RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

S ponosom čuvaju i pokazuju svoju tradiciju

Napisano 11.05.2012. 10:22

Mirko Vukić iz Tolise, zaljubljenik u posavsko etno blago, već godinama radi sve kako bi očuvao tradiciju

S ponosom čuvaju i pokazuju svoju tradiciju

► Čuvanje - Volimo pokazati koliko nam je važna naša tradicija, s koliko ljubavi volimo zaigrati naše posavsko kolo i kako tome dajemo veliki značaj, potvrđuje nam Mirko
► Mirko je prikupio u svojoj kući impozantnu etno zbirku

 U potrazi za osobama koje čuvaju od zaborava folklornu baštinu svojega kraja Mirko Vukić je nezaobilazno ime svih manifestacija Tolise, pa i one najznačajnije „Dani Tolise“.

Zaduženi za imidž

Takve osobe u pravilu budu nepravedno medijski zapostavljene jer nigdje nisu u prvom planu a opet su ona vezna „karika“ neophodna da bi sve u vrijeme trajanja manifestacije besprijekorno funkcioniralo. Mirka smo pronašli u Tolisi u vrijeme priprema manifestacije. Obilazi pravu malu vojsku 100-njak volontera koji će biti dijelom velike fešte. Oni su zaduženi za imidž kojim se pokazuje koliko Tolisa brine o tradiciji svojeg kraja, folkloru, izvornosti. Za petnaestak minuta, jer samo toliko je imao vremena stanke do sljedeće obveze, doznajemo gdje leži tajna zaljubljenosti u tradiciju kulturne baštine posavskoga kraja.

- Još kao mali uvijek sam bio zaljubljen u posavsko kolo, posavsku nošnju i sve što su simboli našega kraja i naše kulture. Rano sam se angažirao u rad kulturno-umjetničkog društva „Kralj Tomislav Tolisa“, bio njegov aktivan član, a posljednjih godina i voditelj folklorne sekcije, priča nam Mirko. Sa brojnih putovanja sa toliškim kulturno-umjetničkim društvom mogu se pohvaliti donesenim brojnim nagradama za nastupe u zemlji i inozemstvu, te respektabilnim, gotovo profesionalno izvedenim programom.

Bez Mirka prisjećanje na pripreme za nastupe i putovanja bi bilo vrlo teško. On dogovora, savjetuje, dotjeruje da svaki detalj bogate posavske nošnje bude na svom mjestu i niz drugih detalja. Jednostavno, bez Mirka u sjeni, koji se ne pojavljuje na bini niti u prvom redu publike, nastup ne bi funkcionirao.
- Tradicija posavskoga kraja i bogato kulturno nasljeđe moramo uvijek i kroz ovakve manifestacije kao što su „Dani Tolise“ stavljati u prvi plan. Volimo pokazati koliko nam je važna naša tradicija, s koliko ljubavi volimo zaigrati naše posavsko kolo i kako tome pridajemo veliko značenje, potvrđuje nam Mirko.

Prikupljanje starina

U praksi on to čini i u slobodno vrijeme koje je osim u znaku angažiranosti oko KUD-a, i kada to dozvole teški graditeljski zadaci posla od kojeg živi, prikuplja starine i spašava od propadanja. Prikupio je u svojoj kući impozantnu etno zbirku a pokazuje je upravo u prigodama raznih manifestacija.
- Nisam jedini koji se time bavi, a kako ne bih propustio neko ime, ja ću za drugi susret sve pribilježiti, pa spomenite još neka imena koja sa istom zaljubljenošću prikupljaju starine: stative, stupke za lan, češljeve, kredence, škrinje, iz nekadašnje posavske svakodnevnice, zaključuje skromno Mirko uz molbu da ipak izbjegne fotografiranje, a taj dio prepušta za fotografiju Kulturno-umjetničkog društva.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi