RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Most iz austrougarskog perioda završio na otpadu

Napisano 20.10.2011. 19:42

Donji Vakuf - Isječena metalna konstrukcija u naselju Krivače

Most iz austrougarskog perioda završio na otpadu

Bilo je ukupno šest tona željeza, posumnjali smo da je riječ o konstrukciji nekog mosta pa smo odbili to platiti i preuzeti, kaže Muhamed Starčević iz „Sirovinametala“

Policija iz Donjeg Vakufa pokrenula je detaljnu istragu da bi rasvijetlila kako je most iz donjevakufskog naselja Krivače završio na otpadu sirovina poduzeća „Sirovinametal“ u Bugojnu. Potvrdio nam je to direktor ovog poduzeća Muhamed Starčević.

Izrezani dijelovi

- Nakon vaganja vozila i istovara željeza posumnjali smo da se radi o konstrukciji nekog mosta. Konstrukcija mosta koja je bila izrezana na metar do tri metra dužine bila je tipično austrougarskog načina gradnje s debelim zakovicama. Tu je bilo i starih željezničkih šina, šasija nekog starog kamiona i drugog željeza. Do nas je željezo transportiralo poduzeće „Bešić“, koje se također bavi otkupom sirovina. Bilo je ukupno šest tona i 40 kilograma željeza. Odbili smo to platiti upravo zbog sumnje koju smo imali - kaže direktor Starčević.

Prema njegovim riječima, drveni pješački most u Krivačama prije nekoliko godina odnijela je poplava, a „Sirovinametal“ sudjelovala je u njegovoj ponovnoj gradnji.
- Imali smo na raspolaganju jednu željeznu konstrukciju pa je Općina Donji Vakuf od nas tražila da je postavimo na stupove nekadašnjeg drvenog pješačkog mosta, što smo mi i uradili i za to bili uredno plaćeni – kaže Starčević.
Objašnjavajući kako je isječeni most došao u krug otpada, Starčević spominje mještane Jusića koji su ga i ranije kontaktirali.

Dovukli željezo

- Prije izvjesnog vremena ponovo su nam se obratila trojica mještana Jusića i tražila od nas da im ostavimo jednu konstrukciju dužine 13 metara kako bi njome pojačali postojeći most te ga prilagodili za kretanje ne samo pješaka već i vozila. Zauzvrat su obećali da ćemo dobiti u zamjenu neko drugo željezo. Već tada smo se kao poduzeće ogradili da nismo stručni ni nadležni za gradnju mostova i na tome se završilo. Međutim, oni su dovukli spomenutu konstrukciju, nakon čega nismo htjeli sudjelovati u tome da primimo željezo, odnosno isječenu konstrukciju koja je skinuta s mosta. O svemu sam obavijestio i načelnika općine Donji Vakuf Husu Sušića - priča Starčević.

Kaže i kako je dio konstrukcije u svom krugu istovarilo poduzeće „Bešić“ iz Donjeg Vakufa radi rezanja i prijevoza željeza do Bugojna. Isječena konstrukcija mosta i drugo željezo nalazili su se i prilikom naše posjete u krugu „Sirovinametala“. 

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi