RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komšić: Damir je htio da bude “ostali”, pa da bude Bošnjak, pa onda Hrvat !

Napisano 12.07.2014. 22:11
Željko Komšić

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić potvrdio je danas novinarima da najveće izglede da bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Demokratske fronte ima Emir Suljagić, koordinator Koalicije Prvi mart, a iz reda hrvatskog naroda su u igri tri imena. Posebnu pažnju izazvalo je izlaganje o Damiru Marjanoviću, bivšem članu ove stranke koji je jučer objavio da je istupio iz DF-a.

"Zadnja odluka je dva kandidata - Bošnjak i Hrvat. Istina je, ime Emira Suljagića je u opticaju. Za hrvatskog člana u opticaju su bila tri imena, a prvo je bio Damir Marjanović", rekao je Komšić i priznao da su, nakon Marjanovića, i druga dva kandidata odbila prijedlog.

"Ako hoćete to da zovete vrstom problema, jeste problem, ali naći ćemo mi rješenje. Večeras ćemo, ja sam gotovo siguran, odlučiti, a štagod da odlučimo na Predsjedništvu, bit će tako", rekao je Komšić.

Ispričao je da je Marjanović bio prvi čovjek s kojim je razgovarao o temi kandidatura.

"Malo mi je neugodno bilo, iskreno da vam kažem, ali sam ga pitao: Damire, molim te, reci mi šta si. Njegov odgovor je bio da je ostali, da je iz mješovitog braka i da mu ne pada na pamet da se opredjeljuje. U redu. Ako je tako, rekao sam mu, evo moj ti je prijedlog da ideš na državnu listu, stavit ćemo te kao prvog na listi, a ako budemo u prilici da sutra pričamo o Vijeću ministara, možemo tražiti samo jedno ministarstvo i to iz reda ostalih, da ti budeš naš ministar. Tada je rekao: U redu, hvala. Nakon toga se u stranci počela odvijati rasprava o kandidatu za člana Predsjedništva BiH. U prvoj varijanti je bio Bošnjak", nastavio je Komšić i dodao da je Marjanović tada po stranci počeo pričati da bi on želio biti kandidat za bošnjačkog člana.

"Što se mene tiče, možete svaki dan mijenjati to što ste, to je vaše ljudsko pravo. Mada se pojavila priča je li ostali ili Bošnjak", rekao je Komšić.

Kasnije se pričalo o kandidaturi Slave Kukića, a prema Komšićevim riječima, Marjanović je rekao da je protiv Kukića i da on želi biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Ubrzo je Kukić pretučen u Mostaru, a Marjanović je istupio iz stranke.

"Nakon toga nastaje cijela zavrzlama", priznao je Komšić na današnjoj konferenciji za medije, koji ostavku i člansku karticu koju je Marjanović potom ostavio u stranci nije htio ni pogledati.

Apsurd situacije ogleda se i u tome da je Marjanović, tvrdi Komšić, uprkos ostavci, prihvatio kandidaturu stranke za člana Predsjedništva.

"Tražio je da, ukoliko bude prihvaćena kandidatura, a što se mene tiče bila bi prihvaćena, on zaledi članstvo u stranci i nastupi kao nezavisni kandidat. U redu, može i to. Nije problem. Znate gdje nastaje novi problem? Kad se pojavljuje drugi kandidat iz reda Bošnjaka - Emir Suljagić. Šta je dakle problem - Koalicija Domovina, Emir Suljagić, Slavo Kukić i dva druga kandidata. Poštujem čak i pravo ljudi da ne mogu živjeti s takvom vrstom odluka. Eto, to vam je cijela istina", kazao je Komšić, prenosi Klix.

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi