo je istaknuti zapovjednik HVO-a bojnik Josip Plavčić Đokac. Ispred njegovog spomen-poprsja podignutog ispred Hrvatskog doma u središtu Viteza je položeno cvijeće i upaljene svijeće. Uz rodbinu, prijatelje, suborce i predstavnike udruga iz Domovinskoga rata koje su predvodili brigadir Dragan Vinac i bojnik Karlo Grabovac, to su učinili i predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi