RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ovacije za Dubrovački simfonijski orkestar i mješoviti zbor Libertas

Napisano 16.04.2012. 09:29

Ovacije za Dubrovački simfonijski orkestar i mješoviti zbor Libertas

► U viteškoj podružnici su nastupili viteški srednjoškolci te tamburaška sekcija
► U Sarajevu su mogli dati doprinos za stipendiranje studenata

HKD Napredak organizirao je Uskrsni koncert u Domu OS-a BiH u Sarajevu. To je ujedno bio i središnji događaj u okviru tradicionalne manifestacije uskrsnih dana koje organizira HKD Napredak u Sarajevu.

Topli pozdravi

Koncert je organiziran u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i mješovitim zborom Libertas. Oni su poklisari kulture grada Dubrovnika, a kako su Dubrovnik i Sarajevo već šest godina gradovi pobratimi, ovim koncertom u jednu ruku dan je značajan doprinos kulturnoj suradnji BiH i RH. To je kazao i pročelnik grada Dubrovnika Milan Perić u obraćanju nazočnima naglasivši kako svim Sarajlijama prenosi tople pozdrave Dubrovčana i njihova gradonačelnika.
I ovaj koncert je dokaz o uspješnoj suradnji dvaju gradova, koja nije samo glazbena, kazao je Perić.

Inače, repertoar Zbora je vrlo širok i sastoji se od skladbi kako klasičnog opusa, duhovne glazbe, kao i opernog opusa, oni izvode i svjetovne skladbe iz Dalmacije. Dubrovački simfoničari su zajedno s mješovitim zborom Libertas i sopranisticom Dubravkom Hilje izveli 13 skladbi, a dominirale su tradicionalne uskrsne skladbe. Orkestrom je dirigirao Viktor Lenerta. Sarajevska publika je na kraju koncerta gromoglasno nagradila Dubrovčane. Ulaz na koncert bio je slobodan, ali svi posjetitelji su imali prigodu dati svoj doprinos Napretkovoj zakladi za sveučilište i stipendiranje nadarenih studenata iz cijele BiH.

Osnivanje Vrhbosanskog sveučilišta u BiH novi je, ali više nego važan projekt za hrvatski narod. S pet studijskih smjerova ovo bi sveučilište trebalo postati sveučilište za Europu, a ujedno i institucija koja će jamčiti ostanak mladih.

Podružnica Vitez

Tradicionalni uskrsni koncert u organizaciji mjesne podružnice HKD Napredak održan je i u Vitezu. Nastupili su: Bend Novo nebo, učenici Glazbene škole iz Viteza, kazalištarci Srednje škole Vitez s predstavom „Fra Luka Likar“, mlada pjevačka zvijezda, viteška srednjoškolka, Martina Šamija, folklorna i tamburaška sekcija HKD Napredak, podružnica Vitez.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi