RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kiseljak – Humanitarna izložba za pomoć gradnji crkve u Žeravcu

Napisano 17.04.2012. 10:27

Kiseljak – Humanitarna izložba za pomoć gradnji crkve u Žeravcu

Povratak Hrvata u župu Žeravac u općini Derventa spor je i mukotrpan

► 30 umjetničkih djela -17 autora iz BiH i Hrvatske je izloženo, organizatori kažu riječ je o vrhunskim majstorima umjetnosti
► Prihod od njihove prodaje namijenjen je obnovi u ratu porušene katoličke crkve u župi Žeravac u općini Derventa u RS-u

Kiseljačka podružnica HKD Napredak organizator je izložbe radova vrhunskih majstora umjetnosti koja je u izložbenom paviljonu Srednje škole Kiseljak otvorena do kraja ovog tjedna. Izloženo je 30 umjetničkih djela 17 autora iz BiH i Hrvatske, a organizatori kažu kako je riječ o vrhunskim majstorima umjetnosti.

Umjetničke slike Đure Sedera, Josipa Biffela, Slavka Šohaja, Franje Likara, Ljube Laha, Vladimira Blažanovića, Franje Francina Dolenca, Radoslava Viličića, Zlatka Kesera, Zlatka Šulentića, Blaženke Salavarde, Željka Šegovića, Iris Bondore Dvornik, Ksenije Kantoci Šimunović, Katarine Žanić, Tihomira Lončara i Ljube Ivančića kiseljačkoj su podružnici darovale Napretkove podružnice u Hrvatskoj i BiH, a nekoliko umjetnina darovali su sami autori.

Prihod od njihove prodaje namijenjen je obnovi u ratu porušene katoličke crkve u župi Žeravac u općini Derventa u Republici Srpskoj.
„Ovo nije naša prva humanitarna akcija. Humanitarno smo angažirani od ratne 1991. godine kada smo prikupljali i slali pomoć za Split i Dubrovnik, potom za Hrvate prognane iz sela Ravnog. Što se Posavine tiče, ovo nam je četvrta akcija prikupljanja pomoći za obnovu katoličkih crkava u ovom dijelu BiH“, kaže Ivo Miro Jović, predsjednik HKD-a Napredak, podružnica Kiseljak.

A da obnova u ratu minirane crkve u Žeravcu ovisi isključivo o pomoći dobrih ljudi, potvrđuje fra Ivan Ćurić, župnik u župi Žeravac. Slične akcije prikupljanja pomoći za obnovu mjesne crkve dosad su organizirane u Varaždinu, Slavonskom Brodu i Vitezu.

Župa Žeravac ove godine, točnije 10. lipnja, slavi 150 godina postojanja. Od prijeratnih tri tisuće vjernika, u župi trenutačno boravi 110 vjernika. Uglavnom, vlastitim sredstvima oni su obnovili 150 kuća. Cijela je župa u ratu protjerana.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi