RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uhićen Zulfikar Ališpago Zuka, odgovoran za pokolj nad Hrvatima u Trusini

Napisano 01.02.2010. 13:54

Zulfikar Ališpago - Zuka

Po nalogu tužitelja iz Odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, lišen je slobode Zulfikar Ališpago (52), osumnjičen da je počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH, službeno je priopćeno u ponedjeljak.

Pripadnici Jedinice za podršku Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, danas su lišili slobode Zulfikara Ališpagu zvanog „Zuka“, rođenog 26. 12. 1958. godine u Novom Pazaru u  Republici Srbiji, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Zulfikar Ališpago  pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je, u svojstvu zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, pod nazivom „Zulfikar“, postupajući protivno odredbi članka 87. Dopunskog Protokola I  uz Ženevske Konvencije od 12. kolovoza 1949.,  počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Zulfikar Ališpago osumnjičen je da, kao  nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“,  iako je znao da su njemu podređeni pripadnici postrojbe „Zulfikar“ počinili zločin,  nije poduzeo nužne i razumne mjere da  počinitelji djela budu kažnjeni, čime je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog  pučanstva  iz članka 173. stavak 1. točka  a) i c) KZ-a BiH i kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika  iz članka  175. stavak 1. točka a) KZ-a BiH, a u svezi sa člankom 180. stavak 2. istog Zakona.

Lišenje slobode izvršeno je nakon što je Tužiteljstvo BiH prikupilo dovoljno dokaza o odgovornosti  osumnjičenog za navedeni zločin.

Ratni zločin na području sela Trusina, u općini Konjic, počinjen je 16. 4.1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.


Nema komentara

Anketa

Ustavi