RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Susret kardinala Puljića i američkog veleposlanika Moona

Napisano 16.02.2013. 12:56

Susret kardinala Puljića i američkog veleposlanika Moona

Kardinal Puljić je zahvalio veleposlaniku Moonu za pohod i spremnost da razgovaraju o trenutnom stanju katolika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i u BiH

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić primio je, 15. veljače 2013. veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka S. Moona. Na susretu su sudjelovali: prvi pomoćnik američkog veleposlanika g. Steven Gillen, koji je zadužen za ljudska prava i vjerske slobode, osobni tajnik kardinala Puljića don Davor Topić te generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Kardinal Puljić je zahvalio veleposlaniku Moonu za pohod i spremnost da razgovaraju o trenutnom stanju katolika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i u BiH koji su najvećim dijelom Hrvati. Spomenuo je poteškoće s kojima se katolici susreću na osobit način u RS, ali i u nekim dijelovima FBiH ističući kako je riječ o pitanju ostvarenja ljudskih prava što je povezano i s opstankom katolika odnosno Hrvata u BiH. Podsjetio je da su sve dosadašnje promjene Daytonskoga sporazuma išle na štetu hrvatskog naroda koji je najmalobrojniji. Spomenuo je i neke konkretne poteškoće na području Vrhbosanske nadbiskupije s kojima se Crkva susreće u nastojanju da ostvari svoja prava. Zapitao je veleposlanika Moona, hoće li Veleposlanstvo odnosno Vlada SAD-a kao demokratske države stati i u obranu prava hrvatskog naroda u BiH te imaju li strategiju opstanka Hrvata u BiH kao jednakopravnog naroda?

Veleposlanik Moon je zahvalio kardinalu Puljiću za spremnost da razgovaraju o spomenutim pitanjima koja izazivaju veliku zabrinutost ne samo kardinala Puljića već i SAD-a. Izrazio je sućut za ubijenog župnika u Zavalju kod Bihaća preč. Mile Ivančića. Spomenuo je da se nedavno susreo i s biskupom banjolučkim mons. dr. Franjo Komaricom te razgovarao o zajedničkom nastojanju povratka Hrvata posebno u sjeverni dio BiH. Istaknuo je da demokracija ovisi od povjerenja građana u pravosudni sektor odnosno ostvarenje građanskih prava ističući da se na tom planu dosta napredovalo te da američko Veleposlanstvo nastoji pomoći u tome. Spomenuo je i svoj posjet Katoličkom školskom centru u Travniku pohvalno se izrazivši o njegovu radu i izražavajući žaljenje što još nije provedena odluka Doma za ljudska prava donesena prije devet godina o povratku cijele zgrade čuvene Nadbiskupske gimnazije. Kazao je i kako razumije nastojanje Crkve da joj bude vraćena oduzeta odnosno nacionalizirana imovina te spomenuo svoje nastojanje da bude dana dozvola za izgradnju crkve u sarajevskom naselju Grbavica. Pohvalio je i rad Međureligijskog vijeća BiH ističući kako se nada da će Vijeće još više iskoristiti svoje mogućnosti nakon što su njegovi članovi postali episkop zahumsko-hercegovački gospodin Grigorije i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović. Kazao je kako su vjerski poglavari u zajedničkom nastupu daleko moćniji u nastojanju da ostvare jednaka prava za članove svojih zajednica u dijelovima BiH u kojima su manje brojni.

Kardinal Puljić je istaknuo svoju trajnu spremnost za očuvanje dobrih međureligijskih odnosa bez uvlačenja u politička događanja. Napomenuo je i da Međureligijsko vijeće BiH nastoji osnovati i lokalne jezgre u gradovima širom BiH kako bi osnažili i dijalog u bazi. U vezi s unutarnjim uređenjem BiH kazao je da zemlje supotpisnice Daytonskog sporazuma ne smiju dopustiti lokalnoj vlasti da sama rješava trenutno stanje niti to rješenje smije biti na štetu slabijeg napominjući da je zabrinjavajući razvoj stanja u posljednjih desetak godina. Rekao je i da se ne provode u cijelosti neki zakoni poput Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica. Istaknuo je da Crkve i vjerske zajednice ne mogu učiniti ono što može politika. Izrazio je uvjerenja da SAD, kao najjača zemlja u svijetu, može riješiti neke probleme u BiH koji za posljedicu imaju sve veći broj samoubojstava i odlazak mladih ljudi iz zemlje. Izrazio je čuđenje da je pokrenuta inicijativa preuređenja Federacije BiH, a ne preuređenja cijele BiH ističući da je stanje s ljudskim pravima daleko teže u entitetu RS čije se preuređenje i ne spominje. Naglasio je kako je najvažnije tako urediti Bosnu i Hercegovinu da bude zemlja jednakopravnih naroda i jednakih prava za sve njezine stanovnike u svakom njezinom dijelu. Zapitao je i, kako će opstati Europa ako ne može opstati Bosna i Hercegovina kao zemlja različitih naroda, vjera i kultura? Obećao je da će Crkva i dalje nastojati pomoći svim svojim vjernicima koji žele ostati ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu.

Veleposlanik Moon je naglasio da SAD veliku nadu polaže u mlade ljude kada je riječ o obrazovanju budućih političara te kazao da su na tom planu pokrenuli brojne projekte. Ponovio je opredijeljenost SAD da Bosna i Hercegovina bude cjelovito integrirana u Europu kao multietnička, multireligijska i multikulturna zemlja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi